ενική Συνέλευση ΟΗΕ: Σκληρή διπλωματική αναμέτρηση Ελλάδας-Τουρκίας στη Νέα Υόρκη

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Αθήνα και Άγκυρα ετοιμάζονται για μια σκληρή διπλωματική αναμέτρηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν να μεταβαίνουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σε μια στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ, με τους Τούρκους αξιωματούχους να εξαπολύουν καθημερινά απειλές ακόμη και για απόβαση στα ελληνικά νησιά.

Η Τουρκία δεν μπορεί με τίποτα να ξεπεράσει τα αποτελέσματα της εντατικής δουλειάς του φιλελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ που μέχρι τώρα έχει κατορθώσει να έχει απτά αποτελέσματα, ξεκινώντας με την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 και φτάνοντας τώρα στην άρση του εμπάργκο όπλων για την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Βλέπετε πολύ καλά τις ομάδες συμφερόντων και τις δραστηριότητες που δρουν για να δηλητηριάσουν τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Είναι πολύ σημαντικό να ματαιωθούν αυτές οι δραστηριότητες που στοχεύουν την Τουρκία μέσω ισχυρισμών που απέχουν πολύ από νομικά και ιστορικά γεγονότα», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου στην ετήσια γενική συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να καταγγείλει την Παρασκευή (23/9) την τουρκική προκλητικότητα, με στοιχεία που έχουν συλλεχθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.

  • Νέες απειλές Μπαχτσελί

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν συνεχίζει τον… χαβά του, εκστομίζοντας απειλές σαν γνήσιος «γκρίζος λύκος».

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έλεγε στην Τουρκία: «Μην έρχεσαι τη νύχτα, έλα τη μέρα». Θα έρθουμε, αλλά για να καλύψουμε τη μέρα σου σαν νύχτα, να σε κάνουμε να πληρώσεις το τίμημα των καταχρήσεων σου, θα έρθουμε τρέχοντας, με το αίμα και την ψυχή μας. Όταν φτάσουμε, ούτε τα αφεντικά του, ούτε οι συνεργατικοί κύκλοι που εμπιστεύεται θα είναι αρκετά δυνατοί για να προστατέψουν τον Μητσοτάκη», είπε ο προκλητικότατος Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε άμεσα: «Δεν αρνούμαστε το διάλογο, αυτό που αρνούμαστε είναι οι προκλήσεις. Θεωρούμε απαράδεκτο και κυρίως αδιέξοδο τους ρητορικούς παροξυσμούς και την καταστρατήγηση του διεθνούς δικαίου, της ιστορίας των διεθνών συμβάσεων».

Ράπισμα αποτελεί στον τουρκικό αναθεωρητισμό και η απάντηση του Ζοζέπ Μπορέλ στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σημείωσε: «Οι υπερπτήσεις άνωθεν του ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης».

Η τουρκική αεροπορία, σήμερα (19/9), προχώρησε σε απανωτές υπερπτήσεις πάνω από την Κανδελιούσα και την Κίναρο.

Ενοχλημένη είναι και η Ουάσιγκτον από τις κινήσεις της Τουρκίας, αναφορικά με τη Ρωσία, αλλά και τους εναγκαλισμούς του Ερντογάν με τον Πούτιν. Το σενάριο συνάντησης του προέδρου της Τουρκίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνει να απομακρύνεται.

Επίσης, σε επίπεδο διμερών επαφών δεν φαίνεται να υπάρχει συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στα πλαίσια των συναντήσεων στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Επιπλέον, στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στην προκλητική στάση της Τουρκίας όλο το προηγούμενο διάστημα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου