Κύπρος: «Εκτός πραγματικότητας οι απευθείας πτήσεις Ρωσίας-Κατεχομένων»

Δεν υπάρχουν σχόλια


Σε πλήρη ρυθμό είναι οι προετοιμασίες της Άγκυρας, όσον αφορά τη… φιέστα για τον εορτασμό του κατοχικού καθεστώτος στην Κύπρο, το οποίο -στις 15 Νοεμρβίου, συμπληρώνει 39 χρόνια από την ανακήρυξή του.

Ο Ερσίν Τατάρ έχει ήδη προαναγγείλει ότι στην επέτειο της ανακήρυξης του Ψευδοκράτους θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου παράνομου αεροδρομίου στα κατεχόμενα, παρουσία του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Μιλλιέτ, ο Ερντογάν θα υποδεχθεί μαζί με τον Τατάρ και την πρώτη απευθείας πτήση από τη Ρωσία στα κατεχόμενα, την ίδια μέρα, που ουσιαστικά θα σημάνει και την αναγνώρισή του από τη Μόσχα.

Ωστόσο, η ρωσική πλευρά, μέχρι πρόσφατα, επέμενε μέσω δηλώσεων αξιωματούχων ότι δεν αλλάζει στάση στο Κυπριακό, παραμένοντας προσηλωμένη στα όσα υπαγορεύουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

  • Διάψευση από Κύπρο

Πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μιλώντας στο in, διέψευδαν το τουρκικό δημοσίευμα περί απευθείας πτήσεων.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», κυπριακές διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν ότι υπήρξε διερεύνηση του θέματος και, μέσω της διπλωματικής οδού φαίνεται, να είναι εκτός πραγματικότητας τα περί απευθείας πτήσεων από τη Ρωσία προς τα κατεχόμενα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στη Νέα Υόρκη, στην οποία αναμένεται να συζητηθούν το σύνολο των διαρροών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και σχετίζονται με τη στάση της Μόσχας στο Κυπριακό.

Η Τουρκία αναμένεται ότι θα κλιμακώσει τις κινήσεις της σε σχέση με το Κυπριακό, μετά και την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και σε αυτή την κατεύθυνση ενισχύονται οι διαρροές περί παρουσίας του στα κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου, μία επίσκεψη η οποία είχε προαναγγελθεί και για την επέτειο της εισβολής, αλλά αναβλήθηκε λόγω Ιράν.

Η απόφαση των ΗΠΑ σε κάθε περίπτωση είχε στόχο να στείλει σαφές μήνυμα στον Ερντογάν για τις σχέσεις του με τον Πούτιν, αλλά και την Κίνα, καθώς επίσης και να βοηθήσει την Λευκωσία να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από τη Μόσχα. Μία δήλωση στο πλευρό της Λευκωσίας δεδομένων και των τελευταίων απειλών εκ μέρους της Άγκυρας, με το αυτό – καθαυτό εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να μπαίνει – στην πραγματικότητα – σε δεύτερη μοίρα.
































 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου