Κορονοϊός: Σήμερα το απόγευμα οι οδηγίες για το νέο εμβολιαστικό πρόγραμμα

Δεν υπάρχουν σχόλια


Ποιοι θα κάνουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

H χώρα μας μπαίνει σε νέο εμβολιαστικό κύκλο έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιθανές εξάρσεις του ιού αλλά και ο επερχόμενος χειμώνας με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών.

Σήμερα στις 6 το απόγευμα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, θα ανακοινώσουν τις οδηγίες εμβολιασμού με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid-19, οι πρώτες δόσεις των οποίων είναι ήδη στη χώρα μας και αναμένονται περισσότερες αυτή την εβδομάδα.

Νωρίτερα θα έχουν οριστικοποιηθεί οι συστάσεις για εμβολιασμό από την Επιτροπή Εμβολιασμών. Οι πρόσφατες συμβουλές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), .. δείχνουν το δρόμο για το ποιοι αναμένεται να εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια.

Το σίγουρο είναι ότι αποκλείονται ανεμβολίαστοι καθώς τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα δίνονται μόνο για αναμνηστικές δόσεις. Ισχυρή σύσταση θα απευθυνθεί, όπως όλα δείχνουν, σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ανοσοκατεσταλμένους και άτομα με υποκείμενες παθήσεις, που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής Covid-19, καθώς και έγκυες γυναίκες.

Παράλληλα, οι διαμένοντες και το προσωπικό δομών μακροχρόνιας φροντίδας θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα, ενώ οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να χρειαστούν το εμβόλιο, λόγω της αυξημένης έκθεσής τους στον πανδημικό ιό.

Ο χρόνος ανάμεσα στις δόσεις καθώς και τι θα κάνουν όσοι έχουν νοσήσει αναμένεται να ανακοινωθεί από την Επιτροπή Εμβολιασμών. Ορισμένοι πολίτες, οι οποίοι πραγματοποίησαν την 4η δόση όταν είχε ανοίξει η πλατφόρμα για δεύτερη αναμνηστική δόση και έχει παρέλθει ήδη ένα ικανό διάστημα ώστε να μειωθεί η προστασία, πολύ πιθανό να προχωρήσουν σε 5η δόση με το νέο εμβόλιο.

Επίσης, φαίνεται πως για τον υγιή γενικό πληθυσμό, κάτω των 60 ετών η τρίτη δόση συνεχίζει να θεωρείται επαρκής για την ανοσοποίηση έναντι βαριάς νόσησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί όποιος επιθυμεί ή κατά περίπτωση σε συνεννόηση με το γιατρό του να πραγματοποιήσει και 4η δόση. Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα για 4η δόση είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες άνω των 30 ετών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ελλάδα έχει παραλάβει ήδη 400.000 δόσεις νέων εμβολίων της Pfizer και αναμένονται επιπλέον ισάριθμες δόσεις.

Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες εμβόλια θα έρθουν και από την εταιρεία Moderna. Πρόκειται για τα πρώτα ενισχυμένα δισθενή εμβόλια που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται πριν την κυριαρχία των υποπαραλλαγών Ομικρον 4 και Ομικρον 5.

Περιλαμβάνουν τόσο το αρχικό  στέλεχος της Γουχάν και, ταυτόχρονα, είναι σχεδιασμένα κατά της υποπαραλλαγής Ομικρον 1, ωστόσο θεωρούνται αποτελεσματικά γενικότερα κατά της Ομικρον. Για αυτά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει δώσει το “πράσινο φως”.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου