Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια
  • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
  • ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
  • κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Σάββατο 03-09-2022

ΩΡΑ: 14:00 Ὑποδοχή Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου εἰς τήν Παναγία Θάσου.

Κυριακή 04-09-2022

 ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Καβάλας.

 ΩΡΑ: 18:00 Ὑποδοχή Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου εἰς τήν Ἱερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Θάσου.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΛΗ»

Ένα νέος πλησιάζει τον Χριστό και του λέγει «Κύριε τι πρέπει να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή». Ο νέος του Ευαγγελίου πίστευε ότι υπάρχει η αιώνια ζωή. Άλλωστε η ζωή, αν δεν είναι αιώνια, δεν είναι ζωή, είναι θάνατος. Και ο Χριστός του απαντά, «τήρησε τις εντολές του Νόμου». «Αυτές τις τήρησα Κύριε από την νεότητα μου. Τότε του λέει ο Χριστός ένα σου λείπει «ύπαγε πώλησόν σου τα υπάρχοντα, δος πτωχοίς και δεύρο ακολούθει μοι».

Ο νέος έφυγε λυπημένος. Ήταν πλούσιος. Ήθελε να ακολουθήσει τον Χριστό, να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα: χρυσό και Χριστό, να συμβιβάσει λεφτά και παράδεισο. Αλλ’ ο παράδεισος δεν εξαγοράζεται με χρήματα. Η, μάλλον, μπορεί να αγορασθεί με χρήματα, όταν προσφέρουμε τα χρήματα στην ελεημοσύνη να ανακουφίσουμε τον συνάνθρωπό μας.

Είχε ο νέος αρκετά θρησκευτικά κλειδιά. Νόμιζε ότι μ’ αυτά θα άνοιγε την πόρτα της αιώνιας ζωής. Και ηθικός ήταν. Και με τους γονείς του καλά τα πήγαινε. Και τα θρησκευτικά του καθήκοντα επιτελούσε. Αλλά όλα αυτά τα θρησκευτικά κλειδιά αποδείχτηκαν αντικλείδια. Και αυτό, γιατί δεν είχε το ένα, το αληθινό, την αγάπη.


Στη ζωή μας έχουμε πολλά αγαθά και ζητάμε κι άλλα. Τελικά καταντάμε δυστυχείς. Φαντασθείτε αετό να θέλη να πετάξη και να του έχουν δέσει τα φτερά με βαρύδια. Ζυγίζουν τα βαρύδια, ναι, αλλ’ ο άετος δεν μπορεί ν’ απογειωθεί στους γαλανούς ουρανούς. Υποχρεωτικά παραμένει προσγειωμένος στη γη, στη λάσπη.

Αετός είναι ο άνθρωπος, πλασμένος όχι για το χώμα, αλλά για τους ουρανούς. Μόνο αποτινάζοντας την ύλη και το φιλόυλο πνεύμα αφήνεται ελεύθερος για το ανέβασμά του στην αιωνιότητα.

Το χρήμα υπάρχει για να κυλά από χέρι σε χέρι. Αν σταματήσει, αν λιμνάση στη λεγόμενη αποταμίευση, σε καταθέσεις και μετοχές, τότε φυλακίζει την ψυχή του ανθρώπου.

Ο Χριστός θέλει να μας απαλλάξει από τα δεσμά της πλεονεξίας και του υλισμού. Επειδή μας αγαπά, μας δείχνει πάντοτε τον δρόμο, που οδηγεί στην αιώνια ζωή «Ύπαγε, πώλησον τα υπάρχοντα και δος πτωχοίς και έξεις θησαυρόν εν ουρανοίς».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου