Στο Ελληνικό ο υψηλότερος ουρανοξύστης της χώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια


Διπλάσιο ύψος από το μέχρι σήμερα ψηλότερο κτίριο της Αθήνας θα έχει ο επονομαζόμενος Riviera Tower, ο πύργος που θα ξεκινήσει να χτίζεται στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού μετά την έκδοση, χθες, της σχετικής οικοδομικής άδειας.

Με ύψος 103 μέτρων και 28 ορόφους ο Πύργος Αθηνών, στη διασταύρωση της Μεσογείων με τη Βασιλίσσης Σοφίας, καλώς εχόντων των πραγμάτων σε τρία χρόνια από σήμερα, οπότε και θα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες κατασκευής του Riviera Tower, θα χάσει τα σκήπτρα του. Σκήπτρα που κρατάει από τον Σεπτέμβριο του 1972, οπότε και ολοκληρώθηκε η κατασκευή του, η οποία ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1969.

Ο ουρανοξύστης του Ελληνικού θα έχει ύψος 200 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και θα διαθέτει περίπου 200 διαμερίσματα σε 50 ορόφους. Είναι η πρώτη άδεια στην ελληνική ιστορία για κτίριο τέτοιου ύψους. Σημειώνεται πως στην έκταση του πρώην αεροδρομίου σχεδιάζεται να υψωθούν συνολικά σε βάθος χρόνου έξι πολύ ψηλά κτίρια, αν και όχι όλα 200 μέτρων.

Από τις πωλήσεις των διαμερισμάτων σε αυτόν τον πρώτο πύργο, η Lamda Development αναμένει έσοδα της τάξεως των 600 εκατομμυρίων. Το σύνολο των διαμερισμάτων έχει ήδη προσυμφωνηθεί, με εξαίρεση τα ρετιρέ (penthouses) των τελευταίων λίγων ορόφων, τα οποία και αναμένεται να πωληθούν σε τιμές ρεκόρ, ενδεχομένως και για ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η έκδοση της οικοδομικής άδειας δίνει τη δυνατότητα στη Lamda να αρχίσει να κλείνει τα συμβόλαια και να εισπράττει τα σχετικά τιμήματα.

Σε αρκετούς ορόφους θα υπάρχουν διαμερίσματα που θα έχουν και ιδιωτική πισίνα, ενώ ο ισόγειος χώρος υποδοχής θα είναι ιδιαίτερα ψηλός, κάτι που σημαίνει πως ακόμη και ο πρώτος όροφος του Riviera Tower (μέχρι πρότινος ονομαζόταν Marina Tower από τη Lamda) θα αντιστοιχεί σε ψηλό όροφο πολυκατοικίας της ευρύτερης περιοχής.

Με βάση τους σχετικούς τιμοκαταλόγους, το κόστος των διαμερισμάτων διαφοροποιήθηκε όχι μόνο ανάλογα με τον όροφο αλλά και ανάλογα με τον προσανατολισμό τους. Ο κάθε όροφος θα έχει διαθέσιμα 800 τετραγωνικά, τα οποία θα κατατμηθούν σε επιμέρους διαμερίσματα, ανάλογα με τα προσύμφωνα που έχουν υπογραφεί.

Μπορεί δηλαδή ένας όροφος να φιλοξενήσει ένα, δύο, τρία, τέσσερα ή και παραπάνω διαμερίσματα. Οι τελευταίοι, ψηλότεροι όροφοι μπορούν να διαμορφωθούν ως διώροφες μεζονέτες, ενώ οι αγοραστές είχαν τη δυνατότητα να αγοράσουν παραπάνω από ένα διαμέρισμα και να τα ενοποιήσουν κατά τις επιθυμίες τους.

Σε γενικές γραμμές τα διαμερίσματα που «κοιτούν» νοτιοδυτικά είναι 8% ακριβότερα από τον μέσο όρο, ενώ αυτά που «κοιτούν» βορειοανατολικά 8% φθηνότερα.


Με δεδομένο ότι συνολικά ο πύργος υπολογίζεται πως θα έχει 40.000 ωφέλιμα δομημένα τετραγωνικά και ότι η Lamda αναμένει έσοδα της τάξεως των 600 εκατομμυρίων, προκύπτει πως η μέση τιμή ανά τετραγωνικό διαμορφώθηκε στις 15.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, διαφοροποιήθηκε σημαντικά μεταξύ των πρώτων και των τελευταίων οροφών, καθώς έφτασε σε περιπτώσεις ακόμη και στα επίπεδα των 30.000 ευρώ. Tα ρετιρέ αναμένεται να κινηθούν ακόμη υψηλότερα.

Στον σχεδιασμό, που έγινε από το διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο των Foster+Partners σε συνεργασία με το Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε., ξεχωρίζει η σημαντική παρουσία του πράσινου και του υδάτινου στοιχείου, που ενισχύουν έτσι τον βιοκλιματικό χαρακτήρα του κτιρίου.

Ολες οι κατοικίες είναι διαμπερείς και προσφέρουν ανεμπόδιστη πανοραμική θέα, ενώ κάθε διαμέρισμα διαθέτει τα πλέον σύγχρονα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε χώρους, παροχές και ανέσεις, εξαιρετικά υλικά κατασκευής, φιλικά προς το περιβάλλον, καθώς και όλες τις προδιαγραφές ενός έξυπνου κτιρίου.

Ο Riviera Tower, εκτός από το ψηλότερο κτίριο της Ελλάδας και ένα από τα ψηλότερα στη Μεσόγειο, φιλοδοξεί να γίνει και ένας από τους πιο πράσινους ουρανοξύστες παγκοσμίως, ένα υπόδειγμα βιώσιμου σχεδιασμού, ενσωματώνοντας τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και τα πλέον σύγχρονα διεθνώς πρωτόκολλα ασφάλειας.

Χρειάστηκαν πάνω από 1.900 σχέδια 

Το μέχρι και σήμερα ψηλότερο κτίριο της Αθήνας, ο Πύργος των Αθηνών, κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, σε μια περίοδο δηλαδή κατά την οποία ο νόμος για τον περιορισμό του ύψους των κτιρίων στην Ελλάδα ήρθη με τον νόμο 395/68 «Περί του ύψους των οικοδομών και ελευθέρας δομήσεως» και δόθηκε το ελεύθερο στα κτίρια να διατάσσονται με οποιοδήποτε τρόπο μέσα στο οικόπεδο για να εξασφαλίζεται ο καλύτερος φωτισμός και αερισμός. Μέχρι τότε το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος ήταν τα 35 μέτρα. 

Σήμερα, στο Ελληνικό χρειάστηκε η πολεοδόμηση να γίνει με προεδρικό διάταγμα προκειμένου να επιτραπεί, έπειτα από πολλές ενστάσεις και προσφυγές, να φτάσει το ύψος των 200 μέτρων.

Η οικοδομική άδεια του Riviera Tower που προορίζεται να είναι το ψηλότερο κτίριο στην Ελλάδα ήταν μια διαδικασία ιδιαίτερα πολύπλοκη, καθώς απαιτήθηκε μεγάλος αριθμός ειδικότερων εγκρίσεων (όπως από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος κ.λπ.) και χρειάστηκαν παραπάνω από 1.900 σχέδια, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η εταιρεία. 

Στη διαδικασία αυτή συμμετείχαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, το υπουργείο Ανάπτυξης, το Γραφείο Ελληνικού, η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών Κανονισμών και Αδειοδοτήσεων (ΔΑΟΚΑ), το ΚΕΣΑ, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Γενική Γραμματεία Υποδομών, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και ο ΔΕΔΔΗΕ. 

Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς που από χθες, οπότε και εκδόθηκε η οικοδομική άδεια, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, σε σχετική ανακοίνωση ευχαρίστησε «όλες τις υπηρεσίες του ελληνικού Δημοσίου για τη γρήγορη και αποτελεσματική συνεισφορά τους για την έκδοση της ιδιαίτερα περίπλοκης οικοδομικής άδειας του Riviera Tower, του ψηλότερου κτιρίου στην Ελλάδα. Αλλο ένα σημαντικό βήμα προς την ταχεία ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Ελληνικού ολοκληρώθηκε». 

Την κατασκευή του Πύργου έχει αναλάβει έπειτα από σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε η Lamda, η Bouygues Batiment International, θυγατρική του γαλλικού ομίλου Bouygues σε κοινοπραξία με την Intrakat. Η Bouygues έχει κατασκευάσει περισσότερα από 80 ψηλά κτίρια παγκοσμίως.

Πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου