Λήγουν χιλιάδες συμβάσεις πελατών της ΔΕΗ, τι αυξήσεις θα αντιμετωπίσουν

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Επιστολές από τη ΔΕΗ λαμβάνουν εδώ και λίγο καιρό οι πελάτες της επιχείρησης, που πριν δύο χρόνια επέλεξαν συμβάσεις προμήθειας ρεύματος με σταθερή τιμή. Πρόκειται για τις συμβάσεις που αφορούν τα προϊόντα, ΔΕΗ myHome Online, ΔΕΗ myHome Enter και ΔΕΗ myHome Enter+, και πλέον λήγουν.

Πλέον οι πελάτες που είχαν επιλέξει τα δίχρονα αυτά προγράμματα καλούνται να επιλέξουν νέες συμβάσεις. Έτσι από τις χρεώσεις 0,10 ευρώ ανά κιλοβατώρα, βρίσκονται πλέον αντιμετώποι με τις σαφώς αυξημένες τιμές του σήμερα. Η τελική χρέωση αν επιλέξουν το δημοφιλές πρόγραμμα Γ1 Οικιακό μετά την κρατική επιδότηση φτάνει τα 0,149 ευρώ για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και 0,167 για τις επόμενες 500 κιλοβατώρες.

Κάπως έτσι οι καταναλωτές για μια κατανάλωση 2000 κιλοβατώρες σε τετραμηνιαία βάση, θα έρθουν αντιμέτωποι με μια αύξηση περίπου 5 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Η κατάσταση φαντάζει έτσι διαχείρισιμη, όμως παραμένει έτσι λόγω των κρατικών επιδοτήσεων.

  • Τι γίνεται αν δεν κάνετε καινούργια σύμβαση

Αν ο πελάτης δεν επιλέξει νέα σύμβαση ή αλλαγή προμηθευτή μετά τη λήξη των προαναφερθέντων προγραμμάτων, τότε αυτόματα οι συμβάσεις 60 μέρες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία αποστολής των ενημερωτικών επιστολών ανανεώνονται αυτόματα με τους όρους που ισχύουν για το τιμολόγιο κυμαινόμενης τιμής myhome Open. Η διάρκεια της νέας σύμβασης θα είναι ετήσια. Παράλληλα τονίζεται ότι με βάση το νέο πλαίσιο ο κάθε καταναλωτής μπορεί αζημίως, όποτε θέλει να αλλάξει προμηθευτή.

Με βάση τις εκτιμήσεις περίπου 200.000 από τις 500.000 συμβάσεις σταθερής τιμής είναι κοντά στη λήξη τους. Τα συγκεκριμένα τιμολόγια, που δεν είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής… κόστισαν στη ΔΕΗ περίπου 400 εκατ. ευρώ, καθώς ήταν σε επίπεδα κάτω του κόστους.

Η διοίκηση της ΔΕΗ σε διάστημε έξι μηνών αλλαξε τυις χρεώσεις στα σταθερά τιμολόγια, χωρίς να επηρεάζει όσους είχαν προνοήσει να κλειδώσουν χαμηλές χρεώσεις. Ετσι από την αρχική τιμή των 0,10 ευρώ ανά kwh, του πρώτου εξαμήνου του 2021 και του 2020, τον Νοέμβριο του 2021 προσάρμοσε την τιμή των σταθερών τιμολογίων στα 0,18 ευρώ ανά Kwh και στη συνέχεια στα 0,246 ευρώ ανά Kwh. Σήμερα οι τιμές για σταθερά τιμολόγια είναι από 0,53 έως 0,56 ευρώ ανά κιλοβατώρα ανάλογα με το προϊόν, αλλά χωρίς κρατική επιδότηση.

Πηγή:dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου