Ολυμπιακή Συνεργασία 2022: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ελληνοαμερικανική τακτική άσκηση μετά Στρατευμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια



Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου
η τελική φάση της κοινής Άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ «Ολυμπιακή Συνεργασία – 2022», στο Πεδίο Ασκήσεων του Πετροχωρίου Ξάνθης, παρουσία του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγου Άγγελου Χουδελούδη, του Διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού Αντιστράτηγου Ιωάννη Τσόπλιου και του Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων Ricardo Turner, καθώς και. του Δημάρχου Ξάνθης Μανώλης Τσέπελη, ο πρόξενος Isaac Hansen – Joseph ως εκπρόσωπος της γενικής προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, ο στρατιωτικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Ελλάδα Col Nathan Mann και ο Col Ricardo Turner ως εκπρόσωπος του διοικητή της 101st Airborne Division.

Στην Άσκηση, η οποία ξεκίνησε στις 8 του μήνα και ολοκληρώθηκε χθες συμμετείχαν τμήματα της 71 Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας «Πόντος», της XXV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «2ο Σύνταγμα Ιππικού – Έφεσος», της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού «Κιλκίς Λαχανά» και τμημάτων της 101st Airborne Division των ΗΠΑ.

Επίσης, συμμετείχαν με καθεστώς Παρατηρητή, η Κύπρος και η Αίγυπτος. Η διμερής, σύνθετη άσκηση συνεργασίας των ελληνικών και αμερικανικών Δυνάμεων με τεθωρακισμένα, αεροπλάνα και ελικόπτερα, διεξήχθη με χρήση πραγματικών πυρών και συστημάτων εξομοίωσης τακτικής εμπλοκής και εξέτασε αντικείμενα επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων.

Η άσκηση περιελάμβανε πτήσεις από Kiowa ελικόπτερα, από Apache,Abrams των Αμερικανών, όπως επίσης και βολές αρμάτων,Leopard 2 HELL,VBL. Για πρώτη φορά έγινε αεροκίνηση με αμερικανικά’’ Chinook’’, τα οποία πήραν δύο hummer και όλμους και τους αεροκίνησαν.

«Είμαι πολύ περήφανος που παρακολούθησα την κοινή άσκηση Ελλήνων και Αμερικανών στο Πετροχώρι. Συγχαίρω τις δύο πλευρές για την άψογη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί.  Ο Ελληνικός Στρατός αποδεικνύει την άριστη ετοιμότητα του έμψυχου δυναμικού αλλά και τον εκσυγχρονισμό των Μέσων του, διασφαλίζοντας με τον πιο κατηγορηματικό τόπο, την υπεράσπιση αυτού του ευλογημένου τόπου, από οποιαδήποτε επιβουλή, την οποία, βεβαίως και όλοι απευχόμαστε», τόνισε ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης σε δηλώσεις του.

Στην «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – 22» / “OLYMPIC COOPERATION – 22” συμμετείχαν τμήματα της XXV Τεθωρακισμένης ταξιαρχίας ( XXV TΘΤ «2ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΠΠΙΚΟΥ- ΕΦΕΣΟΣ»), της 71ης Αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας (71η A/M ΤΑΞ «ΠΟΝΤΟΣ»), της 1ης ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ»), της ΧΧΙ Τεθωρακισμένης ταξιαρχίας (ΧΧΙ ΤΘΤ «ΠΙΝΔΟΣ»), της 29ης μηχανοποιημένης ταξιαρχίας Πεζικού (29η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ») και της 7ης μηχανοκίνητης ταξιαρχίας Πεζικού (7η Μ/Κ ΤΑΞ ΠΖ ««ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΣ»), ένα ζεύγος αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, τμήματα της 101st Airborne Division των ΗΠΑ και ένα ζεύγος F-18 της Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ με καθεστώς παρατηρητή συμμετείχαν η Αίγυπτος και η Κύπρος.

Η εν λόγω ΤΑΜΣ πραγματοποιήθηκε με πραγματικά πυρά και περιελάμβανε ασκήσεις διπλής ενεργείας επιθετικών και αμυντικών επιχειρήσεων με τη χρήση συστημάτων εξομοίωσης τακτικής εμπλοκής.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο της διμερούς επιχειρησιακής συνεργασίας καθώς και η ενίσχυση των δεσμών των ασκούμενων τμημάτων των δύο χωρών. 





Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου