Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια

  •  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
  • ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
  • κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Κυριακή 21-08-2022

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό τῆς Τοῦ Θεοῦ Σοφίας Ξάνθης.

Δευτέρα 22-08-2021

ΩΡΑ: 19:00-21:00 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τήν πανηγυρίζουσα Ἱερά Μονή Παναγίας Καλαμοῦς.

Τρίτη 23-8-2022

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τήν πανηγυρίζουσα Ἱερά Μονή Παναγίας Καλαμοῦς.

ΩΡΑ: 19:00-20:30 Μέγας Ἑσπερινός εἰς τό πανηγυρίζον Ἱερόν Παρεκκλήσιον Ἁγίου Κοσμᾶ Μάνδρας.

Τετάρτη 24-8-2022

ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τό πανηγυρίζον Ἱερόν Παρεκκλήσιον Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ οἰκισμοῦ Ἁγίου Ἀθανασίου.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ  «ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΜΕ ΦΛΟΓΙΣΜΕΝΗ ΚΑΡΔΙΑ»

Τραγικό το «κατηγορώ» του πονεμένου πατέρα, στη σημερινή ευαγγελική περικοπή. Το παιδί του υπέφερε φρικτά, πολλές φορές έπεφτε στη φωτιά και άλλοτε στο νερό. Το έφερε στους μαθητές του Χριστού και ικέτευσε να το σώσουν. Όμως εκείνοι δεν το κατόρθωσαν. Και τώρα έρχεται ο πατέρας στον Χριστό, για να Του πει, «τον έφερα στους μαθητάς σου, αλλά δεν μπόρεσαν να τον θεραπεύσουν». Ανάλογες φράσεις απογοητεύσεως ακούγονται συχνά και στις μέρες μας για τους διαδόχους των μαθητών του Χριστού. Πολλοί μάλιστα είναι εύκολοι να περιγράψουν τις ελλείψεις, τις αδυναμίες, τις αποτυχίες τους.

Στο σχόλιο αποκαρδιώσεως του ανθρώπου εκείνου ο Κύριος απάντησε με έναν γενικότερο έλεγχο. «Ω γενεά άπιστη και διεστραμμένη, έως πότε θα είμαι μαζί σας; Έως πότε θα σας ανέχομαι;». Και οι μαθητές — οι «κατηγορούμενοι» — και ο πατέρας ο «κατήγορος» — ανήκαν στην ίδια κοινωνία σε μια «γενεά άπιστη», που εμπόδιζε την ευεργετική θεία δύναμη που αντιστρατευόταν στο θαύμα. Η ίδια παρατήρηση ταιριάζει ασφαλώς και στα σχόλια πολλών δυσπίστων σήμερα, που περιγράφουν την ανεπάρκεια συγχρόνων κληρικών. Ω γενεά άπιστη!». Μαθητές και κριτές ανήκουμε στην ίδια γενιά. Οι ιερείς μας δεν έρχονται από κάποιον άλλον πλανήτη. Στις σημερινές οικογένειες γεννιούνται, στους δρόμους μας μεγαλώνουν, στα σχολεία μας μορφώνονται.

Όσο το κακό πληθαίνει και η ατμόσφαιρα της σύγχρονης ζωής περισσότερο μολύνεται από τα λογιών-λογιών πνευματικά καυσαέρια και απόβλητα, τόσο γίνεται μεγαλύτερη η ανάγκη ευλογημένων ιερέων που με την συνετή ζωή τους και την θερμή πίστη τους θα εμπνεύσουν, θα καθοδηγήσουν, θα ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο, θα φέρνουν τον Θεό στην ζωή των ανθρώπων και τους ανθρώπους κοντά στον Θεό.

Όταν οι Απόστολοι ρώτησαν τον Χριστό γιατί δεν μπόρεσαν να θεραπεύσουν το άρρωστο παιδί, τους απάντησε ευθέως, «δια την απιστία ημών». Αλλά ο Χριστός δεν έμεινε στον έλεγχο, ούτε απέρριψε τους μαθητές του. Μίλησε θετικά για το που πρέπει να στραφεί η προσπάθειά τους. Μίλησε για την ακαταμάχητη δύναμη της πίστεως, για την προσευχή και τη νηστεία, με την οποία αντιμετωπίζονται οι δαιμονικές δυνάμεις. Τους οδήγησε και τους ενίσχυσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου