Τουρκία: Σε πανικό μετά την άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο – Ανακοινώσεις από Άγκυρα και Λευκωσία

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Σε πανικό φαίνεται πως βρίσκεται η Τουρκία, μετά την απόφαση των ΗΠΑ για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

Όπως μετέδωσε ο Μανώλης Κωστίδης, η Άγκυρα εξέδωσε το Σάββατο ανακοίνωση, καταδικάζοντας την απόφαση του Λευκού Οίκου.

«Στη γείτονα βλέπουν την Ουάσιγκτον να δίνει υπερσύγχρονα F-35 στην Ελλάδα και να αναβαθμίζει τα F-16 σε Viper, και τώρα η Λευκωσία θα μπορεί να αγοράζει ό,τι όπλο θέλει», σχολίασε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, ενώ διερωτήθηκε αν αυτό είναι η απάντηση στην προσέγγιση Ερντογάν – Πούτιν.

  • Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών

«Καταδικάζουμε σθεναρά τη διεύρυνση του εύρους της απόφασης που έλαβαν οι ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2020 για άρση του εμπάργκο όπλων κατά της ”ελληνοκυπριακής διοίκησης (Κυπριακή Δημοκρατία).

Υποστηρίζουμε πλήρως την αντίδραση των αρχών της ”Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”σχετικά με την εν λόγω απόφαση.

Η απόφαση αυτή, που έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισότητας των δύο πλευρών στο νησί και θα κάνει την ελληνοκυπριακή πλευρά πιο αδιάλλακτη, θα επηρεάσει αρνητικά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Θα οδηγήσει σε κούρσα εξοπλισμών στο νησί και θα βλάψει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καλούμε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση και να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη πολιτική έναντι των δύο πλευρών στο νησί.

Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θα πρέπει να καταγράψει την κυρίαρχη ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις Συνθήκες του 1959-1960, και να ενεργήσει ανάλογα.

Σε κάθε περίπτωση, η Τουρκία, ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο των ιστορικών και νομικών της ευθυνών προκειμένου να διασφαλίσει την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ειρήνη των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠΕΞ.

  • Χαιρετίζει την απόφαση η Κύπρος

Την ίδια ώρα, με αναρτήσεις στο Twitter, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και τα Υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών χαιρετίζουν την απόφαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο.

«Με μεγάλη ικανοποίηση χαιρετίζω την ανακοίνωση του State Department για την πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ στην Κύπρο.

Πρόκειται για μια απόφαση – ορόσημο, η οποία αντικατοπτρίζει την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ασφάλειας», επεσήμανε.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κύπρας έκανε ξεχωριστή μνεία στον γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Μενέντεζ, τον οποίο και ευχαριστεί δημόσια.

«Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω δημόσια τον Γερουσιαστή Μενέντεζ για όλη την δουλειά που έκανε δυνατή την σημερινή αυτή απόφαση, η οποία είναι σύμφωνη με εκείνη του 2019 για την Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και την Ενεργειακή Συνεργασία.

Χτες συνομίλησα με τον Γερουσιαστή και για μια ακόμη φορά του εξέφρασα την ευγνωμοσύνη μου για την φιλία του», έγραψε.

Την ίδια ώρα, την εκτίμησή του για τη νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις επεσήμανε το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας.

«Αυτό ενισχύει τη συνεργασία μας και εγκαινιάζει μια νέα εποχή στις διμερείς μας σχέσεις, καθώς προωθούμε σταθερά μια μη αναστρέψιμη εταιρική σχέση ασφάλειας και άμυνας», σημειώνεται.

  • Το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών, τέλος, αναφέρει στο Twitter:

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του State Department να προχωρήσει στην πλήρη άρση του εμπάργκο όπλων του 1987 κατά της Κύπρου: Ένα πολιτικό ορόσημο που δείχνει τη συνεχή εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ-Κύπρου στην Ασφάλεια και Άμυνα ως αναπόσπαστο μέρος του μωσαϊκού περιφερειακής σταθερότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου