Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα 8% της ΝΔ μετά τη ΔΕΘ

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Εντυπωσιακά ευρήματα παρουσιάζει η μεγάλη δημοσκόπηση από τον ΣΚΑΪ και την Pulse που αποτυπώνει την τάση της κοινής γνώμης μετά τις παρουσίες των Κ. Μητσοτάκη, Αλ. Τσίπρα και Ν. Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ.
H Pulse με τρεις συνεχόμενες μετρήσεις και συνολικό δείγμα που ξεπερνά τα 3.000 άτομα, κατέγραψε τις πολιτικές τάσεις πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και αμέσως μετά τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο πρώτο μέρος της έρευνας που παρουσιάστηκε απόψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη Σία Κοσιώνη (αύριο θα ακολουθήσει το δεύτερο μέρος) φαίνεται ότι η παρουσία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ενίσχυσε τη ΝΔ. Επιπλέον αποτυπώνεται ότι οι εκλογές είναι «παιχνίδι για δύο», καθώς το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να κερδίζει από την υπόθεση των υποκλοπών, τουναντίον υποχωρεί, ενώ δεν αποκομίζει κέρδη ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα, η δημοσκόπηση της Pulse έκανε τρεις αυτόνομες έρευνες για τις παρουσίες των Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ.
  • Πρόθεση ψήφου
Πριν από την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες, μετά την ομιλία Μητσοτάκη η ψαλίδα άνοιξε στις 8,5 μονάδες, ενώ μετά την ομιλία Τσίπρα «κλείδωσε» στις 8 μονάδες.

Αναλυτικά η δύναμη των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων μετά την ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ διαμορφώνεται ως εξής:
  • ΝΔ: 34,5%,
  • ΣΥΡΙΖΑ: 26,5%,
  • ΠΑΣΟΚ: 12%,
  • ΚΚΕ: 5%,
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4%,
  • ΜέΡΑ25: 3%
Πρόθεση με αναγωγή μετά τη ΔΕΘ

Η δύναμη των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων μετά την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ αποτυπώνεται ως εξής:

Η ΝΔ κινείται στο 34,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 26% (διαφορά 8,5%, από 7,5% προ ΔΕΘ), το ΠΑΣΟΚ στο 11,5%, το ΚΚΕ στο 5,5%, η Ελληνική Λύση στο 4%, το ΜέΡΑ25 στο 2,5%.
  • Ποιος εκφράζει καλύτερα τον μεσαίο χώρo


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από 27% (προ ΔΕΘ) ανεβαίνει στο 28% στο ερώτημα «ποιος εκφράζει καλύτερα τον μεσαίο χώρο;». Ο Αλέξης Τσίπρας από 23% (προ ΔΕΘ) πέφτει στο 22%, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης από 16% ανέβηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, στο 17%.
  • Παράσταση νίκης
Η ΝΔ διατηρεί το συντριπτικό προβάδισμα στο 56% με διαφορά 31 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ που ανεβαίνει κατά μία μονάδα.

Πριν από τις ομιλίες, η ΝΔ προηγείτο με 56% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την ομιλία Μητσοτάκη η διαφορά στην παράσταση νίκης διαμορφώθηκε στο 56% υπέρ της ΝΔ έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Καταλληλότερος πρωθυπουργός
Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό σταθερό είναι το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο πριν όσο και μετά τη ΔΕΘ.

Πριν από τη ΔΕΘ ο Κ. Μητσοτάκης συγκέντρωνε 38% έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 30% απάντησε «κανέναν από τους δύο».

Μετά την ομιλία του στη ΔΕΘ στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβασε το ποσοστό του στο 39% έναντι 28% του Αλέξη Τσίπρα. «Κανένας από τους δύο» απάντησε το 29%.

Ακριβώς ίδια διατηρήθηκαν τα ποσοστά μετά την ομιλία Τσίπρα: Μητσοτάκης 39%, Αλέξης Τσίπρας 28%, Κανένας από τους δύο 29%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου