Για ψώνια και βόλτα στο ξακουστό παζάρι της Ξάνθης!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Για ψώνια και βόλτα στο ξακουστό παζάρι της Ξάνθης!

Δεν είναι μόνο το άρωμα από τα καπνά και τη ζάχαρη, η θαλασσινή αύρα, το δροσερό αγέρι της Ροδόπης.Μια βόλτα στην αίγλη και στη φινέτσα είναι η βόλτα στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης. Στα λιθόστρωτα σοκάκια και στα αρχοντικά των πλούσιων καπνεμπόρων, τα ίχνη μιας δοξασμένης εποχής. Στα πολύχρωμα σπίτια με τους ζωγραφισμένους τοίχους και τα ξύλινα παράθυρα. Από την άλλη πλευρά οι ρυθμοί της πόλης είναι δυναμικοί και η αγορά της Ξάνθης πληθωρική!

Μια βόλτα στο ξακουστό παζάρι της Ξάνθης…

Είναι μακρά η ιστορία του, χάνεται στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου. Σταθερή η παρουσία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των επισκεπτών, που συρρέουν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, για να δουν την πραμάτεια των εμπόρων. Πολυπολιτισμικό παζάρι, γεμάτο χρώματα, ήχους και μεθυστικά αρώματα.


Ένα πραγματικό παζάρι απλώνεται στα πόδια σας:


Γνωστό για το ανατολίτικο χρώμα του, το παζάρι που στήνεται κάθε Σάββατο κοντά στο κέντρο της πόλης της Ξάνθης, αποτελεί τη μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά της Βόρειας Ελλάδας, γεμάτη χρώματα, ήχους και ζωή. Τα σαββατιάτικα πρωινά η κίνηση στους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της Ξάνθης είναι πάντα αυξημένη και ο λόγος είναι το Παζάρι. Άνθρωποι από όλο το Νομό κατευθύνονται στο ίδιο σημείο, εκεί όπου για αιώνες χτυπά η καρδιά του εμπορίου της ευρύτερης περιοχής και συνάμα αντάμωναν, όπως ακόμα ανταμώνουν, έστω και για μία ημέρα, πολιτισμοί, θρησκείες και παραδόσεις. 

Με μεγάλη ιστορία το παζάρι της Ξάνθης προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Από τον 15ο αιώνα ξεκίνησε να υπάρχει και η παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τρόφιμα, οπωροκηπευτικά, φυτά, μυρωδικά, κεντήματα, χαλιά, είδη οικιακής χρήσης και πολλά άλλα μπορεί κανείς να προμηθευτεί εδώ. 

Το παζάρι λειτουργεί κάθε Σάββατο από τις πρωινές ώρες μέχρι τις πρώτες ώρες του απογεύματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου