Ροδόπη: Οι τυχεροί αγρότες του Φράγματος

Δεν υπάρχουν σχόλια


Απαλλαγμένοι από το υψηλό ενεργειακό κόστος είναι οι αγρότες σε Γρατινή, Στυλάριο, Λαμπρό και όσοι παραγωγοί νοικιάζουν κτήματα στη γύρω περιοχή. Ό,τι για τους άλλους αγρότες αποτελεί «πονοκέφαλο» και «τρώει» το εισόδημά τους, για τους ίδιους αποτελεί άγνωστη λέξη. Χάρη στο Φράγμα της Γρατινής.

«Ποτίζουμε τις καλλιέργειες μας όσο θέλουμε, όταν θέλουμε με σχεδόν μηδενικά έξοδα» δηλώνουν και νιώθουν προνομιούχοι σε μια καλλιεργητική χρονιά που τα αγροτικά έξοδα «έπιασαν ταβάνι». Πρόκειται για μια έκταση 3.000 στρεμμάτων, το πότισμα της οποίας κάθε άλλο παρά «βραχνά» αποτελεί σε μια εποχή που ενεργειακή κρίση «πιέζει» πολύ ήδη τον Πρωτογενή Τομέα.

«Από όπου περνά ο αγωγός μπορούμε άνετα και ποτίζουμε» δηλώνουν κι εξηγούν πως η ξηρασία που πλήττει άλλες περιοχές αντιμετωπίζεται με μηδενικά έξοδα στην περιοχή τους. Έτσι, βλέπουμε με ικανοποίηση μποστάνια, αμπέλια, αραβόσιτο, ηλίανθοι και βαμβάκια να προ οδεύουν «τάζοντας» πλούσια παραγωγή.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι και εκείνοι οι αγρότες από άλλους κοντινούς οικισμούς που επιλέγουν να νοικιάσουν χωράφια στην περιοχή για να καλλιεργήσουν καπνά.

Αίτημα, ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει η διενέργεια του αναδασμού. Τώρα είναι αναγκασμένοι όπως λένε να φροντίζουν μικρά τεμάχια γης. «Όλο μας υπόσχονται την υλοποίησή τους,αλλά μέχρι τώρα δεν την είδαμε» δηλώνουν μεγαλύτεροι σε ηλικία αγρότες σημειώνοντας πως θα έδινε μια προοπτική για τον τόπο τους «κρατώντας» περισσότερους νέους.

Το φράγμα βρίσκεται περίπου 14 χλμ. Α.-ΒΑ. από την Κομοτηνή και 2 χλμ. Β.-ΒΔ. από την Γρατινή. Το μέγιστο μήκος της λίμνης είναι 3 χιλιόμετρα, το μέγιστο πλάτος 450 μέτρα και το μέγιστο βάθος 48 μέτρα ενώ ο ταμιευτήρας του είναι χωρητικότητας 18 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού με δυνατότητες παροχής νερού στην Κομοτηνή αφού κατασκευαστεί ο αγωγός ύδρευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου