Θράκη: Κρατήσεις μέχρι και τον Οκτώβριο σε Θάσο και Σαμοθράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ήταν ένας από τους κύριους στόχους του Υπουργείου Τουρισμού και επετεύχθη ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. 
«Πάμε σε τουρισμό διαρκείας» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά εξηγώντας πως σύμφωνα με τους tour operators υπάρχει ζήτηση σε ταξιδιωτικά πακέτα για όλο το φθινόπωρο ακόμα και για τον Δεκέμβριο, γεγονός που μεταφράζεται και σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Το γεγονός επιβεβαίωσε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας, 29 Αυγούστου στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» και ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αθανάσιος Τσώνης, για τις περιπτώσεις των δύο «κορυφαίων» προορισμών της Περιφέρειάς μας, ήτοι της Θάσου και της Σαμοθράκης που με τα έως τώρα επίσημα δεδομένα καταγράφουν καλύτερη χρονιά ακόμα και από το 2019.

  • Οι επαγγελματίες να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους

Όπως εξήγησε ο κ.Τσώνης τα νούμερα είναι καλύτερα και από το 2019, πριν την μεγάλη έξαρση του κορονοϊού για την περιοχή της ΠΑΜ-Θ, γεγονός που όπως εξήγησε «δικαιώνει τον αγώνα που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα και μας δείχνει τον δρόμο πάνω στον οποίο θα συνεχίσουμε ώστε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον».

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν ήδη κρατήσεις τόσο για τον Σεπτέμβριο όσο και για τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου, καιρού αλλά και επαγγελματιών επιτρέποντος καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που ακολουθούν την τάση του παρελθόντος και κλείνουν τα καταστήματά τους στα τέλη της σεζόν.

Μάλιστα ο κ.Τσώνης απηύθυνε έκκληση προς τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού να κρατήσουν τα μαγαζιά τους ανοιχτά, δεδομένου ότι ο τουρίστας όταν επισκέπτεται μια περιοχή επιθυμεί και παροχές, τις οποίες όπως τόνισε «θα πρέπει να τους την προσφέρουμε». Επανήλθαν οι Τούρκοι τουρίστες – «Ψήφος εμπιστοσύνης» από Πολωνούς

Ο οδικός τουρισμός για ακόμα μια χρονιά είναι το δυνατό «χαρτί» της ΠΑΜ-Θ τόσο σε ό,τι αφορά το νησιωτικό μέρος όσο και τα αστικά κέντρα, ενώ σταθερές «αγορές» θεωρούνται οι Ρουμάνοι, οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι που δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα νησιά της ΠΑΜ-Θ.

Φέτος όπως εξήγησε ο κ.Τσώνης έκαναν ξανά την εμφάνισή τους και Τούρκοι τουρίστες, ενώ βασικό ρόλο στην επιτυχία της θερινής σεζόν έπαιξε και το γεγονός ότι ξεκίνησαν πολλές πτήσεις τσάρτερ, ειδικά στην περίπτωση της Θάσου, από την Γερμανία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ουγγαρία, την Τσεχία αλλά και την Πολωνία που τα προηγούμενα χρόνια αποτέλεσε χώρα «στόχο» για την Περιφέρεια και φαίνεται πως αποδίδει.

Μάλιστα ο εντεταλμένος για θέματα τουρισμού Περιφερειακός Σύμβουλος εξήγησε πως σύμφωνα και με τους ανθρώπους της αγοράς στην Θάσο, υπήρξε θερμό ενδιαφέρον και για επενδύσεις σε τουριστικά καταλύματα της περιοχής από Πολωνούς είτε όσον αφορά την αγορά τουριστικών καταλυμάτων για ιδία χρήση είτε ακόμα και για εμπορική εκμετάλλευση.

Αυξημένη η μέση ημερήσια κατανάλωση Βασικό ρόλο στην άφιξη αλλά και την παραμονή των επισκεπτών έπαιξε και το γεγονός ότι και η ποιότητα των υπηρεσιών από πλευράς των επαγγελματιών ήταν πάρα πολύ καλή, με τον ίδιο να απευθύνει τις ευχαριστίες του προς όσους δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, καθώς όπως επεσήμανε «η εικόνα και η εντύπωση που θα δημιουργηθεί σε έναν επισκέπτη είναι και αυτή που θα λειτουργήσει και ως παρακαταθήκη για το μέλλον».

Αυτό που επίσης διαφοροποίησε την φετινή χρονιά είναι και η ποιότητα των επισκεπτών, με τον κ.Τσώνη να υπογραμμίζει πως «πέραν από την ποσότητα των ανθρώπων που προσελκύουμε σπουδαίο ρόλο παίζει και η ποιότητα τους, με τα στοιχεία φέτος να δείχνουν ότι έχουν αυξήσει την μέση ημερήσια δαπάνη τους και επομένως αφήνουν περισσότερα χρήματα στην τοπική αγορά».

  • Σημαντικό βήμα οι αποθήκες καυσίμων στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης

«Αυτό που μας απασχολεί και θέλουμε είναι να έχουμε μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Δεν είναι σημαντικά μόνο τα νούμερα αλλά και οι υποδομές, να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε μια μεγάλη τουριστική κίνηση η οποία δεν θα βλάψει προφανώς ούτε το περιβάλλον ούτε και την ποιότητα ζωής των κατοίκων των νησιών ή των περιοχών που θα επισκεφτούν οι τουρίστες» πρόσθεσε ο ίδιος.

Αναφερόμενος στο «στοίχημα» της άμεσης πρόσβασης στους τόπους ενδιαφέροντος των επισκεπτών ο ίδιος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη δημιουργία αποθηκών καυσίμων στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης που δίνει πλέον τη δυνατότητα να δέχεται και πτήσεις εξωτερικού, που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να εφοδιαστούν με καύσιμο και άρα να έρθουν στην περιοχή μας.

Από τους βασικούς στόχους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αποτελεί και η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης, ανταποκρινόμενη στο πανελλαδικό πρόβλημα της απουσίας προσωπικού για την στελέχωση των τουριστικών επιχειρήσεων. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού όπως εξήγησε ο ίδιος προωθούνται προγράμματα εκπαίδευσης νεαρών παιδιών που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον τουρισμό ενώ συνεχίζεται κανονικά και το πρόγραμμα τουριστικής προβολής σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και οι επισκέψεις δημοσιογράφων.

Στα σαββατοκύριακα περιορίζεται ακόμα η κίνηση στο Φανάρι Ερωτηματολόγια υπό κατασκευή για το feedback των επισκεπτών Εντός του Σεπτεμβρίου η Περιφέρεια ΑΜ-Θ αναμένεται να δώσει το παρών τόσο στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης όσο και σε έκθεση στο Παρίσι, ενώ όπως τόνισε «ανοίγουμε και νέες αγορές τόσο στην Ευρώπη όσο και στο Ισραήλ».

«Ποντάρουμε και στο εξωτερικό, αλλά για εμάς είναι πολύ σημαντικός και ο Έλληνας τουρίστας ο οποίος έχει στηρίξει την εγχώρια αγορά σε πολύ δύσκολες καταστάσεις όπου ήταν πολύ δύσκολο για κάποιον από το εξωτερικό να έρθει» σημείωσε ο ίδιος, ανακοινώνοντας επίσης πως βρίσκεται σε φάση υλοποίησης, ένα ερωτηματολόγιο το οποίο θα δίνεται σε σημεία ενδιαφέροντος, καθώς και σε σημεία εισόδου και εξόδου της Περιφέρειας ώστε να καταγράφεται και η άποψη των ίδιων των επισκεπτών.

«Για πρώτη φορά θα έχουμε το λεγόμενο feedback ώστε να δούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας και να τα ενισχύσουμε, να δούμε τις αδυναμίες μας και να τις διορθώσουμε, να δούμε συνολικά τι περίμενε ο. τουρίστας, από τι έμεινε ευχαριστημένος, τι τον δυσαρέστησε κ.ο.κ. ώστε να γίνουμε ακόμα ισχυρότεροι» ανέφερε ο κ.Τσώνης.

Κλείνοντας ερωτηθείς σχετικά με τα αστικά κέντρα ο ίδιος ανέφερε πως φέτος παρατηρήθηκε και το φαινόμενο της «ενδυνάμωσης» του τουρισμού και σε αστικά κέντρα, όπως η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη, που λειτούργησαν ως ενδιάμεσος σταθμός.

«Φέτος παρατηρήσαμε ότι πολλοί τουρίστες “έσπασαν” το ταξίδι τους, και επέλεξαν να μείνουν λίγες ημέρες και σε αστικά κέντρα, όπως η Ξάνθη και η Αλεξανδρούπολη πριν ταξιδέψουν στην Θάσο και την Σαμοθράκη, τα οποία δούλεψαν και για τα οποία, συνολικά για την Περιφέρεια θα δουλέψουμε για την προβολή τους και με ειδικές δράσεις». «Στόχος μας είναι να φέρνουμε κόσμο και τους 12 μήνες τον χρόνο και γιατί όχι καθώς σαν περιοχή έχουμε όλα τα πλεονεκτήματα» κατέληξε.  

Πηγή : paratiritis-news.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου