Ξεκίνησε με ένταση την προώθηση λαθρομεταναστών η Τουρκία!

Δεν υπάρχουν σχόλια


Ένα γνωστό για την Ευρώπη και την Ελλάδα υβριδικό πόλεμο, ξεκίνησε και πάλι η Τουρκία με την εντεινόμενη προώθηση λαθρομεταναστών προς τη Δύση, παραβιάζοντας εκ πρώτης τη συνθήκη για το Μεταναστευτικό και εκ δευτέρου δημιουργώντας και πάλι ένταση με τη χώρα μας.Οι μεταναστευτικές ροές έχουν αυξηθεί κατά 150 % σε σχέση με άλλες περιόδους, και απο την περιοχή των χερσαίων συνόρων του Εβρου, αλλά και απο θαλάσσης, θέτοντας τον μηχανισμό άμυνας της Ελλάδας σε συναγερμό.

Ηδη, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του Στρατού ενισχύονται στο Βόρειο Εβρο, ενώ και το Πολεμικό Ναυτικό έχει αυξήσει τις περιπολίες του σε συνεργασία με τις Λιμενικές Αρχές όπου παρουσιάζονται τα καραβάνια των λαθρομεταναστών.

Τούρκοι Διακινητές

Τρεις υπήκοοι Τουρκίας 30, 29 και 17 ετών, που εντοπίστηκαν μαζί με 94 μετανάστες στα Κύθηρα συνελήφθησαν από το λιμενικό σώμα, ως οι φερόμενοι διακινητές τους.

Συγκεκριμένα τις πρώτες πρωινές ώρες της 17/08/2022, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Κυθήρων ενημερώθηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Χώρας Κυθήρων για την ύπαρξη ικανού αριθμού αλλοδαπών στην περιοχή «ΠΙΣΩ ΓΙΑΛΟΣ» Καψαλίου.

Άμεσα στο σημείο μετέβησαν στελέχη του λιμενικού, όπου με τη συνδρομή κλιμακίου της αστυνομίας εντόπισαν στο οδικό δίκτυο «ΠΙΣΩ ΓΙΑΛΟΥ» συνολικά ενενήντα επτά αλλοδαπούς (15 γυναίκες και 82 άνδρες) διάφορων εθνικοτήτων, εκ των οποίων οι πενήντα πέντε ήταν ανήλικοι. Οι ανωτέρω μεταφέρθηκαν στον λιμένα Καψαλίου, ενώ διαπιστώθηκε η ύπαρξη Ι/Φ σκάφους σε βραχώδη ακτή στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή, που είχε χρησιμοποιηθεί ως μέσο μεταφοράς τους.

Από την προσάραξη δεν διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ όλοι οι αλλοδαποί είναι καλά στην υγεία τους.

Σημειώνεται ότι την ίδια ημέρα χθες εντοπίστηκε και δεύτερο σκάφος με μετανάστες στο μόλο του Καψαλίου στα Κύθηρα. Σε αυτό επέβαιναν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εβδομήντα τρία άτομα, μεταξύ των οποίων δύο Ρώσοι και οι περισσότεροι υπήκοοι Ιράκ και Ιράν.


Συνοριοφύλακες Έβρου: «Από τις αρχές Ιουλίου δουλεύουμε στα κόκκινα»

“Με 650 συνοριοφύλακες στην πρώτη γραμμή επιτηρείται μια έκταση 180 χλμ. κατά μήκος του ποταμού χωρίς να προσθέσουμε τα τμήματα στα οποία έχει τοποθετηθεί ο φράχτης και χωρίς να προσθέσουμε την έκταση των ελληνοβουλγαρικών συνόρων για τα οποία είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι”, ανάφερε ο Χ. Γιαλαμάς, πρόεδρος των Συνοριοφυλάκων του Έβρου στην ΕΡΤ Ορεστιάδας.

Με αφορμή το περιστατικό των 38 παράτυπων μεταναστών που βρέθηκαν σε νησίδα, οι άνθρωποι που τους απεγκλωβίζουν, που καθημερινά έρχονται σε επαφή μαζί τους, συνομίλησαν με την ΕΡΤ Ορεστιάδας και καταθέτουν την τρομακτική πίεση που δέχονται από τις 10 Ιουλίου «δουλεύοντας στα κόκκινα».

Ήλπιζαν να είχαν ήδη τους 250 νέους συναδέλφους τους, αλλά τα γεγονότα δείχνουν ότι θα έρθουν το χειμώνα τότε που η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί λόγω καιρού (θα υπάρχει νερό στο ποτάμι, ο κάμπος θα είναι καθαρός από σοδειές και θα υπάρχει ορατότητα, κλπ.).

Οι νησίδες δυστυχώς δημιουργούνται το καλοκαίρι, ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν ποια είναι ελληνική και ποια όχι και κάθε χρόνο αλλάζουν ανάλογα με τη ροή του ποταμού και με τις ανατροπές που φέρνουν τα φερτά υλικά.

Όπως λένε οι συνοριοφύλακες, “υπάρχουν πάνω από 1.000 αποτροπές καθημερινά, ενώ έχουν παρατηρηθεί μεγάλοι αριθμοί Σύριων και Ιρακινών. Οι τελευταίοι είχαν χρόνια να εμφανιστούν σε τόσο μεγάλο αριθμό”.

Μόνο το τελευταίο τριήμερο στο Τυχερό απετράπησαν 350 παράτυποι μετανάστες, όλοι από 18 έως 25 χρόνων κυρίως άνδρες και λίγα γυναικόπαιδα.

«Καθημερινά ματώνουμε, δίνουμε αγώνα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα σύνορα καθαρά,» δηλώνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

«Μας αντιμετωπίζουν άσχημα διακινητές, Στρατοχωροφυλακή, συμπεριφορά των μεταναστών στους δρόμους, κάθε βράδυ εκτυλίσσονται σκηνές «τύπου Τέξας» στο ποτάμι. Περπατάμε δεκάδες χιλιόμετρα με τα πόδια, αλλά τίποτα από όλα αυτά δεν αναγνωρίζεται δεν φαίνεται. Κανένα επικίνδυνο κομμάτι της δουλειάς και καμία υλική ανταμοιβή. Ένα επάγγελμα με πρώτο μισθό 900 κατοστάρικα και μεγαλύτερο 1400 και φυσικά όλος ο προσωπικός εξοπλισμός βαρύνει εμάς».

«Δεν είναι στο χέρι μας που γίναμε ξέφραγο αμπέλι χρειάζεται πολιτική βούληση. Χρειάζεται να μας προσέξουν περισσότερο. Τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά με ότι έχουμε μέχρι σήμερα», προσθέτουν.

Τα οχήματα με τα οποία είναι εφοδιασμένοι είναι ήδη στα όρια τους διότι δεν υπάρχει γνώση των αποστάσεων και των δύσβατων καταστάσεων που επικρατούν.

Οι συνοριοφυλακες που και στην Σύρια έγκυο γυναίκα βρίσκονται δίπλα σαν φρουροί, ζητούν να ασχοληθούν οι υπεύθυνοι περισσότερο μαζί τους.


Συλλήψεις διακινητών

Καθημερινές είναι οι επιχειρησιακές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για την διαφύλαξη των ελληνικών και κατ’ επέκταση των ευρωπαϊκών συνόρων, με σκοπό τη σύλληψη διακινητών παράτυπων μεταναστών, έχοντας σε κάθε περίπτωση ως πρώτιστο μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο 7μηνο του 2022, στα Ελληνοτουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, συνελήφθησαν συνολικά 386 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, από τους οποίους οι 312 στην περιοχή του Έβρου.

Μάλιστα, από το σύνολο αυτών, οι 219 έχουν συλληφθεί μόνο το τελευταίο τρίμηνο (Μάιος – Ιούλιος 2022), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 58,7 % συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (Μάιος – Ιούλιος 2021), οπότε και είχαν συλληφθεί 138 διακινητές.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου