Καρκίνος του μαστού: Ένας στους 100 άνδρες νοσεί – Συμπτώματα & αντιμετώπιση

Δεν υπάρχουν σχόλια


Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου πρόσφατα αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού.

Μάλιστα, με δημοσίευσή του θέλησε να ευαισθητοποιήσει τους φίλους του για την αξία των προληπτικών εξετάσεων.

 • Στην ανάρτησή του, ο κ. Καράογλου ανέφερε για το πρόβλημα υγείας του:

«Στη ζωή μου έχω μάθει να σας κοιτάζω κατάματα και να λέω μονάχα αλήθειες, όσο οδυνηρές ή πικρές κι αν είναι… Γι’ αυτό μοιράζομαι μαζί σας ένα σοβαρό προσωπικό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισα και κλήθηκα να διαχειριστώ λίγες ημέρες πριν το γάμο του γιου μου, Γιώργου.

Είναι αλήθεια πως οι τελευταίες εβδομάδες ήταν δύσκολες. Στις 23 Αυγούστου, ο φύλακας-άγγελος μου, η Γιώτα μου, παρατήρησε στο στήθος μου μια έλξη της δεξιάς θηλής. Επέμεινε να εξεταστώ αμέσως και ευγνωμονώ τον Θεό που την άκουσα.

Η διάγνωση ήταν «πρώιμος καρκίνος στο δεξί μαστό». Η αλήθεια είναι πως η συνάντηση με την πραγματικότητα ήταν βίαιη. Πόσο μάλλον όταν, ως μικρό παιδί, βίωσα την άνιση μάχη της μητέρας μου με τη συγκεκριμένη ασθένεια. Γιατί, κακά τα ψέματα, η λέξη «καρκίνος», είναι ίσως η πιο δύσκολη λέξη όταν προφέρεται, μα και όταν την ακούς…

Το αρχικό σοκ διαδέχθηκε η σκέψη για το πως θα το διαχειριστούμε. Ακόμα θυμάμαι τη Γιώτα να μου κρατάει το χέρι και να μου λέει: «Μην ανησυχείς για τίποτα. Εγώ είμαι εδώ!».

Τα λόγια της ήταν βάλσαμο. Πήραμε δυο μεγάλες αναπνοές και αποφασίσαμε να μην το αποκαλύψουμε σε κανέναν. Το κρατήσαμε κρυφό από όλους. Οικογένεια, συγγενείς, φίλους και συνεργάτες. Άλλωστε το κλίμα ήταν γιορτινό λόγω του επικείμενου γάμου.

Χαμογελούσαμε διαρκώς και το αποκαλύψαμε τέσσερις ημέρες μετά τον γάμο του Γιώργου και της Τζώρτζιας, όταν έπρεπε να περάσω την πόρτα του χειρουργείου για την προγραμματισμένη επέμβαση.

Όλα πήγαν καλά! Ο μικρός όγκος αφαιρέθηκε και οι ιστολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι το κακό τελείωσε εδώ! Φυσικά, απαιτείται προληπτικός έλεγχος σε προκαθορισμένα χρονικά διαστήματα. Όμως η διδαχή του προβλήματος υγείας που αντιμετώπισα είναι ότι δεν πρέπει να παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο.

Το ηθικό συμπέρασμα είναι πως κανένας μας δεν είναι άτρωτος και πως ακόμη και οι άνδρες μπορούν να προσβληθούν από καρκίνο του μαστού.

Ξέρω πως θα ακουστεί τετριμμένο, μα σας το λέω εκ πείρας. Η πρόληψη σώζει ζωές! Το ίδιο η εμπιστοσύνη και η συνεργασία με τους γιατρούς!

Αφήνοντας πίσω τη δυσάρεστη εμπειρία και κοιτάζοντας το μέλλον με το βλέμμα σταθερά προσηλωμένο στο αύριο, σας λέω πως οι μεγάλες μάχες δίνονται για να κερδίζονται και κρίνονται σε μεγάλο βαθμό από τη δική μας αποφασιστικότητα. Μου το θυμίζει καθημερινά το σημάδι της χειρουργικής τομής.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τους εξαιρετικούς και έμπειρους γιατρούς που στάθηκαν από την πρώτη στιγμή δίπλα μου. Την οικογένεια μου για τη συνεχή υποστήριξη. Το χαμόγελο τους μου έδινε δύναμη να συνεχίσω. Είναι ο «βράχος» μου και όσα έχω πετύχει τα οφείλω σε αυτούς. Τους συγγενείς και φίλους που ανησύχησαν όταν έμαθαν ότι μπαίνω εκτάκτως στο χειρουργείο για το αμείωτο ενδιαφέρον. Τους συνεργάτες μου για τη διακριτικότητα που έδειξαν όταν ενημερώθηκαν για το πρόβλημα υγείας και φυσικά κάθε μια και κάθε έναν από εσάς για το ειλικρινές ενδιαφέρον.

Μπόρα ήταν και πέρασε, μα δεν ξεχνώ πως η ζωή είναι γεμάτη προκλήσεις, γεμάτη «μάχες» που καλούμαστε να δίνουμε. Για να τις αντιμετωπίσουμε χρειάζεται θάρρος, δύναμη και χαμόγελο.

Υγεία πάνω από όλα».

 • Εμφανίζεται περίπου 1 στους 100 άνδρες

Ο καρκίνος του μαστού είναι συνυφασμένος με το γυναικείο πληθυσμό.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema, αν και σπάνια, εμφανίζεται περίπου 1 στους 100 άνδρες σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), των ΗΠΑ.

Η ηλικία εµφάνισης είναι κατά µέσο όρο τα 72 έτη.

Οι συχνότεροι υποτύποι καρκίνου του μαστού τους άνδρες είναι όμοιοι με αυτοί που αφορούν στις γυναίκες:

 • Διηθητικό πορογενές καρκίνωμα: τα καρκινικά κύτταρα ξεκινούν από τους πόρους και στη συνέχεια αναπτύσσονται έξω από αυτούς σε άλλα μέρη του μαστικού ιστού. Τα διεισδυτικά καρκινικά κύτταρα μπορούν επίσης να εξαπλωθούν ή να δώσουν μετάσταση σε άλλα μέρη του σώματος.
 • Διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα: τα καρκινικά κύτταρα ξεκινούν από τους λοβούς και στη συνέχεια εξαπλώνονται από στους ιστούς του μαστού που βρίσκονται κοντά. Αυτά τα διεισδυτικά καρκινικά κύτταρα μπορούν επίσης να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος.
 • In situ πορογενές καρκίνωμα (DCIS): μπορεί να οδηγήσει σε διηθητικό καρκίνο του μαστού. Τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται μόνο στα τοιχώματα πόρων και δεν έχουν εξαπλωθεί σε άλλους ιστούς του μαστού.

Τα συχνότερα συμπτώματα καρκίνου του μαστού στους άνδρες είναι:

 • Εξόγκωμα ή οίδημα στο στήθος,
 • Ερυθρότητα ή ξεφλούδισμα του δέρματος στο στήθος,
 • Ερεθισμός ή λακκάκια στο δέρμα του μαστού,
 • Εκκένωση θηλής,
 • Τράβηγμα της θηλής ή πόνος στην περιοχή της θηλής.

Αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση καρκίνου του μαστού σε έναν άνδρα, έχουν αναφερθεί μεταξύ άλλων:

 • Η ηλικία: οι περισσότεροι αφορούν άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών,
 • Γενετικές μεταλλάξεις: οι κληρονομούμενες μεταλλάξεις σε συγκεκριμένα γονίδια, όπως τα BRCA1 και BRCA2, αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης,
 • Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου: ο ατομικός κίνδυνος ενός άνδρα για καρκίνο μαστού είναι υψηλότερος αν έχει συγγενή πρώτου βαθμού που έχει νοσήσει,
 • Ακτινοθεραπεία: οι άνδρες που έχουν υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία στην περιοχή του στήθους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο νόσησης,
 • Ορμονοθεραπείες: φάρμακα που περιέχουν οιστρογόνα (ορμόνες που βοηθά στην διατήρηση των χαρακτηριστικών του γυναικείου φύλου) και στο παρελθόν χορηγούνταν για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στους άνδρες,
 • Το σύνδρομο Klinefelter: μια σπάνια γενετική διαταραχή η οποία απονέμει ένα έξτρα χρωμόσωμα Χ στους άνδρες, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει τον οργανισμό να παράγει υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και χαμηλότερα επίπεδα ανδρογόνων,
 • Διάφορες καταστάσεις που αφορούν τους όρχεις: τραυματισμοί, οιδήματα ή και ορχεκτομές θέτουν τους άνδρες σε υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου μαστού,
 • Ηπατοπάθειες: η κίρρωση του ήπατος μειώνει τα επίπεδα των ανδρογόνων και αυξάνει τα οιστρογόνα στους άνδρες συντελώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου μαστού,
 • Περιττά κιλά και παχυσαρκία: οι ηλικιωμένοι άνδρες που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου μαστού από τους συνομιλήκους τους με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού γίνεται μέσα από µαστογραφία και υπερηχογράφηµα, όπως και στις γυναίκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μία ψηλαφητή µάζα δεν είναι πάντα καρκίνος.

Μπορεί να είναι γυναικοµαστία, ψευδογυναικοµαστία, φλεγµονή, λίπωµα, ψευδοαγγειωµατώδης υπερπλασία, αλλά όχι ινοαδένωµα, που είναι συχνό στις γυναίκες.

Τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού στους άντρες

Στο 70% των περιπτώσεων γίνεται µαστεκτοµή, λόγω της ανατοµίας του ανδρικού µαστού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχει γίνει και χειρουργείο διατήρησης µαστού, µε συνοδό ακτινοθεραπεία.

Η επιλογή γίνεται µε τα κριτήρια που ισχύουν για τον γυναίκειο καρκίνο µαστού, δηλαδή το µέγεθος του όγκου σε σχέση µε τον µαστό και βεβαίως την επιθυµία του ασθενούς.

∆εδοµένου ότι οι περισσότεροι όγκοι στον άνδρα είναι πίσω από τη θηλή, η µαστεκτοµή είναι η πλέον ενδεδειγµένη επέµβαση.

Η συστηµατική θεραπεία µπορεί να αφορά σε χηµειοθεραπεία, σε θετικούς λεµφαδένες ή όταν ο καρκίνος δεν είναι ορµονοεξαρτώµενος. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, δηλαδή στους ορµονοεξαρτώµενους καρκίνους, γίνεται ορµονοθεραπεία.

Οι συχνότερες ανεπιθύµητες ενέργειες της ορµονοθεραπείας είναι η αύξηση του βάρους, οι εξάψεις, η µείωση της λίμπιντο και η αλλαγή στη διάθεση.

Η πρόγνωση είναι ανάλογη του σταδίου της νόσου και των βιολογικών χαρακτηριστικών του όγκου.
Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου