Έρχονται αυξήσεις σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους με τις πληρωμές Δεκεμβρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Οι αυξήσεις (που θα κριθούν από τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη) στις συντάξεις από τον Ιανουάριο, θα είναι οι πρώτες ύστερα από 12 χρόνια

Με τις καταβολές του Δεκεμβρίου που αντιστοιχούν στις συντάξεις Ιανουαρίου 2023 περισσότεροι από 1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις που θα κινούνται στο 6% – 6,5%.

Το ύψος των αυξήσεων στις συντάξεις αναμένεται να είναι στα όσα θα εξαγγείλει από τη ΔΕΘ, τον Σεπτέμβριο, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο Πρωθυπουργός.

Οι αυξήσεις (που θα κριθούν από τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη) στις συντάξεις από τον Ιανουάριο, θα είναι οι πρώτες ύστερα από 12 χρόνια.

Τα σημεία – κλειδιά της σχεδιαζόμενης αύξησης είναι τα εξής:

  • Το ονομαστικό ποσοστό της αύξησης που θα χορηγηθεί στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2023 θα προκύψει, σύμφωνα με τον νόμο 4670/2020, από το άθροισμα του ρυθμού ανάπτυξης και του πληθωρισμού του 2022 διά του δύο.

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ο πληθωρισμός το 2022 θα διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα στο 9% – 10%, ενώ αρχικά είχε εκτιμηθεί ότι θα κινηθεί μεταξύ του 7% και του 8%. Επιπλέον, προβλέπεται ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί σε επίπεδα μεταξύ 3,1% και 4%. Ως εκ τούτου, η αύξηση των συντάξεων για το 2023 εκτιμάται πλέον ότι θα κυμανθεί σε ένα εύρος μεταξύ 6% και 6,5%. Τονίζεται ότι το ποσό της δημοσιονομικής δαπάνης για την αύξηση των συντάξεων έχει ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό του νέου έτους. Η αύξηση θα χορηγηθεί σε όλα τα μεικτά (ακαθάριστα) ποσά κύριων συντάξεων.

  • Η καταβολή των αυξήσεων θα γίνει τον Δεκέμβριο (φέτος), αφού οι συντάξεις προπληρώνονται. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι το τέχνασμα Κατρούγκαλου με την προσωπική διαφορά περιορίζει σημαντικά τους τελικούς ωφελημένους αυτής της παρέμβασης. Οσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση της σύνταξής τους και μηδενική αύξηση στην τσέπη, καθώς η αναπροσαρμογή που δικαιούνται από 1/1/2023 θα συμψηφιστεί με την προσωπική διαφορά. Αυτοί που θα δουν πραγματικές αυξήσεις είναι όλοι οι νέοι συνταξιούχοι, από 13/5/16 και μετά.

Αύξηση το 2023 θα πάρουν 280.000 παλαιοί συνταξιούχοι με πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης που μηδένισαν την προσωπική διαφορά και δικαιούνται να πληρωθούν την 4η δόση αύξησης του επανυπολογισμού.

Στον ΕΦΚΑ έχει ξεκινήσει η καταγραφή της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων από μηδενική βάση και «τρέχει» ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία (π.χ. 500 έως 600 ευρώ, 600 έως 700 ευρώ κ.ο.κ.). Σε κάθε κατηγορία καταγράφεται ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αύξηση στην τσέπη και ποιοι στα χαρτιά, καθώς διατηρούν θετική προσωπική διαφορά. Στόχος των ασκήσεων επί χάρτου είναι να εκτιμηθεί το συνολικό κόστος ώστε τον Οκτώβριο να καταρτιστεί νέος προϋπολογισμός που θα περιλαμβάνει τα αυξημένα κονδύλια για τις συντάξεις από την 1/1/2023. Περίπου 850.000 συνταξιούχοι δεν δικαιούνται αυξήσεις καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία προέκυψε μετά τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων.

Δηλαδή, λαμβάνουν υψηλότερο ποσό σύνταξης από αυτήν που θα έπαιρναν, αν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Παράλληλα, περίπου 300.000 συνταξιούχοι θα δουν ελάχιστη αύξηση.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου