Πιο αξιόπιστος ο περιφερειακός τύπος για τους Ελληνες

Δεν υπάρχουν σχόλια

 Ως το πιο αξιόπιστο μέσο κρίνεται για τους Έλληνες ο Περιφερειακός Τύπος, με τη φετινή έκθεση του Ινστιτούτου Reuters για τη Μελέτη της Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Digital News Report), να επιβεβαιώνει την ανοδική τάση που καταγραφόταν τα τελευταία χρόνια.

Τα ευρήματα της έρευνας απασχόλησαν άλλωστε και τις τριήμερες εργασίες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα Αγία Σοφία) από τον Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων σε συνεργασία με Έλληνες πανεπιστημιακούς. Οι ομιλητές τόνισαν μάλιστα, πως αντίστοιχες πανεπιστημιακές έρευνες έχουν προηγηθεί με μεγαλύτερα δείγματα, καταγράφοντας ακριβώς την ίδια τάση. Στην ερώτηση για το ποιο μιντιακό brand εμπιστεύονται περισσότερο, οι ερωτηθέντες απάντησαν τις τοπικές τους εφημερίδες σε ποσοστό 55%. Είναι η πρώτη φορά που ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος ξεπερνά σε ποσοστό αξιοπιστίας Μέσα πανελλαδικής εμβέλειας. Το 2021, οι τοπικές εφημερίδες βρίσκονταν στην 4η θέση της λίστας των πιο αξιόπιστων ελληνικών ΜΜΕ, ενώ το 2020 δύο θέσεις χαμηλότερα (6η θέση). Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η ιστοσελίδα Dikaiologitika.gr, η εφημερίδα “Καθημερινή”, το ERT News και το in.gr

  • ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Η ίδια έρευνα καταγράφει τη μείωση της εμπιστοσύνης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης παγκοσμίως . Η Ελλάδα βρίσκεται στην 42η θέση στο σύνολο 46 χωρών όσον αφορά στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις ειδήσεις και στην τελευταία θέση αναφορικά με την πεποίθηση πως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι ανεξάρτητα από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα. Μόλις το 7% του δείγματος των ερωτηθέντων πιστεύει πως τα ελληνικά ΜΜΕ είναι ελεύθερα από αθέμιτες πολιτικές επιρροές και μόνο το 8% θεωρεί πως δεν συντάσσονται με επιχειρηματικά συμφέροντα. Η αίσθηση της αδιαφάνειας στην παραγωγή των ειδήσεων φέρνει την Ελλάδα τελευταία, ύστερα από χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία. Τα αποτελέσματα της έκθεσης – που συμπεριέλαβε την Ελλάδα το 2016 – εμφανίζουν παραδοσιακά χαμηλά ποσοστά εμπιστοσύνης στα ελληνικά ΜΜΕ. Φέτος, μόνο το 27% των ερωτηθέντων απάντησε πως εμπιστεύεται τις ειδήσεις, ποσοστό 5 μονάδες χαμηλότερο από πέρυσι. Το ίδιο ποσοστό εμπιστοσύνης στις ειδήσεις σημειώνουν χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Ταϊβάν.

  • Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ iMEdD

Η περαιτέρω αξιοποίηση της μεγάλης αυτής δυναμικής των τοπικών εφημερίδων αποτελεί πλέον το κυρίαρχο ζητούμενο για τον κλάδο, την ώρα που παραμένουν ανοιχτά “μέτωπα” με την πολιτεία, με κυρίαρχο πρόβλημα την υπερφορολόγηση και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έφερε η εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 20% με τον νόμο Κατρούγκαλου. Στον περιφερειακό Τύπο στρέφει το ενδιαφέρον του και το iMEdD ( incubator  for  Media  Education  and Development) , ένας μη κερδοσκοπικός δημοσιογραφικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2018 με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ). Αποστολή του είναι η προαγωγή και ενίσχυση της διαφάνειας, της εγκυρότητας και της ανεξαρτησίας στη δημοσιογραφία με βασικό μέλημα την αξιοκρατία και την αριστεία. Την Παρασκευή, το IMEdD διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη εκδήλωση για τα Local News με τίτλο “Η επόμενη μέρα του περιφερειακού Τύπου”. Η αξία της τοπικής είδησης, η προοπτική των τοπικών και περιφερειακών ΜΜΕ στην Ελλάδα, αλλά και οι διεθνείς πρακτικές του εξωτερικού θα αποτελέσουν βασικούς άξονες της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή ανθρώπων του κλάδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου