ΔΗΜΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ: «Πολιτισμός» και υποκουλτούρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια


Αναμέναμε τη λήξη των Γιορτών Παλιάς Πόλης, για να αναφερθούμε σε όλα όσα διαδραματίστηκαν τόσο εντός αυτής της χρονικής περιόδου όσο και κατά την προετοιμασία της.

Καταρχήν, το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης, θα πρέπει να μας ξεκαθαρίσει δύο πράγματα:

-Εάν διαθέτει επιτροπή πολιτισμού και ανθρώπους που να έχουν σχέση με τον πολιτισμό ή απλά είναι μία άλλη «αμαρτωλή» Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης, που διοργανώνει απλά εκδηλώσεις χωρίς κανένα υπόβαθρο.

-Εάν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται, ιδιαίτερα στην Παλιά Πόλη, διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες διοργάνωσης εκδηλώσεων σε υπαίθριους χώρους.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε και καταγγέλλουμε τα εξής:

  • Είναι ανήκουστο, ο Δήμος Ξάνθης να εγκαινιάζει για λόγους προεκλογικής λεζάντας ένα άδειο κτίριο, αυτό του πρώην Δημαρχείου και να μην έχει φροντίσει να λειτουργεί με ασφάλεια η Δημοτική Πινακοθήκη στην καρδιάς της Παλιάς Πόλης, όπου και η διέλευση χιλιάδων επισκεπτών.
  • Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ οι τουαλέτες εξυπηρέτησης υγιεινής να βρίσκονται μέσα στον αύλειο χώρο του Α’ Δημοτικού Σχολείου καθώς και ανάμεσα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο και τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου.
  • Είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ να εκτοξεύονται πυροτεχνήματα εντός του παραδοσιακού ιστού, χωρίς ίχνος προφύλαξης και ορθής προετοιμασίας.
  • Είναι έξω από κάθε λογική να μην αστυνομεύεται κατά την περίοδο των Γιορτών Παλιάς Πόλης ο παραδοσιακός οικισμός και οι κάτοικοι να δέχονται εκτός της ηχορύπανσης και κάθε λογής άλλης ρύπανσης, δηλαδή οι εκδηλώσεις να γίνονται εις βάρος των μονίμων κατοίκων του παραδοσιακού οικισμού.
  • Και πάλι πρυτάνευσε η αυθαιρεσία στους Συλλόγους, που επικεντρώθηκαν στην είσπραξη χρημάτων από τα στέκια τους, με καθαρά εμπορικό χαρακτήρα – ως άλλοι ταβερνιάρηδες – χωρίς κανέναν υγειονομικό έλεγχο και χωρίς έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δ.Ο.Υ., λειτουργώντας τελικώς εις βάρος των εκεί μονίμων επαγγελματιών εστίασης, με τρόπο αθέμιτο και καταχρηστικό.
  • Η καθαριότητα εντός και περιμετρικά του οικισμού που πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις φάνταζε ως ένα ακόμη «ανέκδοτο» στην προχειρότητα της διοργάνωσης.

Κύριε Δήμαρχε και κύριοι που πλαισιώνετε τη φαιδρότητα της επιφανειακής διαχείρισης όλων των θεμάτων στο Δήμο Ξάνθης, πρέπει να καταλάβετε ότι η Παλιά Πόλη της Ξάνθης, είναι η ιστορία του τόπου, το μοναδικό στολίδι εντός του αστικού ιστού, που αποτελεί πόλο έλξης εσωτερικού και εξωτερικού οικισμού. Και αυτό δεν έχετε δικαίωμα να το απαξιώνεται και να ξεφτιλίζετε κάθε χρόνο…

Επίσης κ. Τσέπελη, αντιληφθείτε επιτέλους, το ότι ακόμη τόσο εσείς όσο και οι προκάτοχοί σας, ζείτε στη «σκιά» εντός θεσμού που δημιουργήθηκε το 1991 και από τότε δεν έχει αλλάξει τίποτε απολύτως, δεν σας αναδεικνύει, δεν σας προβάλλει και πολύ περισσότερο δεν προβάλλει την πόλη, που μετατρέπεται σε ένα απέραντο και ξέφραγο πανηγύρι, χωρίς ουσία, χωρίς στόχο, χωρίς όραμα.

Μπορεί ο λαός να βρέθηκε μετά από δύο χρόνια στέρησης της ελευθερίας του στις εκδηλώσεις που ακριβοπληρώσατε, αλλά αυτό μην το βάζετε στις επιτυχίες σας!

Αναλογιστείτε, αν μπορείτε βεβαίως, πόσες αποτυχίες είχαν αυτές οι Γιορτές, που είχαν όλα τα στοιχεία ενός λαϊκού πανηγυριού, πάντως όχι στοιχεία Πολιτισμού, ανάδειξης της τέχνης και της λαογραφίας, προβολής της ιστορίας του χθές και του σήμερα!

Όσο άδειο ήταν το παλιό Δημαρχείο που βιαστήκατε να εγκαινιάσετε μέσα στις γιορτές, άλλο τόσο ήταν άδειο και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, πλην μοναδικών εξαιρέσεων!

Αυτά, ο λαός της Ξάνθης, δεν τα ξεχνά κ. Τσέπελη και κύριοι της επιφάνειας και του δήθεν!

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου