Οι Ρώσοι θα παραδώσουν τη δεύτερη δόση των S-400 στην Τουρκία

Δεν υπάρχουν σχόλια


Η Μόσχα και η Άγκυρα υπέγραψαν σύμβαση για την παράδοση μιας δεύτερης παρτίδας συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία,  μετέδωσε την Τρίτη το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο τον επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικής συνεργασίας της Ρωσίας.

Η συμφωνία με την Άγκυρα θα επιτρέψει επίσης την τοπική προσαρμογή της παραγωγής ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος [S-400 Triumf]», ανέφερε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSVTS), Ντμίτρι Σουγκάγιεφ. στο περιθώριο ενός στρατιωτικού φόρουμ.

Η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ, απέκτησε την πρώτη παρτίδα των ρωσικών S-400 το 2019, προκαλώντας αντιδράσεις από την Ουάσιγκτον και τη συμμαχία. Η αγορά είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση της χώρας από το πρόγραμμα των F-35 και την επιβολή κυρώσεων στους αμυντικούς αξιωματούχους της.

Η Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ αντιτίθενται σθεναρά στη χρήση ρωσικών συστημάτων εντός της συμμαχίας και οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι αποτελεί απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35. Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι S-400 μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανεξάρτητα χωρίς να ενσωματωθούν στα συστήματα του ΝΑΤΟ και επομένως δεν αποτελούν κίνδυνο.

Είναι απίθανο κάποια χώρα να σχεδιάσει ένα σύστημα που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα πυραυλικά συστήματα S-400 Triumf, είπε ο Σουγκάγιεφ, προσθέτοντας ότι η σύμβαση με την Τουρκία αυτή τη στιγμή τίθεται σε εφαρμογή.

Η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία σε συνάντηση μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Σότσι. Κάποιος συναγερμός από τις ευρωπαϊκές χώρες έχει θορυβηθεί από τη συνάντηση, η οποία φτάνει καθώς η Δύση επιδιώκει να μειώσει τις οικονομικές της σχέσεις με τη Μόσχα λόγω του πολέμου της με την Ουκρανία.

Η αρχική σύμβαση μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για την αγορά συστημάτων S-400 περιελάμβανε δύο συντάγματα, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο Τούρκο αξιωματούχο την Τρίτη, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες, απορρίπτοντας αναφορές για συμφωνία για την πώληση μιας δεύτερης παρτίδας.

Εν τω μεταξύ, μια τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία βρίσκεται επί του παρόντος στις Ηνωμένες Πολιτείες για συνομιλίες σχετικά με την πώληση αεροσκαφών F-16 στη χώρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου