“Δυσβάστακτο το κόστος της στρατιωτικής θητείας για τους στρατευμένους και τις οικογένειές τους”

Δεν υπάρχουν σχόλια


Ερώτηση ΚΚΕ για το οικονομικό κόστος της στρατιωτικής θητείας

Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα με διαμαρτυρίες στρατευμένων σχετικά με το πόσα χρήματα χρειάζονται στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ανακοίνωση των ημερομηνιών για την υποχρέωση στράτευσης, ο υποψήφιος νεοσύλλεκτος θα δαπανήσει περίπου εκατόν πενήντα με διακόσια (150-200) ευρώ για την αγορά του απαραίτητου ρουχισμού. Στα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), στο νεοσύλλεκτο θα χορηγηθούν μόνο δύο  (2) μπλουζάκια, ένα (1) εσώρουχο, μια (1) φανέλα, δύο (2) ζευγάρια κάλτσες και δύο (2) στολές παραλλαγής για δώδεκα (12) μήνες. Στο κόστος αυτό θα προστεθεί και η δαπάνη για την  αγορά των απαραίτητων καθημερινών ειδών υγιεινής και άλλων, που δεν χορηγούνται από την υπηρεσία.

Στις περισσότερες μονάδες το νερό δεν είναι πόσιμο, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένος να αγοράζει από τα Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδας (Κ.Ψ.Μ.) εμφιαλωμένο νερό ξοδεύοντας έτσι αρκετά πολλαπλάσια του μηνιαίου πενιχρού μισθού που είναι οκτώ (8) ευρώ και εξήντα (60) λεπτά. Σύμφωνα μάλιστα με στρατευμένους όπως αναφέρουν στις επιστολές τους, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, μόνο για την αγορά πόσιμου νερού ο στρατευμένος θα δαπανήσει τουλάχιστον εβδομήντα (70) ευρώ το μήνα.

Ακόμη και για το πλύσιμο των ρούχων τους οι στρατευμένοι δαπανούν χρήματα που ακόμα και σε στρατόπεδα που διαθέτουν πλυντήρια, διοικήσεις ζητούν από τους στρατευμένους τέσσερα (4) ευρώ για να πλύνουν τα ρούχα τους, δηλαδή δαπανούν το πενήντα (50%) του μισθού τους για ένα πλύσιμο.   

Η κατάσταση για τα στρατόπεδα που δεν διαθέτουν πλυντήριο χειροτερεύει ακόμη περισσότερα αφού το κόστος για ένα πλύσιμο στα ιδιωτικά πλυντήρια φτάνει από επτάμισι  (7,5) ευρώ μέχρι και δέκα (10) ευρώ κάθε φορά. Άρα μόνο για πλυντήριο ένας φαντάρος χρειάζεται 12 ευρώ τον μήνα, στην περίπτωση που διαθέτει η μονάδα του, και πάνω από 23 ευρώ τον μήνα αν πάει σε ιδιωτικό πλυντήριο.

Τα Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδας (Κ.Ψ.Μ.) όχι μόνο δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο την ανάγκη της ψυχαγωγίας για τους στρατευμένους, αλλά  αντίθετα έχουν μετατραπεί σε σημείο πηγής εσόδων και κερδοσκοπίας για τα στρατόπεδα. Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και τα διακριτικά, τα εθνόσημα και υλικά απαραίτητα για το Σχολείο Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης Νεοσύλλεκτων (ΣΠΕΝ), όπως εξαρτήματα παραλλαγής, φούμο κ.λπ., οι στρατευμένοι αναγκάζονται να τα αγοράζουν.

Στις επιστολές τους οι στρατευμένοι αναδεικνύουν το σοβαρό και αρκετά κοστοβόρο πρόβλημα των μετακινήσεών τους για τις άδειες.

Η κυβέρνηση τους δίνει δικαίωμα ενός δωρεάν εισιτηρίου (πήγαινε – έλα) από τον τόπο κατοικίας τους μέχρι το στρατόπεδο για τους 12 μήνες θητείας.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί παραπέρα με τις συνεχείς αυξήσεις – φωτιά στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια, με αποτέλεσμα οι στρατευμένοι να μην μπορούν να πάρουν ούτε άδεια για τα σπίτια τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι η μετακίνηση από Ρόδο προς Αθήνα με συμβατικά πλοία κοστίζει για τον φαντάρο περίπου 140 ευρώ μόνο για να πάει και να επιστρέψει από την άδειά του.

Η κατάσταση είναι ακόμη πιο άσχημη για τους φαντάρους που υπηρετούν τη θητεία τους στην Ελληνική Δύναμη της Κύπρου (ΕΛΔΥΚ). Ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες τα αεροπορικά εισιτήρια είναι πολύ ακριβά και οι τιμές τους κυμαίνονται από διακόσια (200) έως διακόσια πενήντα (250) ευρώ.

  • ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

-Την άμεση αύξηση του μισθού των στρατευμένων ώστε να καλύπτει τις ανάγκες τους;

-Τη χορήγηση δωρεάν πόσιμου νερού σε όλους τους στρατευμένους;

-Τη δωρεάν μετακίνηση των στρατευμένων στη διάρκεια της θητείας τους από και προς τη μονάδα τους;

-Την χορήγηση του απαραίτητου ιματισμού στους στρατευμένους;

-Τον εξοπλισμό των στρατοπέδων με πλυντήρια και τη δωρεάν χρήση τους από τους στρατευμένους;

Οι Βουλευτές

  • Παπαναστάσης Νίκος
  • Παφίλης Θανάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου