Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ξεκινά η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

Δεν υπάρχουν σχόλια


Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανάρτηση των ποσών τα οποία θα πρέπει να επιστρέψουν περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έλαβαν ενίσχυση μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Αν και τα ποσά που δόθηκαν ανέρχονται συνολικά σε 8,3 δισ. ευρώ, μετά τα «κουρέματα» που έγιναν οι υπόχρεοι θα κληθούν να επιστρέψουν 3 δισ. ευρώ εκ των οποίων εισπράξιμα θεωρούνται τα 2,3 δισ. ευρώ.

Η καταβολή της πρώτης δόσης έχει οριστεί για το τέλος Ιουλίου. Ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας το Σάββατο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί να υπάρξει μία ακόμα παράταση καθώς είναι μικρό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της ανάρτησης των ποσών και του χρόνου που ξεκινά η αποπληρωμή. «Θα πρέπει να το σκεφτούμε αυτό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει προγραμματίσει την έκδοση ξεχωριστών εκκαθαριστικών σημειωμάτων για κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανάλογα με τον αριθμό των ενισχύσεων που έλαβε κάθε υπόχρεος μέσα από τους επτά κύκλους. Αν δηλαδή μια επιχείρηση έχει λάβει ποσά από 3 κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής τότε θα λάβει τρία εκκαθαριστικά σημειώματα.

Μετά την ανάρτηση των ποσών που πρέπει να επιστρέψει κάθε επιχείρηση, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αναζητήσουν το εκκαθαριστικό στον διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myAADE / Ο λογαριασμός μου /Προσωποποιημένη πληροφόρηση / Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης και πληρωμή».

Με βάση το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, το ποσό μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ με επιπλέον έκπτωση 15% στα τέλη Ιουλίου είτε σε 96 δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται επίσης στα τέλη Ιουλίου. Στην περίπτωση που κάποιος έχει λάβει ποσά μέσω δύο κύκλων Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχει τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμεί, να αποπληρώσει εφάπαξ το ποσό από τον ένα κύκλο (κερδίζοντας και την επιπλέον έκπτωση 15%) και το ποσό από το δεύτερο κύκλο να το εξοφλήσει σε 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

  • Ξεκίνησε ο έλεγχος των ενστάσεων

Δουλειά έπιασε ομάδα εργασίας του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να επεξεργαστεί τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που είτε αποκλείστηκαν από κάποιο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής είτε εκτιμούν ότι έλαβαν λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται.

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ελέγχουν ένα-ένα τα αιτήματα επανεξέτασης καθώς και τα δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί, προκειμένου να καταλήξουν αν θα απορρίψουν ή θα δικαιώσουν τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις. Όσοι δικαιωθούν, θα λάβουν τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής που δικαιούνται, ενώ τα ποσά που θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος θα είναι κουρεμένα έως και 75%.

Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023. Όσοι δικαιωθούν και πάρουν εκ των υστέρων το κρατικό δάνειο θα έχουν περίοδο χάριτος από την καταβολή της ενίσχυσης μόλις έως τις 31 Μαΐου 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου