Έρχεται αύξηση εισφορών από το 2023 για επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Άσχημα μαντάτα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους φέρνει η απροσδόκητη αύξηση του πληθωρισμού η οποία στο τέλος του έτους θα επηρεάσει και θα καθορίσει την αύξηση των εισφορών επικουρικής ασφάλισης, μέχρι το τέλος του 2024.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για την επικουρική ασφάλιση στο ΕΤΕΑΕΠ, που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ, αυξήθηκαν το 2016 με το νόμο Κατρούγκαλου από 3% για εργοδότες και 3% για εργαζόμενους σε 3,5% και 3,5% αντίστοιχα, για μία τριετία, από την 1η Ιουνίου 2016 έως και τις 31 Μαΐου 2019.

Αντίστοιχα και οι εισφορές των μη μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων οι οποίες μειώθηκαν κατά 7,14% από τις αρχές Ιουνίου, θα έχουν επίσης αύξηση από 1/1/2023 έως 31/12/2024 με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας, καθώς ο νόμος Βρούτση προβλέπει στον συνυπολογισμό των εισφορών επικουρικής ασφάλισης να αυξομειώνεται κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους.

Μάλιστα, προβλέπεται ότι «σε περίπτωση αρνητικής τιμής του ως άνω ποσοστού, το ποσό της εισφοράς θα παραμένει στα επίπεδα του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα δε με την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών, το 2022 ο πληθωρισμός θα κινηθεί στα επίπεδα του 5,6% ενώ σύμφωνα με την Κομισιόν, θα ανέλθει σε 6,3%.

Από το 2025 και μετά, τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών θα προσαυξάνονται κατ’ έτος, με βάση τον δείκτη μεταβολής μισθών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου