7ο Φεστιβάλ VIA EGNATIA στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια

Το 7ο Φεστιβάλ VIA EGNATIA διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης -Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, στις 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου 2022. Σκοπός της θεσμοθετημένης διοργάνωσης είναι η συμβολή στη σηματοδότηση και διασύνδεση του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής με την αρχαία Εγνατία και τη σημερινή πολιτιστική - τουριστική δραστηριότητα. Ο θεματικός άξονας των φετινών δράσεων αναφέρεται στο Παπίκιο Όρος της Ροδόπης, ένα από τα κύρια κέντρα βυζαντινού μοναχισμού των Βαλκανίων.

“Το Φεστιβάλ VIA EGNATIA στην ΠΕ Ροδόπης υποστηρίζει δράσεις που προβάλλουν τον πολιτισμό και το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας .Η Περιφέρεια επιδιώκει την ανάδειξη του όρους του Παπικίου που υπήρξε ένα σημαντικό μοναστικό κέντρο, με έργα που βελτιώνουν την πρόσβαση και δίνουν τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες να το επισκεφθούν και να το θαυμάσουν. Με την συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης, φέτος θα γνωρίσουμε μαζί το ιερό βουνό του Παπικίου” δήλωσε ενόψει της διοργάνωσης ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

Η εναρκτήρια τελετή του VIA EGNATIA στην ΠΕ Ροδόπης περιλαμβάνει ομιλία- παρουσίαση με θέμα «Το μοναστηριακό κέντρο του Παπικίου όρους ως ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον» από την Δρ. Νάγια Δαλακούρα, αρχαιολόγο και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου κι ώρα 19:00 στο Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, η Σαβίνα Γιαννάτου κι ο σολίστ κλασσικής κιθάρας Κώστας Γρηγορέας σε μια μοναδική μουσική συνάντηση θα παρουσιάσουν ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι σε διαφορετικές χώρες και εποχές. Η μουσική και τα τραγούδια των πολιτισμών της Μεσογείου, ερμηνευμένα στις γλώσσες των κατοίκων κάθε περιοχής, καθώς και τα ισπανόφωνα σεφαραδίτικα τραγούδια που έφεραν μαζί τους οι Εβραίοι της διασποράς, συνυπάρχουν με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, της Λένας Πλάτωνος και άλλων κορυφαίων δημιουργών, σε μία σπάνια και ξεχωριστή συναυλία, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, στις 20:30 στο χώρο του Βυζαντινού Κάστρου Κομοτηνής.

Στις δράσεις του φετινού προγράμματος περιλαμβάνεται επίσκεψη και ξενάγηση στο μοναστηριακό συγκρότημα του Ληνού από τη Δρ.Ν. Δαλακούρα, αρχαιολόγο, το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, με ώρα αναχώρησης στις 10:00 το πρωί, μπροστά από το κτίριο της ΠΕ Ροδόπης. Η μετακίνηση με λεωφορείο για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στην επίσκεψη-ξενάγηση είναι δωρεάν. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2531350130.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης ενέταξε και υλοποίησε στο πλαίσιο της διοργάνωσης, τη σήμανση του μοναστηριακού συγκροτήματος Ληνού, με την ανάρτηση 3 μεταλλικών πινακίδων σε σημεία της περιοχής, οι οποίες απεικονίζουν φωτογραφίες του μνημείου και παρέχουν στοιχειώδεις ιστορικές πληροφορίες γι΄αυτό.

Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Παρασκευή 30/9 Βυζαντινό Κάστρο Κομοτηνής
  • 19.00 Εναρκτήρια τελετή
  • Χαιρετισμοί
  • Ομιλία με θέμα «Το μοναστηριακό κέντρο του Παπικίου όρους ως ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον» από τη Δρ. Νάγια Δαλακούρα, Αρχαιολόγο
20:30 Συναυλία
  • Η Σαβίνα Γιαννάτου και o σολίστ κλασικής κιθάρας Κώστας Γρηγορέας,
  • σε μία μοναδική μουσική συνάντηση.
  • Εάν οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν η εναρκτήρια τελετή του 7ου φεστιβάλ VIA EGNATIA καθώς και η συναυλία με τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον σολίστα κλασικής κιθάρας Κώστα Γρηγορέα, θα πραγματοποιηθούν στη «Λέσχη Κομοτηναίων» .
Σάββατο 1/10 Επίσκεψη -ξενάγηση στο μοναστηριακό συγκρότημα του Ληνού
  • 10:00 Αναχώρηση από το κτίριο της ΠΕ Ροδόπης (πρώην Νομαρχία) για την επίσκεψη στο μοναστηριακό συγκρότημα του Ληνού.
  • 11.00 Ξενάγηση από την Δρ. Νάγια Δαλακούρα, Αρχαιολόγο
Η μετακίνηση για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στην επίσκεψη-ξενάγηση είναι δωρεάν.
Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 2531350130

Το 7o Φεστιβάλ VIA EGNATIA διοργανώνεται, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης , του Δήμου Κομοτηνής και του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών Ναυαγοσωστών Κομοτηνής.

Από το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου