Καταγγελία για τις Λευκές Νύχτες

Δεν υπάρχουν σχόλια

 Καταγγέλλουμε την κοινή απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, του Δημάρχου Ξάνθης, του Εμπορικού Συλλόγου, του ΟΕΒΕ, να πραγματοποιήσουν την λεγόμενη Λευκή Νύχτα, ως φιέστα μπροστά από την έναρξη των γιορτών Παλαιάς Πόλης της Ξάνθης στις 2 Σεπτεμβρίου, παρόλο την ανακοίνωση κάλεσμα που κάναμε σαν Λαϊκή Συσπείρωση, σε προηγούμενο Συμβούλιο στα τέλη Μάη, να μην αποφασίσουν τέτοιες «εκδηλώσεις» που εξοντώνουν και κάνουν λάστιχο το ωράριο εργαζομένων κι μικροεπαγγελματιών.

Η παράταση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων έως τις 1μμ τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλειάς, τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά τη διάρκειά της, είναι ένας ακόμα κρίκος στη μακρά αλυσίδα των αντεργατικών μέτρων που καταστρατηγούν τον σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, τσακίζουν τα δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων σε ανθρώπινα ωράρια και την απαραίτητη ξεκούραση.

Με τα ίδια παραμύθια με τα οποία «στολίστηκαν» όλα τα αντεργατικά εγκλήματα όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν στον σημερινό εργασιακό μεσαίωνα με σπαστά ωράρια, μερική απασχόληση στον κλάδο του εμπορίου που τσακίζει κόκαλα, κατάργηση της Κυριακής-αργίας, μεροκάματα πείνας και πλήρης εργοδοτική ασυδοσία με απολύσεις κατά το δοκούν, προσλήψεις με συμβάσεις κάθε είδους, με εργατικά ατυχήματα κλπ., επιχειρείτε να μας βυθίσετε κι άλλο στον εργασιακό μεσαίωνα με τις “Λευκές Νύχτες”.

Αυτό που λείπει από τους καταναλωτές, από τους εργαζόμενους  δεν είναι οι ώρες για να αγοράσουν,  αλλά οι αξιοπρεπείς μισθοί και το εισόδημα που δεν επαρκούν ούτε για την κάλυψη των πιο στοιχειωδών αναγκών.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες που ο πληθωρισμός τρέχει με πάνω από 9%, οι ανατιμήσεις σε είδη καθημερινής κατανάλωσης, του ηλεκτρικού ρεύματος, της ενέργειας, οδηγούν σε ακραία φτώχεια τη μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών και μεγαλύτερη πτώση του τζίρου στα μικρομάγαζα, με νέα ανεξέλεγκτα χρέη. Όσα πολιτιστικά και άλλα δρώμενα κι αν πραγματοποιήσουν η Αντιπεριφέρεια, η Δημοτική Αρχή και ο Εμπορικός Σύλλογος ούτε το πορτοφόλι της λαϊκής οικογένειας γεμίζει ούτε το ταμείο στα μικρομάγαζα! Ούτε οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα λείψουν από τους Ξανθιώτες αφού έπονται 7 ημέρες των γιορτών Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Ξάνθης καλούμε τους εμποροϋπάλληλους, που ήδη βιώνουν τις βαριές συνέπειες των αντεργατικών μέτρων της τελευταίας δεκαετίας, να μη δεχτούν να δουλέψουν μέχρι τα μεσάνυχτα και πέραν αυτού, διότι και δεν είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν και παράνομο είναι. Να μη βάλουν πλάτη και σε αυτό το μέτρο που τσακίζει περισσότερο τη ζωή τους και των οικογενειών τους. Άλλωστε αυτό που διαχωρίζει τον εργαζόμενο από τον δούλο είναι το οκτάωρο.

Καλούμε επίσης τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους να αντιδράσουν σε αυτό το μέτρο, κόντρα στην ερήμην απόφαση των Διοικητικών Συμβουλίων των οργάνων τους, γιατί γνωρίζουν καλά πως η αιτία της χαμηλής κίνησης στα καταστήματά τους δεν είναι το ωράριο, αλλά η φτώχεια των εργατικών και λαϊκών οικογενειών. Όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, οι “Λευκές Νύχτες” και ανάλογες φιέστες δεν βελτίωσαν την θέση τους, δεν απέτρεψαν τα λουκέτα, αντίθετα ευνόησαν και ευνοούν τις μεγάλες εμπορικές μονοπωλιακές επιχειρήσεις.

Όλοι μαζί, οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου μπορούν και πρέπει να παλέψουν να μην περάσει η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων, του σταθερού ωραρίου λειτουργίας της αγοράς.

Σε κοινή δράση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους που πλήττονται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους να μπορούν να δουλεύουν ανθρώπινα ωράρια, να προγραμματίζουν την οικογενειακή τους ζωή, να έχουν ελεύθερο χρόνο για ανάπαυση, ψυχαγωγία, πολιτισμό, αθλητισμό.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση

  • Βογιατζής Κων/νος
  • Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου