Τα «ραντεβού» του Σεπτέμβρη με την Εφορία

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Τα «ραντεβού» τους με την Εφορία θα πρέπει να θυμηθούν οι φορορολογούμενοι μετά τις θερινές διακοπές, για την πληρωμή υποχρεώσεών τους.

Συγκεκριμένα από τα τέλη Αυγούστου και έως τον Φεβρουάριο 2023 θα πρέπει να πληρωθούν ο φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, οι οφειλές σε ρύθμιση και η επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ο οδηγός επιβίωσης για τις οφειλές προς την Εφορία σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Οικονομικός Ταχυδρόμος», περιλαμβάνει και διευκολύνσεις όπως άτοκες δόσεις, ενώ υπάρχει και η επιλογή για περισσότερες καταβολές μέσω των πιστωτικών καρτών.

Τόσο ο φόρος εισοδήματος όσο και ο ΕΝΦΙΑ μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των έως 24 δόσεων ή να αποπληρωθούν σε παραπάνω δόσεις μέσω της υπηρεσίας άτοκων δόσεων των τραπεζών.

Όσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή του φόρου εισοδήματος έως τις 30 Αυγούστου θα έχουν έκπτωση 3%.

Οι υποχρεώσεις πάντως δεν τελειώνουν τον Αύγουστο καθώς τους επόμενους μήνες έρχονται και νέα ραντεβού με την Εφορία και οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν περί το 1 δισ. ευρώ σε τέλη κυκλοφορίας.

  • Στα 5,9 εκατ. οι δηλώσεις

Σύμφωνα με τα παρόντα στοιχεία και σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, το ποσοστό για τις υποβληθείσες δηλώσεις ανέρχεται λίγο πάνω από το 90%. Εχουν υποβληθεί περίπου 5,9 εκατομμύρια δηλώσεις και αναμένονται τις επόμενες ημέρες ακόμα περίπου 500.000.

Υπολογίζεται ότι περίπου 7 στους 10 φορολογουμένους δεν θα πληρώσουν φόρο, περίπου οι μισές είναι μηδενικές φορολογικές δηλώσεις και σε ένα ποσοστό της τάξεως του 13% είναι επιστρεπτέες.

Εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο το ποσό της επιστροφής αντιστοιχεί σε περίπου 400 ευρώ. Ειδικότερα, με τα σημερινά δεδομένα περίπου 33% των φορολογουμένων που έχουν υποβάλει δήλωση μοιράζονται τον λογαριασμό της τάξεως 2,561 δισ. ευρώ για τον φόρο εισοδήματος και καλούνται να τον εξοφλήσουν σε 6 + 2 δόσεις. Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά φτάνουν το 35%, τα πιστωτικά αντιστοιχούν στο 13% και το 51% είναι μηδενικά.

  • Φόρος εισοδήματος

Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι την 30ή Αυγούστου και η καταβολή του φόρου για τις δηλώσεις αυτές πραγματοποιείται σε οκτώ, άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι τις 31.8.2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των έξι επόμενων μηνών.

Αν καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τέλος του Αυγούστου, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των λοιπών συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών έκπτωση 3%.

Η καταβολή του φόρου, που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογουμένων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία, γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου.

  • ΕΝΦΙΑ

Από τα 2,269 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν φέτος στους ιδιοκτήτες ακινήτων στα κρατικά ταμεία βρίσκονται ήδη 1,2 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μετά την πληρωμή των τριών πρώτων δόσεων το Δημόσιο έχει εισπράξει πάνω από τον μισό φόρο στα ακίνητα.

  • Επιστρεπτέα προκαταβολή

Στις 31 Αυγούστου 2022 λήγει η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης δόσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η οφειλή του κρατικού δανείου εξοφλείται σε 96 άτοκες δόσεις. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που τα ποσά βεβαιώθηκαν μετά την 25η Ιουλίου η πρώτη και η δεύτερη μηνιαία δόση θα πρέπει να καταβληθούν έως την 31η Αυγούστου 2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου