Συνεχίζεται η μάχη για τη Δαδιά – Παραμένει το κυβερνητικό κλιμάκιο στον Εβρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κήρυξε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την κοινότητα Δαδιάς της Δ.Ε. Σουφλίου και τις κοινότητες Προβατώνα, Λύρας και Λευκίμμης της Δ.Ε. Τυχερού του Δήμου Σουφλίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για την διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 21/07/2022 στις παραπάνω περιοχές.

Η συγκεκριμένη κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι (6) μήνες, δηλαδή έως και τις 23 Ιανουαρίου 2023.


Μετά το πέρας της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, η άρση της παραπάνω απόφασης με την οποία κηρύσσονται αυτές οι περιοχές σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Μάχη για 5η ημέρα!!!

Εν τω μεταξύ, για πέμπτη μέρα εκατοντάδες πυροσβέστες από την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, μαζί με εναέρια μέσα προσπαθούν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα που κατακαίουν το πανέμορφο δάσος της Δαδιάς. 

Οι ομάδες δοασυπορόσβεσης, ο στρατός και οι πολλοί εθελοντές δίνουν μάχη για να σωθεί ο κύριος πυρήνας του παρθένου δάσους, τα σηματνικά οικοσυστήματα και οι αποικίες των σπάνιων αρπακτικών πουλιών. Οι επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην νότια και νοτιοδυτική πλευρά του δάσους της Δαδιάς και την περιοχή της Λευκίμμης, όπου στόχος είναι να μην μπει η φωτιά στο οικοσύστημα του μαυρόγυπα.

Οι αντιπυρικές ζώνες που έφτιαξαν ή διαπλάτυναν από την πρώτη μέρα τα μηχανήματα έργου του Στρατού και της Πυροσβεστικής, είχαν σαν αποτέλεσμα να μην καούν σπίτια. Στον δρυμό της Δαδιάς όμως, η δύσβατη περιοχή με τα πολύ πυκνά δάση δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών που δεν μπορούν να προσεγγίσουν τις εστίες για να τις θέσουν υπό έλεγχο. Σε αυτό συντείνει και το γεγονός πως μέσα στο παρθένο δάσος, υπάρχει ένα παχύ στρώμα από πευκοβελόνες και καύσιμη ύλη που λειτουργεί ως επιταχυντής και εμποδίζει το νερό από την πυρόσβεση να φτάσει στη βάση της φωτιάς.

Το ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται βόρεια, προς την περιοχή του μοναστηριού, ενώ το δεύτερο είναι νότια, προς το φράγμα της Λύρας. Κατά την διάρκεια της νύχτας υπήρξαν αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις κοντά στο χωριό. Το μέτωπο που βρίσκεται βαθιά στο εθνικό πάρκο συνεχίζει το καταστροφικό του έργο και μόνο τα εναέρια μέσα έχουν την δυνατότητα να το προσεγγίσουν.

Eπιχειρούν 320 πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.


Στη Δαδιά ο Υπουργος Χρήστος Στυλιανίδης που παραμένει με το κυβερνητικό κλιμάκιο στην περιοχή πραγματοποιεί συνεχείς συσκέψεις με τον Δήμαρχο, τον Περιφερειάρχη και Αντιπεφερειάρχη, την επιτελική ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος, τις  Δασικές Υπηρεσίες, την ΕΛΑΣ και το Στρατό.


“Η έκταση της Δαδιάς είναι 423.000 στέμματα, η φωτιά έχει περάσει σε μία έκταση 19.000 στεμμάτων, υπάρχουν πολλές νησίδες άκαυτες, που η φωτιά δεν ακούμπησε. Έχουμε περιχαρακώσει τα μέτωπα με αντιπυρικές ζώνες”, δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυράς
.   Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου