Ρήτρα αναπροσαρμογής: Με ανακούφιση υποδέχθηκαν την κατάργησή της οι επαγγελματίες εστίασης στην Ξάνθη

Δεν υπάρχουν σχόλια

  •  Μαρία Τσιακίρογλου:
  • «Χαιρετίζουμε ως θετική κάθε απόφαση που αποσκοπεί στη μείωση φόρων και των επιπλέον εξόδων για τους επαγγελματίες, ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε…»

Με ανακούφιση υποδέχθηκαν οι επαγγελματίες εστίασης στην Ξάνθη την είδηση περί κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία τους προηγούμενους μήνες εκτόξευσε στα ύψη τους λογαριασμούς ρεύματος, οδηγώντας σε απελπισία όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.

«Χαιρετίζουμε ως θετική κάθε απόφαση που αποσκοπεί στη μείωση φόρων και των επιπλέον εξόδων για τους επαγγελματίες, ειδικά στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε. Όπως είναι επόμενο, η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος μόνο «χαμόγελα» μπορεί να φέρει στους καταστηματάρχες. Είναι ένα μεγάλο βοήθημα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις αυτή η κατάργηση…» δηλώνει η Πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών με Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος ΠΕ Ξάνθης, κυρία Μαρία Τσιακίρογλου επισημαίνοντας, ωστόσο, πως χρειάζονται επιπλέον μέτρα για να μπορέσει να ανακουφιστεί οικονομικά ο κλάδος.

Ειδικότερα, κατατέθηκε στη Βουλή η ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής των κυμαινόμενων τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για 11 μήνες, από την 1η Αυγούστου 2022 μέχρι τον Ιούλιο 2023. Η διάταξη κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την απλούστευση της αδειοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τελικός στόχος των ρυθμίσεων είναι η συγκράτηση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και η επιστροφή των τιμών του ρεύματος στο επίπεδο του περασμένου φθινοπώρου. Η ρύθμιση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής προβλέπει ότι οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν ως το τέλος κάθε μήνα τα τιμολόγια του ρεύματος που θα ισχύουν τον μεθεπόμενο μήνα. Για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης η ανακοίνωση των τιμολογίων θα γίνει ως τις 10 Ιουλίου. Η ρήτρα θα εφαρμοσθεί και θα αναγράφεται ξεχωριστά στους λογαριασμούς για τις καταναλώσεις μέχρι την 1η Αυγούστου. Το επόμενο διάστημα θα αναγράφεται στους λογαριασμούς η ενιαία χρέωση και η επιδότηση που θα συνεχίσει να παρέχει το κράτος στους λογαριασμούς από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Όπως αναφέρει η κα Μ. Τσιακίρογλου, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, στα τέλη Ιουλίου θα ανακοινωθούν και οι επιστροφές για τις επιστρεπτέες που δόθηκαν στους Έλληνες επαγγελματίες μέσω του πληροφοριακού συστήματος της ΑΑΔΕ «myAADE» στην επιλογή «Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις», ενώ θα αποσταλεί και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ («myAADE») στην επιλογή «Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές».

«Εάν τα δημοσιονομικά του κράτους δεν επιτρέπουν την κατάργηση αυτών των ποσών, θα πρέπει, τουλάχιστον, να δοθεί μια παράταση μέχρι τις 1.1.2003, στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας…» όπως καταλήγει.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου