Έκτακτο συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Νέα Υόρκη

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Η απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να κηρύξει μερική επιστράτευση εφέδρων για την Ουκρανία έφερε έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Νέα Υόρκη, καθώς οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ βρίσκονται στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΣΑ του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις 3 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), με θέμα τον συντονισμό των ενεργειών, μετά τα τελευταία βήματα κλιμάκωσης του Πούτιν, όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον απόηχο και των «πυρηνικώνς απειλών» του Ρώσου προέδρου.

Νωρίτερα, στις 21.00 (ώρα Ελλάδας), ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η προκλητική ρητορική του Πούτιν έχει γεννήσει ανησυχίες στη Δύση, με τις χώρες να συζητούν τις τελευταίες εξελίξεις μετά το διάγγελμα του Ρώσου ηγέτη.

  • Σκληρή απάντηση Μπάιντεν σε Ρωσία: «Επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος και δεν πρέπει να εξαπολυθεί».

«Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», συνέχισε, αποκαλώντας παράλληλα τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

«Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου