ΗΠΑ: Αντίθετες στην δημιουργία ρωσικού κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία που ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου σε συνεργασία με την Ρωσία εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, παροτρύνοντας τους συμμάχους τους να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας και να περιορίσουν το πλεονέκτημα της Ρωσίας στο ενεργειακό μέτωπο περιορίζοντας την εξάρτησή τους από τη ρωσική ενέργεια. 

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, στο περιθώριο διάσκεψης στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, ο Ερντογάν είχε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος πρότεινε την κατασκευή κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Μετά τη συνάντηση, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα και η Μόσχα θα εργαστούν από κοινού για την κατασκευή του hub, προσθέτοντας ότι θεωρεί κατάλληλη για την δημιουργία του την περιοχή της ανατολικής Θράκης.

Σχολιάζοντας ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βεντάντ Πατέλ, είπε ότι «(ως ΗΠΑ) παροτρύνουμε τους συμμάχους μας να λάβουν μέτρα για να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας τους και να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Ειδικότερα στην περίπτωση της Τουρκίας, συνεργαζόμαστε στενά μαζί της για να βοηθήσουμε τις δικές της προσπάθειες για την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας».

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε στην Τουρκία και στο θέμα της επιβολής των κυρώσεων. «Εργαστήκαμε στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να επιβάλουμε ένα σοβαρό και άνευ προηγουμένου κόστος στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω κυρώσεων, ελέγχων στις εξαγωγές και περιορισμών βίζας.

Εξηγήσαμε στην Τουρκία και σε όλους τους συμμάχους και εταίρους μας ότι κανείς δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα ασφαλές καταφύγιο για παράνομες ρωσικές περιουσίες ή συναλλαγές, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», σημείωσε ο Βεντάντ Πατέλ.

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Οικονομικών, Ελίζαμπεθ Ρόζενμπεργκ, η οποία είναι αρμόδια για θέματα που έχουν να κάνουν με οικονομικά εγκλήματα και με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, επισκέφτηκε αυτή την εβδομάδα την Τουρκία.

Κατά την τρίμερη παραμονή της στην γειτονική χώρα, η κ. Ρόζενμπεργκ πραγματοποίησε επαφές με ομολόγους της από το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής πλευράς, «αυτές οι συναντήσεις επιβεβαίωσαν τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλούνται από την αποφυγή κυρώσεων και άλλες παράνομες οικονομικές δραστηριότητες».

  • Ερντογάν: Η Ευρώπη μπορεί να πάρει το φυσικό της αέριο από την Τουρκία

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε χθες στο θέμα της δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία, δηλώνοντας ότι συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την υλοποίησή του. 

«Η Τουρκία θα είναι κόμβος για το φυσικό αέριο. Στην τελευταία μας συνάντηση, συμφωνήσαμε με τον Πούτιν για αυτό το θέμα», δήλωσε ο Ερντογάν στη συνεδρίαση της ομάδας του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) στην τουρκική πρωτεύουσαη. «Θα δημιουργήσουμε έναν κόμβο εδώ με φυσικό αέριο που προέρχεται από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

«Και με τα δικά του λόγια: ο Πούτιν ανακοίνωσε στον κόσμο ότι η Ευρώπη μπορεί να πάρει το φυσικό της αέριο από την Τουρκία», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας ότι στις δυτικές χώρες  αυξάνονται οι ανησυχίες για την επίλυση της ενεργειακής κρίσης, αλλά η Τουρκία «δεν έχει τέτοιο πρόβλημα». 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου