Ελλάδα: Στις πρώτες θέσεις με κεραυνόπληκτους σε όλη την Ευρώπη-Οδηγίες προστασίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης που θρηνούν θανάτους ανθρώπων από κεραυνούς βρίσκεται η Ελλάδα.

Όπως μετέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής εκπαίδευσης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Ζαφείρης Τρόμπακας, η χώρα μας έχει περισσότερους νεκρούς από άλλες χώρες της Ευρώπης από κεραυνούς.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπογράμμισε σχετικά:

«Δυστυχώς η Ελλάδα έχει στατιστικά ίσως τους περισσότερους νεκρούς πολίτες από άλλες χώρες της Ευρώπης για το θέμα των κεραυνών.

Είμαστε κεραυνόπληκτη ως χώρα και δεν είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών.

Οι κεραυνοί μπορεί να σκοτώσουν, να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν μεγάλες βλάβες.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζει ο κόσμος είναι πως όταν πέφτουν κεραυνοί δε βηματίζουμε, δεν κάνουμε μεγάλους διασκελισμούς, ούτε τρέχουμε».

  • Οι συμβουλές προστασίας από τους κεραυνούς

Δίνοντας τις συμβουλές του προς τον κόσμο ο Ζαφείρης Τρόμπακας μετέφερε πως όταν κάποιος βρίσκεται εκτός αστικού ιστού θα πρέπει να έχει μαζεμένα τα χέρια του και να μην πλησιάζει σε κοντινή απόσταση άλλον άνθρωπο και να βρίσκεται στάσιμος.

Εάν απαιτηθεί να μετακινηθεί τότε να κάνει με πολύ μικρά βήματα και το ένα πόδι δίπλα στο άλλο.

Επίσης, όπως τόνισε, πολύ σημαντικό είναι «σε περίπτωση που υπάρχει μαζί παιδί να μην περπατάμε μαζί χέρι χέρι», και «τα κατοικίδια να μην φορούν λουρί». «Αν πέσει κεραυνός στα πέντε μέτρα μακριά και είμαστε με ενωμένα τα πόδια, το μόνο που θα μας προκαλέσει είναι το ωστικό κύμα να μας πετάξει και να δημιουργήσει μια περιοδική κώφωση. Γι’ αυτό σκοτώνονται πρώτα τα τετράποδα, όπως κατσίκια, κοπάδια, σκύλοι, άλογα που δεν μένουν ακίνητα και τρέχουν με μεγάλη δρασκελιά».

  • Στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι

Όσον αφορά στο αν κάποιος βρίσκεται στο αυτοκίνητο, σημείωσε πως αυτό «θωρακίζει» από τις πτώσεις των κεραυνών: «Είναι ασφαλές να βρίσκονται οι πολίτες εντός του οχήματος, σε αντίθεση με τους δικυκλιστές».

Ερωτηθείς για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί ένας τραυματισμός από χτύπημα κεραυνού τόνισε:

«Ο άνθρωπος δεν είναι πυκνωτής, δε θα κρατήσει το ρεύμα για να μεταφερθεί σ’ εμάς ακαριαία.

Φεύγει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και προκαλεί συνήθως ανακοπή στην καρδιά όποτε αν υπάρχει απινιδωτής μπορεί να επανέλθει ο άνθρωπος που έχει χτυπηθεί, όπως και με ΚΑΡΠΑ».


Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου