Δορυφόρος έδειξε πέντε Ελληνοκύπριους αγνοούμενους από το 1963!

Δεν υπάρχουν σχόλια


Η σωστή αξιοποίηση μια φωτογραφίας, η οποία και τραβήχτηκε από δορυφόρο το μακρινό 1963, συνέβαλε στον εντοπισμό πέντε Ελληνοκύπριων αγνοουμένων της περιόδου 1963-1964, εκ των οποίων ένας έχει ήδη θαφτεί, 58 ολόκληρα χρόνια μετά τη δολοφονία του.

Ειδικότερα, η κηδεία τελέστηκε στις 5 Ιουλίου 2022, ενώ ταυτοποιήθηκαν ακόμη τέσσερις άνθρωποι που εκκρεμεί η κηδεία τους.

  • 21 το σύνολο των αγνοούμενων

Με την ταυτοποίηση των πέντε, ο αριθμός των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων της τότε περιόδου που εντοπίστηκαν, αυξάνεται στους 21 και σε αυτούς περιλαμβάνονται άλλοι 16 που είχαν εντοπιστεί στις Χαμίτ Μάντρες το 2011.

Οι πέντε εντοπίστηκαν το 2012 στην κατεχόμενη Λευκωσία και συγκεκριμένα στο Τεκκέ Παξιεσιή (ο κήπος του λαού), όπου, σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν πριν δεκαετίες, θάβονταν άνθρωποι εν καιρώ νυκτός, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε στη μνήμη Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι έτυχε να αντιληφθούν τις «κρυφές» ταφές.

Οταν πέρασαν τα χρόνια και άρχισαν να αναζητούνται αγνοούμενοι του 1963-1964, ορισμένοι αποφάσισαν να μιλήσουν και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι εντοπισμού τους.

Μαζί με τις πληροφορίες που έφταναν για τους Ελληνοκύπριους αγνοούμενους, έγινε σκέψη να αναζητηθεί και βοήθεια από τον ουρανό, λαμβάνοντας υπόψιν πως το 1963 αποτυπώθηκε με φωτογραφίες από τον ουρανό ολόκληρη η Κύπρος και μάλιστα με μεγάλη λεπτομέρεια.

Το σημείο που εντοπίστηκαν βρίσκεται έξω από τουρκοκυπριακό κοιμητήριο, το οποίο δημιουργήθηκε για την ταφή «ηρώων» της άλλης πλευράς. Επρόκειτο για χωράφι, στην κατεχόμενη Λευκωσία, που ανήκε στον αντιπρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δρα Φαζίλ Κιουτσούκ.

Όταν έψαχναν χώρο για τις ταφές των νεκρών από τις διακοινοτικές ταραχές, παραχώρησε το συγκεκριμένο τεμάχιο γης που βρίσκεται δίπλα από τα γραφεία της εφημερίδας «Χαλκίν Σεσί» («Φωνή του Λαού»), την οποία δημιούργησε ο ίδιος το 1941.

‘Ομως, σε κάποιο στάδιο, η τουρκοκυπριακή τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ, άρχισε να δολοφονεί και Τουρκοκύπριους, τους οποίους θεωρούσε προδότες, είτε επειδή συνεργάζονταν με την ελληνοκυπριακή πλευρά, είτε επειδή τους υποψιάζονταν για συνεργασία, είτε ακόμη επειδή απλώς δεν επιθυμούσαν να εμπλακούν στη διαμάχη.

  • «Χάθηκαν τα οστά των κάτω άκρων»

Όπως μεταδίδει το philenews.com, αυτή η κατηγορία νεκρών δεν είχε θέση στο κοιμητήριο των «ηρώων», και σύμφωνα με πληροφορίες άρχισαν να τους θάβουν έξω από το κοιμητήριο.


Έξω από αυτό το κοιμητήριο θάφτηκαν και οι πέντε Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι της περιόδου 1963-1964.

Στο μεταξύ, στο συγκεκριμένο σημείο κτίστηκαν καταστήματα και φαίνεται πως κατά τις εκσκαφές που έγιναν προκειμένου να θεμελιωθούν τα καταστήματα, «χάθηκαν και τα οστά που αφορούσαν τα κάτω άκρα των νεκρών».

Τώρα καταβάλλεται προσπάθεια να εντοπιστεί το σύνολο των οστών. Όπως πληροφορείται ο «Φ», σε κάποιο στάδιο έγιναν διαπραγματεύσεις με τον τουρκοκύπριο κάτοχο των καταστημάτων, ώστε να καταστεί δυνατόν να διενεργηθούν εκσκαφές και κάτω από μέρος των υποστατικών, τα οποία είχαν ανεγερθεί.

Όταν εντοπίστηκαν τα οστά, ο συγκεκριμένος Τουρκοκύπριος, ο οποίος εγκαταστάθηκε εκεί σε μεταγενέστερο στάδιο, προφανώς δεν γνώριζε πως αυτά ανήκαν σε Ελληνοκύπριους αγνοούμενους.

  • Αναζητούνται 23 αγνοούμενοι

Εξακολουθούν να αναζητούνται άλλοι 23 αγνοούμενοι της τότε περιόδου. Οι αγνοούμενοι του 1963-1964, δηλώθηκαν για πρώτη φορά στη ΔΕΑ το έτος 2006, ενώ οι Τουρκοκύπριοι είχαν δηλώσει τους δικούς τους αγνοούμενους πολύ νωρίτερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας υπήρχαν καταχωρημένα τα ονόματα των 274 Τουρκοκυπρίων που δηλώθηκαν ως αγνοούμενοι από το 1964 και δεν υπήρχαν τα ονόματα των 44 Ελληνοκύπριων αγνοουμένων της ίδιας περιόδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου