Ξάνθη: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια


Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 έχει ιδιαίτερη αξία για τη Χώρα μας, αλλά και για την ανθρωπότητα διότι υπενθυμίζει την αντίσταση της πατρίδας μας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό αποτελώντας παράδειγμα προάσπισης της ελευθερίας, της δημοκρατίας και την ανεξαρτησίας των εθνών.
Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου θα πραγματοποιηθεί και φέτος, με λαμπρότητα, ιδιαίτερα στα σχολεία και λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους Οργανισμούς.

Επισημαίνουμε ότι, ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία, πρέπει να δοθεί στον εν λόγω εορτασμό ουσιαστικό περιεχόμενο, αναφορικά με την ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για τις αξίες της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της αντίστασης στο ναζιστικό και φασιστικό ολοκληρωτισμό.

Η αξιοποίηση της εθνικής επετείου μέσω των εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα ανά την Ελλάδα είναι μια λαμπρή ευκαιρία υπενθύμισης των αγώνων των προγόνων μας και των πανανθρώπινων αξιών που υπεράσπισε το Έθνος μας.

Για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, ορίζονται οι παρακάτω εορταστικές εκδηλώσεις:

· Γενικός τριήμερος σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα της 26ης Οκτωβρίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2022.

· Φωταγώγηση όλων των Καταστημάτων του Δημοσίου των ΟΤΑ, καθώς και των Καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2022, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο και της αρ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/01.07.2022 (ΦΕΚ 3424 Β΄) Κ.Υ.Α., όπως ισχύει.

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

  • Πραγματοποίηση ομιλιών σε ειδικές συγκεντρώσεις στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες και στα ΝΠΔΔ κτλ.
  • Ώρα 12:00 Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων της πόλης και κατάθεση στεφάνων από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους, οδηγούς και συλλόγους. Τιμές θα αποδώσει η Φιλαρμονική του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

  • Ώρα 07:00 Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες σε όλες τις εκκλησίες και ανάκρουση Εωθινού και εμβατηρίων από τις Φιλαρμονικές του Δ΄Σ.Σ. και του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης.
  • Ώρα 8:00 Επίσημη έπαρση της σημαίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Τιμές θα αποδώσει Στρατιωτικό Άγημα και η Μουσική του Δ΄Σ.Σ.
  • Ώρα 10:30 Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων. Μετά την δοξολογία, θα εκφωνηθεί στον Ιερό Ναό, ο πανηγυρικός της Ημέρας από τον κύριο Ευθυμίου Ευθύμιο, Δ/ντη του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης.

  • Τέλος προσέλευσης εκπροσώπων σχολείων 10:10 π.μ.
  • Τέλος προσέλευσης επισήμων, 10:20 π.μ.

Ώρα 11:00 Λιτή δεξίωση από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ξάνθης κ. Κωνσταντίνο Κουρτίδη στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

Ώρα 11:45 Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων της πόλης χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων. Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές, τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ξάνθης, το Στρατηγό Διοικητή Δ΄ ΣΣ, το Δήμαρχο Ξάνθης, τον Πρύτανη του ΔΠΘ, τον Αστυνομικό Διευθυντή, τον Λιμενάρχη Πόρτο Λάγους, τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το Σύνδεσμο Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών, την Ένωση Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών, όλες τις Εφεδροπολεμιστικές Οργανώσεις και τους εκπροσώπους αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων καθώς και από όποιον Εκπρόσωπο Νομικού Προσώπου επιθυμεί να τιμήσει την Ημέρα αυτή. 

Η πρόθεση για κατάθεση στεφάνων παρακαλούμε να δηλώνεται έγκαιρα στην υπηρεσία μας στο τηλ.: 25413-50111 & 25413-50103 έως την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022.

  • Στη συνέχεια θα τηρηθεί σιγή ενός λεπτού.
  • Τιμές θα αποδώσει Στρατιωτικό Άγημα και η Μουσική του Δ΄ΣΣ.

Ώρα 12:00 Παρέλαση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, εθελοντών του Ε.Ε. Σταυρού, Συλλόγων, Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Οδηγών και Τμημάτων Ενόπλων Δυνάμεων, διάρκειας 40-60 λεπτών.

Την ευθύνη της παρέλασης των μαθητών θα έχει ο κύριος Κοντογιάννης Κωνσταντίνος, Υπεύθυνος Φυσικής Αγωγής και Σχ. Αθλητισμού της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.

Ώρα 18:05 Υποστολή της σημαίας. Τιμές θα αποδώσει Στρατιωτικό Άγημα και η Μουσική του Δ΄ΣΣ.

Επισημαίνεται ότι οι εορταστικές εκδηλώσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις , για την πρόληψη τυχόν διασποράς του κορονοϊού COVID-19, όπως αυτές αποτυπώνονται στην αρ. πρ. Δ1α/ΓΠ. Οικ. 58309/14.10.2022 (ΦΕΚ 5335 Β’) Κ.Υ.Α., με την οποία παρατείνεται η ισχύς της αρ. πρ. Δ1α/ΓΠ. Οικ. 51236/08.09.2022 (ΦΕΚ 4756 Β΄) Κ.Υ.Α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου