Μικροβίωμα του εντέρου: Ποιό ποτό βελτιώνει την υγεία του;

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία και δημοσιεύθηκε στο Journal of Agriculture and Food Chemistry, μια μπύρα την ημέρα μπορεί να βελτιώσει την υγεία,

Οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη, έπιναν ένα κουτάκι μπύρα την ημέρα, με αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ, για 4 εβδομάδες, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι η ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου τους βελτιώθηκε σημαντικά. 

Να υπενθυμίσουμε ότι ένα πιο ποικιλόμορφο μικροβίωμα του εντέρου, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και σοβαρής COVID-19 . Έτσι, προωθώντας την ποικιλότητα των βακτηρίων, η μπύρα αποτελεί σημαντικό εργαλείο πρόληψης αυτών των ασθενειών.

Σύμφωνα με την κύρια συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Ana Faria, PhD, κλινική διατροφολόγος στην Ιατρική Σχολή NOVA στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με τη μπύρα, αλλά είναι πολύ σημαντικό να διαπιστωθεί με ακρίβεια ο αντίκτυπος της μέτριας κατανάλωσής της στην ανθρώπινη υγεία. 

Η μπύρα ενισχύει το μικροβίωμα του εντέρου;

Για τη μελέτη, 22 υγιείς άνδρες, 23- 58 ετών, χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα έπινε 312 γραμμάρια μη αλκοολούχα μπύρα την ημέρα, για 4 εβδομάδες, ενώ η άλλη ομάδα κατανάλωνε την ίδια ποσότητα μπύρας με 5,2% αλκοόλ.

Στο τέλος των 4 εβδομάδων, οι αναλύσεις των δειγμάτων του αίματος και των κοπράνων των συμμετεχόντων, έδειξαν αύξηση σε περισσότερους από 20 τύπους ευεργετικών βακτηρίων του πεπτικού συστήματος των ανδρών και στις δύο ομάδες. Καμία ομάδα δεν είδε σημαντικές αλλαγές στο σωματικό βάρος, το σωματικό λίπος, το σάκχαρο του αίματος ή την LDL χοληστερίνη.

Η μπύρα είναι πλούσια σε υγιείς ενώσεις, που ονομάζονται πολυφαινόλες, οι οποίες μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες του εντέρου. Αυτό δημιουργεί το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη ευεργετικών βακτηρίων.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, αποδεδειγμένα ενισχύουν την ποικιλότητα του μικροβιώματος του εντέρου, πράγμα που σημαίνει ότι οι μικροοργανισμοί που προκύπτουν από τη ζύμωση της μπύρας, μπορούν να συμβάλλουν στην ποικιλομορφία του μικροβιώματος.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης ταιριάζουν – και έρχονται σε αντίθεση- με τα ευρήματα άλλων μελετών που διερευνήσαν την επίδραση της μπύρας στο μικροβίωμα του εντέρου.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alcohol το 2020, διαπίστωσε ότι άνδρες και γυναίκες, 21 – 53 ετών, που έπιναν 340 γραμμάρια μη αλκοολούχα μπύρα την ημέρα, για 30 ημέρες, είδαν την ποικιλότητα του μικροβιώματος του εντέρου τους να αυξάνεται. Η άλλη ομάδα όμως, που έπινε μπύρα με 4,9% αλκοόλ, δεν είδε την ίδια βελτίωση.

Γιατί όμως προέκυψαν τόσο διαφορετικά αποτελέσματα ανάμεσα στις δύο μελέτες; Σύμφωνα με τον Khemlal Nirmalkar, PhD, συγγραφέας της μελέτης του 2020 και μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, αυτή η διαφορά μπορεί να οφείλεται σε άλλες διαφορές που είχαν μεταξύ τους τα άτομα που μελετήθηκαν. 

Συγκεκριμένα, η μελέτη του 2020 περιελάμβανε άνδρες και γυναίκες από το Μεξικό, ενώ η μελέτη του 2022 αφορούσε μόνο «υγιείς άνδρες» από την Πορτογαλία. Οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζονται από το φύλο και τον δείκτη μάζας του σώματος,  όπως και από το περιβάλλον – κοινότητα που ζουν οι άνθρωποι. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, ενδεχομένως, να συνέβαλαν στα διαφορετικά αποτελέσματα των μελετών.

Σε κάθε περίπτωση, η μη αλκοολούχα μπύρα φάνηκε να ενισχύει τη μικροβιακή ποικιλομορφία των συμμετεχόντων και στις δύο μελέτες. Αυτό δείχνει ότι η μη αλκοολούχα μπύρα είναι πιθανώς καλύτερη για την υγεία του εντέρου, ωστόσο για να λεχθεί κάτι με βεβαιότητα, απαιτούνται περεταίρω μελέτες.

Πηγή:wikihealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου