Εγχειρίδιο Ψυχολογίας και Covid του επιστήμονα Τζαν Μεμέτ Αλή με τη συμβολή του Δήμου Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια


Τα σύγχρονα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα που προκάλεσε ο κορωνοϊός αποτέλεσε το έναυσμα για τη συγγραφή του μοναδικού έως σήμερα δωρεάν εγχειριδίου στην Ελλάδα με τίτλο: «Εγχειρίδιο-Οδηγός: Κατανόηση και διαχείριση της Ψυχολογίας του πένθους, με αφορμή την πανδημία Covid 19».

Αυτήν την εξαιρετική εργασία ενός νέου επιστήμονα, του 24χρονου συντοπίτη μας Τζαν Μεμέτ Αλή, η δημοτική αρχή πήρε την απόφαση να εκδώσει και να διαθέσει δωρεάν σε επιλεγμένα κεντρικά σημεία του Δήμου, στους κατοίκους και στους επισκέπτες που θα έλθουν την περιοχή μας, ξεκινώντας από τις Γιορτές Παλιάς Πόλης, για όσους δεν έχουν άμεση σχέση με το διαδίκτυο.

Ο Οδηγός διατίθεται στο Δημαρχείο της πόλης, στο Παλιό Δημαρχείο, στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών (Πλατεία Μητροπόλεως), στα περίπολα και στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού.

«Ήταν, θεωρώ, υποχρέωση του Δήμου μας να υποστηρίξει αυτήν την εξαιρετική προσπάθεια του συντοπίτη μας, Τζαν Μεμέτ Αλή. Η εργασία του αποτελεί ένα πρώτο δείγμα της εξαιρετικής του πορείας στο μέλλον. Η Ξάνθη δεν μπορεί, παρά να είναι περήφανη, γιατί τα παιδιά της μεγαλουργούν σε όλους τους τομείς της σύγχρονης πραγματικότητας και με τις ιδιαίτερες ικανότητές τους αναδεικνύουν την όμορφη πατρίδα μας», δήλωσε ο Δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης.

Το βιβλίο, έχει προβληθεί στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Υγεία Πάνω Απ’ Όλα», και παραμένει αναρτημένο για δωρεάν λήψη στη κεντρική ιστοσελίδα του Τμήματος Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), καθώς και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Επίσης, έχει λάβει έγκριση συμμετοχής ως αναρτημένη εργασία στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας, της ΕΛΨΕ, στην Αθήνα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που θα διεξαχθεί από τις 5 έως 9 Οκτωβρίου 2022.

  • Από σήμερα, θα είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα του Δήμου Ξάνθης.

Ο συγγραφέας του εγχειριδίου-Οδηγού, Τζαν Μεμέτ Αλή, είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και υποψήφιος μεταπτυχιακός του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Επιπρόσθετα, έχει ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Διαχείριση του Στρες και Υγεία» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει ενεργή συμμετοχή σε πληθώρα εκπαιδεύσεων, εκπροσωπήσεων, πιστοποιήσεων, καθώς και ανθρωπιστικών, υγειονομικών ή/και διασωστικών αποστολών ανά την Ελλάδα από το 2008 δια μέσου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, μιας και φέρει τον τίτλο του Εθελοντή Διασώστη και Εκπαιδευτή Εκπαιδευτών Ε.Ε.Σ.

Κι αν η Covid-19, αποτελεί πλέον κομμάτι της καθημερινότητάς μας, οι «πληγές» που άφησε στα πρώτα χρόνια της επέλασής της περιμένουν να «επουλωθούν»… 

Μπορεί το συγκεκριμένο υλικό «να ενέχει θέση ενημέρωσης ή και πρόληψης και όχι θεραπευτικής παρέμβασης», όπως σημειώνει ρητά ο συγγραφέας του, προσθέτοντας πως «σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αναζητηθεί εξειδικευμένη ψυχοκοινωνική υποστήριξη από ειδικούς του χώρου», ωστόσο, το συγκεκριμένο Εγχειρίδιο αποτελεί έναν χρήσιμο «εφόδιο» για τις κοινωνίες στη μετά Covid εποχής…

Δημιουργήθηκε στα πλαίσια της Πρακτικής Άσκησης στον Ερυθρό Σταυρό, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και εστιάζει σε τακτικές και θεματικές αφενός της Κοινοτικής Ψυχολογίας, αφετέρου της Ψυχολογίας Υγείας, και συγκεκριμένα, στην Εκπαίδευση-ενημέρωση των πολιτών για το πένθος (ως γενική ορολογία) με αφορμή την πανδημία -όπου μάλλον ενέχει θέση ενδημίας πλέον- εναρμονισμένο στα σύγχρονα δεδομένα της Ελληνικής Κοινωνίας.

Σκοπός του είναι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση τόσο των πολιτών όσο και των ειδικών (διεπιστημονικότητα) ώστε οι άνθρωποι να μη καθηλώνονται στο πένθος και κατ’ επέκταση στη θλίψη, αλλά να το βιώσουν σαν μια φυσιολογική αντίδραση προς την απώλεια, και όχι σαν μια αρρώστια ή αδυναμία του ανθρώπινου οργανισμού.

Με αυτό τον τρόπο, οι άνθρωποι είναι κατά το δυνατόν πλήρως λειτουργικοί, δε διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία της κοινωνίας, και τέλος, το πένθος παύει να αντιμετωπίζεται σαν ένα απαγορευμένο θέμα συζήτησης αλλά και ως ταμπού.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου