Γιατί η κυβέρνηση ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ την “επιστρεπτέα” απο όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια


Εντός των ημερών όπως ανακοινώθηκε, θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά σημειώματα απο το Υπουργείο των Οικονομικών, για την “επιστρεπτέα προκαταβολή”, που είχε χορηγηθεί απευθείας στις επιχειρήσεις που είχαν πληγεί απο την πανδημία του Κορονοϊού.

Ως εδώ ακούγεται λογικό, αφού και ο τίτλος του οικονομικού πακέτου αναφέρεται σε “επιστρεπτέα προκαταβολή”!

Ομως, απο τότε που δόθηκε αυτή η οικονομική βοήθεια ρευστότητας στις επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις πάγιες και διαρκείς τους ανάγκες και μέσα σε αυτές και καταβολές προς το δημόσιο έμμεσα ή άμεσα, έχουν μεταβληθεί αρκετά τα δεδομένα κυρίως προς το χειρότερο για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι οφειλές των επιχειρήσεων έχουν διογκωθεί προς το Δημόσιο, δηλαδή τις Δ.Ο.Υ. και τον ΕΦΚΑ. Επίσης τα “φέσια” στην αγορά έχουν μεγαλώσει, διότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες τις υποχρεώσεις του ο επαγγελματίας και έμπορος.

Οι τράπεζες, αν και διαφημίζουν δανειακά προϊόντα, εντούτοις κρατούν κλειστές τις… “κάνουλες” και δεν διοχετεύουν χρήμα στην αγορά, ακόμη και αυτό που παίρνουν άτοκα ή με αρνητικό επιτόκιο απο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Και εδώ πρέπει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να δει ξανά το θέμα σοβαρά και να εξαιρέσει όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν δύνανται να ανταποκριθούν στις υπάρχουσες υποχρεώσεις τους, πόσο μάλλον στην επιστροφή της “επιστρεπτέας προκαταβολής”.

Διαφαίνεται, ότι μετά την εκκαθάριση της “επιστρεπτέας”, θα έρθει η σειρά του καταλογισμού σε κάθε φορολογούμενο ΑΦΜ και έτσι τα βάρη θα αυξηθούν.

Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει το σχέδιο προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και να εξετάσει με πραγματικά δεδομένα το ποιοι μπορούν και ποιο δεν μπορούν να πληρώσουν αυτή την βοήθεια που δόθηκε εν καιρώ πανδημίας.

Το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων αδυνατούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ελεγχθούν.

Μία δίκαιη κίνηση θα πρέπει να είναι, ο έλεγχος των οικονομικών των επιχειρήσεων που μπορεί να γίνει με διασταυρωτικό έλεγχο και η αναζήτηση ή μη του τρόπου είσπραξης της “επιστρεπτέας”.

Δεν νοούμε να γίνει οριζόντια διαγραφή της οφειλής αυτής. Σε καμία περίπτωση.

Μπορεί να γίνει όμως, με τρόπο τέτοιο που να φτάνει και στο 100% της διαγραφής οφειλής, εφόσον διαπιστωθεί η πλήρης αδυναμία της επιχείρησης ή του επαγγελματία.

Η ανάρτηση και μόνο εκκαθαριστικών των οφειλών της επιστρεπτέας, θυμηθείτε το, ότι θα οδηγήσει κάποιες επιχειρήσεις σε οριστικό λουκέτο.

Και τότε, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος!

Άλλως, υπάρχει και η ελπίδα της συνέχισης λειτουργίας της επιχείρησης, η συνέχιση καταβολής των οφειλών μέσω ρυθμίσεων, η συνέχιση ύπαρξης θέσεων εργασίας, η συνέχιση της επιχειρηματικότητας σε καιρούς δύσκολους αλλά και κρίσιμους.

Ο λόγος στην κυβέρνηση πλέον!































Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου