Συνταξιούχοι: Αναδρομικά μόνο σε όσους προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Μόνο οι συνταξιούχοι που θα κερδίσουν δικαστικές αποφάσεις θα λάβουν αναδρομικά ποσά από τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις, αλλά και δώρα και επιδόματα κύριων και επικουρικών. Αυτό προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και αυτό αναμένεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο για περαιτέρω επιστροφές ποσών.

Το ζήτημα «έχει κριθεί στα δικαστήρια» δηλώνουν στο οικονομικό επιτελείο, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έφθασε στα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, επεκτείνοντας την απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2020 για τις περικοπές στις κύριες συντάξεις, όχι μόνο σε αυτούς που προσέφυγαν, αλλά και σε όσους δεν είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Πλέον, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιθώριο, με δεδομένο μάλιστα ότι εντός του 2023 οι συνταξιούχοι θα έχουν τριπλό όφελος, από τις αυξήσεις που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια, την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και την πληρωμή της 4ης δόσης των αναδρομικών που προέκυψαν από τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Χθες, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε ότι από το καλοκαίρι του 2020 είχε ξεκαθαριστεί ότι ο προϋπολογισμός και η οικονομία δεν άντεχαν για να καλυφθούν όσοι συνταξιούχοι δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για τις επικουρικές και τα δώρα, κάτι που στην πράξη αποδέχεται και το ΣτΕ με την πρόσφατη απόφασή του. «Το ΣτΕ δικαίωσε την κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ωρα Ελλάδος» στο Open TV, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε την απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2020, σε σχέση με περικοπές σε κύριες – επικουρικές συντάξεις και δώρα, επεκτείνοντάς την και στους συνταξιούχους που δεν είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, για τις κύριες συντάξεις.

Να σημειωθεί ότι το συνολικό κόστος για την επιστροφή των αναδρομικών ποσών που αντιστοιχεί στις περικοπές των επικουρικών συντάξεων, καθώς και των δώρων και επιδομάτων σε κύριες και επικουρικές, μόνο για το 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016, ξεπερνάει τα 2,5 δισ. ευρώ (723 εκατ. για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα).

Η απόφαση του ΣτΕ, που αναμενόταν ενάμιση χρόνο, ήρθε στην πράξη να κλείσει τον περασμένο Ιούλιο ένα μεγάλο κεφάλαιο του δικαστικού θρίλερ των αναδρομικών, επιδικάζοντας αναδρομικά ποσά από μειώσεις επικουρικών συντάξεων και από την κατάργηση δώρων στους συνταξιούχους, μόνο σε όσους είχαν προσφύγει δικαστικά μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020, όταν και ψηφίστηκε η διάταξη με την οποία το Δημόσιο πλήρωσε τα αναδρομικά από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις. Υπήρξε δε, τότε, ειδική διάταξη με την οποία αποσβένονταν οι αξιώσεις για επικουρικές και δώρα. Ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται περίπου για 400.000 συνταξιούχους, όμως οι πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας κάνουν λόγο για λιγότερους από 250.000.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ αφήνει ανοικτό παράθυρο διεκδικήσεων για τους χαμηλοσυνταξιούχους που είχαν άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ το 2012, καθώς δεν έλαβαν το 2020 αναδρομικά από τις περικοπές των κύριων συντάξεων και κατά συνέπεια δεν έχασαν το δικαίωμα διεκδίκησης για αναδρομικά επικουρικών και δώρων.

Προσοχή όμως. Καθώς ισχύει ο κανόνας της 5ετούς παραγραφής, χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν είχαν προσφύγει έως τα τέλη του 2021 δεν μπορούν τώρα να διεκδικήσουν τα ποσά των δώρων που έχασαν το 2012.

Πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου