Επιχειρησιακές εξελίξεις της άμυνας νησιών Α. Αιγαίου

Δεν υπάρχουν σχόλια


Η δήλωση του Α / ΓΕΕΘΑ στην Χίο ότι ‘’κολύμπι θα χρειαστούν αυτοί που έρχονται για να φύγουν, όχι εμείς που είμαστε εδώ’’ αντανακλά την έντονη αντιπαράθεση πλέον Ελλάδας και Τουρκίας ακόμα και σε επιχειρησιακό επίπεδο με τις 8.500 περίπου παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) και οι 200 υπερπτήσεις  Ελληνικών νησιών μέσα σε 10 μήνες του 2022.

Οι παραβιάσεις αυτές  του ΕΕΧ έχουν ως σκοπό να αποκόψουν στον αέρα τα νησιά του Α Αιγαίου από τον 25ο μεσημβρινό και να δημιουργήσουν ‘’ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ’’. Ο λόγος είναι η αναμφισβήτητη αυξανόμενη μεγάλη ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΞΙΑ των νησιών του Α. Αιγαίου που εδώ  και πολύ καιρό έχει προκαλέσει στην Τουρκία μεγάλη ανησυχία.

1. Τα νησιά του Α Αιγαίου της χώρας μας, όχι μόνο είναι εξοπλισμένα για άμυνα περιοχής – νήσου αλλά αποτελούν και την ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΜΥΝΑΣ της χώρας μας από την Σαμοθράκη μέχρι το Καστελλόριζο  σε περίπτωση πολέμου μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας. Αριθμητικά οι δυνάμεις των νησιών μας σε Τεθωρακισμένα, Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού  ακόμα και πυροβόλα μεγάλων διαμετρήματος ήταν πλήρως καταγεγραμμένες όταν άρχισαν οι επιθεωρήσεις CFE (Conventional Forces in Europe) το 1992 μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου της Βαρσοβίας, όταν η Τουρκία ήταν μέλος της Συνθήκης αυτής των επιθεωρήσεων. Επομένως το αφήγημα της Τουρκίας περί κρυφού εξοπλισμού των νησιών καταπίπτει εν τη γενέσει.

2. Οι υπάρχουσες  Μονάδες των ΕΔ μας των νησιών, τα πλοία επιφανείας του ΠΝ με τα υποβρύχια  και τα μαχητικά αεροσκάφη  δημιουργούν ΕΝΑ ΤΟΙΧΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ  που μπορεί να απορροφήσει την κάθε σχεδιαζόμενη επιθετική ενέργεια της Τουρκίας. Επομένως η ΜΟΝΙΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΕΠΙΦΑΝΕΊΑΣ του ΠΝ στη ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου και ΝΑ Μεσόγειο είναι επιβεβλημένη σε ταχέως εξελισσόμενες καταστάσεις για την εξάλειψη αιφνιδιασμού αλλά και την εγγύτητα επέμβασης σε περίπτωση θερμού επεισοδίου. Ταυτόχρονα ‘’εν είδει  σμήνους μελισσών’’ η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία δύναται να καταστρέψει  ολοκληρωτικά την υπάρχουσα υποδομή της  στα κέντρα βάρους της Τουρκίας (ενέργειας, επικοινωνιών, σταθμών διοίκησης, δρομολόγια συγκοινωνιών, συγκεντρώσεις στρατευμάτων).

3.Η ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ Ή ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ δεν θα πρέπει να μας δημιουργεί ‘’φοβικά σύνδρομα’’ ώστε να μην βάλω πρώτος και δημιουργήσω θερμό επεισόδιο. Αντίθετα η πρόθεση να ‘’βάλεις πρώτος’’ αποτελεί πράξη πολιτικής κυρίως αποφασιστικότητας και θάρρους για το δίκαιο των θέσεων σου. Το θερμό επεισόδιο με τον πόλεμο απέχουν τεράστια απόσταση στο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ. Το 2015 η κατάρριψη ρωσικού Sukhoi 24 από την Τουρκία συνέβη εντός του εναέριου χώρου της Συρίας με την αιτιολογία ότι το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει προηγουμένως τον εναέριο χώρο της Τουρκίας επί 17 δευτερόλεπτα και μάλιστα είχε σκοτωθεί ο ένας Ρώσος πιλότος.

4. Η επιπλέον αγορά ΝΕΩΝ ΕΞΥΠΝΩΝ ΟΠΛΩΝ και ισχυρότερων ΠΥΡΑΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ που μπορούν να βάλουν είτε στην στεριά είτε στην θάλασσα ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη τουρκική επίθεση πρέπει να απασχολήσει την εξοπλιστική ικανότητα της χώρας μας.

5. Ιδιαίτερα η Σαμοθράκη, η Λήμνος, ο Άγιος Ευστράτιος και η Μυτιλήνη που βρίσκονται κοντά στην έξοδο του Ελλήσποντου και τον κόλπο του Ξηρού όπου αναπτύσσεται συνήθως ο τουρκικός στόλος, αποτελούν τοίχος προστασίας  και δύνανται ΝΑ ΑΠΟΚΟΨΟΥΝ ΚΑΘΕ ΠΛΟΙΟ της Τουρκίας  που προέρχεται από την Μαύρη Θάλασσα δια μέσου Βοσπόρου και Δαρδανελλίων και ως εκ τούτου η παρουσία των  πλοίων του ΠΝ στην περιοχή αυτή ίσως θα έπρεπε να συνδυάζεται με μόνιμες εγκαταστάσεις.

6. Για λόγους εθνικού συμφέροντος θα πρέπει να εξετασθεί από την πολιτική ηγεσία ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ η πυροβολαρχία patriot που έχει δοθεί στην Σαουδική Αραβία για λόγους διπλωματικούς ώστε να ενισχύσει επιχειρησιακά την Ελληνική αντιαεροπορική μας άμυνα.

7. Τα ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ των τουρκικών αεροσκαφών που παραβιάζουν τον ΕΕΧ από τα ραντάρ των αντιαεροπορικών οπλικών συστημάτων του Πυροβολικού και της Πολεμικής Αεροπορίας,  που έλαβε το ΓΕΕΘΑ  τους τελευταίους 4 μήνες θα πρέπει να επεκταθούν σε όλη την ακτογραμμή Σαμοθράκης Καστελλόριζου και να συνοδεύονται από ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΑΣΚΉΣΕΙΣ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ  αεροσκαφών.

8. Ακόμα και το εγγενές μειονέκτημα των Ελληνικών νησιών  λόγω σταθερής θέσης και εγγύτητας με τα τουρκικά παράλια μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα με την ισχύ πυρός οπλικών συστημάτων εναντίον της τουρκικής ενδοχώρας καθώς η ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΆΛΕΙΑΣ όλων των Ελληνικών νησιών

Όσο η χώρα μας θα εξοπλίζει και θα ισχυροποιεί  τα νησιά της, τόσο περισσότερο θα εξασφαλίζεται η αποτροπή και η απομάκρυνση εντάσεων, κρίσεων και  πολέμου με την Τουρκία.

Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels)






















Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου