Κομισιόν: «Μειώστε την κατανάλωση αερίου» – Οι προτάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης

Δεν υπάρχουν σχόλια


Το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης παρουσίασε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την Τετάρτη, την ώρα που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προαναγγέλλουν έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Κομισιόν προτείνει πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών ενέργειας, αλλά και στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να εξοικονομήσει περισσότερα από 140 δισ ευρώ για να μετριάσει το πλήγμα για το κόστος ζωής των καταναλωτών.

«Να μπει πλαφόν στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ενέργεια με χαμηλό κόστος. Αυτές οι εταιρείες έχουν έσοδα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν. Δεν τα ονειρεύτηκαν ποτέ. Σε αυτούς τους καιρούς, τα κέρδη πρέπει να μοιράζονται και να διοχετεύονται σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ Φον ντερ Λάιεν.

Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν αποκάλυψε ότι θα δημιουργηθεί μια νέα Ευρωπαϊκή τράπεζας για το υδρογόνο, προκειμένου να εξασφαλιστούν κονδύλια 3 δισ. ευρώ για την πρωτοβουλία αυτή.

«Η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, που ακολουθούσε την αρχή των αξιών, δεν ευσταθεί, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των καταναλωτών», σημείωσε η πρόεδρος της Επιτροπής, ωστόσο, δεν ανέφερε σε κανένα σημείο της ομιλίας της πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο κάτι που ζητούσε η Ελλάδα και ακόμα 15 χώρες της Ένωσης.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν συμφώνησε με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας να δημιουργηθεί μια Ομάδα Κρούσης που θα στοχεύσει στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. Μετά την ομιλία της στο ευρωκοινοβούλιο, η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε στα 211,40 ευρώ τη μεγαβατώρα.

Παράλληλα δήλωσε ότι απαιτείται «βαθιά και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» για να μειωθεί η επίδραση του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

  • Μειώστε την κατανάλωση αερίου τις ώρες αιχμής

Την ίδια ώρα, η κυρία φον ντερ Λάιεν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολίτες της Ευρώπης καθώς τους ζήτησε να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας, ενόψει του δύσκολου ενεργειακά χειμώνα.

«Η μείωση της ζήτησης κατά τις ώρες αιχμής θα κάνει την προσφορά να διαρκέσει περισσότερο και θα οδηγήσει σε μείωση τιμών. Αυτός είναι ο λόγος που προωθούμε μέτρα προς τα κράτη – μέλη να περιοριστεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

  • Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ένα πλέγμα δράσεων, ύψους 5.5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα μία σειρά πρόσθετων μέτρων είναι στο τραπέζι, όπως:

  • Η κλιμακωτή επιδότηση στους λογαριασμούς, με τις σχετικές ανακοινώσεις να γίνονται μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Στόχος είναι το νέο μοντέλο να εφαρμοστεί τον Οκτώβριο. Ουσιαστικά η επιδότηση θα είναι μεγαλύτερη για τα νοικοκυριά που προχωρούν στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 10%-15%.
  • Η ανακοίνωση ενός στοχευμένου πακέτου μέτρων για τα νοικοκυριά με φυσικό αέριο, καθώς οι τιμές είναι φέτος δέκα φορές πάνω
  • Η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας στα καυσόξυλα και στο πέλετ. Το βασικό σενάριο προβλέπει την επιβολή πλαφόν και αναμένονται άμεσα οι αποφάσεις.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι ένας κύκλος επαφών για την επόμενη ημέρα στη γηραιά ήπειρο. Ειδικότερα το ενεργειακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και χθες με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου