Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

Η υποστελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης αποτελεί χρόνιο πρόβλημα, αποτέλεσμα της πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που αναδείχτηκε όμως και επιδεινώθηκε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο της ΜΕΘ εδώ και ένα χρόνο, χωρίς να προβλέπεται κάποιο ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της.

  Εδώ και 10 μήνες περίπου, 90 εργαζόμενοι με πολυετή εμπειρία βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και ενώ κάποιοι από αυτούς επέστρεψαν στην υπηρεσία με πιστοποιητικό νόσησης, στους 6 μήνες καλούνται να αποχωρήσουν και πάλι. Επίσης, συνταξιοδοτήθηκαν 13 υγειονομικοί μόνο την χρονιά που διανύουμε.

  Οι συγχωνεύσεις κλινικών ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο της τρομακτικής έλλειψης έμψυχου δυναμικού καθώς και της ανάγκης δημιουργίας κλινικών covid. Τα Τακτικά ιατρεία δεν λειτουργούν ή λειτουργούν με λιγότερα ραντεβού.

  Η μεταφορά των νοσηλευόμενων ασθενών στο σπίτι γίνεται από ιδιώτες λόγω μη διαθέσιμων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ, μεταθέτοντας το κόστος της μεταφοράς στην οικογένεια.

  Δραματική είναι και η μείωση του αριθμού των χειρουργείων λόγω έλλειψης προσωπικού, τη στιγμή μάλιστα που έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό, αναισθησιολογικα μηχανήματα, χειρουργικά κρεβάτια, διαθερμίες κλπ. Η πιο σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή δεν αρκεί για την άρτια λειτουργία ενός νοσοκομείου αν δεν υπάρχουν έμπειροι και εξειδικευμένοι υπάλληλοι να τη χρησιμοποιήσουν.

  Οι εξουθενωτικές συνθήκες εργασίας, η συσσώρευση χρωστούμενων ρεπό και αδειών από τις συνεχείς αναστολές αδειών και την φοβερή έλλειψη προσωπικού οδηγούν στην απόγνωση και εξάντληση ψυχικών και σωματικών αποθεμάτων των εργαζομένων και συνεπακόλουθα στην επαγγελματική εξουθένωση. Αυτή την στιγμή το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης λειτουργεί με μεγάλα κενά όπως για παράδειγμα στον τομέα της νοσηλευτικής όπου υπάρχουν 50 κενές οργανικές θέσεις (7 ΤΕ και 43 Δε βοηθών νοσηλευτών), στα εργαστήρια όπου υπάρχουν 10 κενές θέσεις ραδιολόγων και χειριστών ιατρικών συσκευών, στην μαιευτική 8 κενές θέσεις και το ίδιο συμβαίνει στους τεχνικούς, στις διοικητικές υπηρεσίες και σε άλλους τομείς του νοσοκομείου με διαφορετικά ποσοστά κάλυψης σε κάθε περίπτωση.

  Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και με το ιατρικό προσωπικό του Γ.Ν. Ξάνθης όπως καταγράφηκε το προηγούμενο διάστημα σε ανακοινώσεις της ΕΙΝΟΚΥΞ.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, ώστε:

– Να στελεχωθεί άμεσα το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, όλων των ειδικοτήτων και να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των επικουρικών, συμβασιούχων, εργολαβικών εργαζόμενων όλων των ειδικοτήτων, για την πλήρη κάλυψη στην ΠΕ Ξάνθης των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία, απολύτως δωρεάν, χωρίς πλαφόν και περικοπές.

– Να ανακληθούν οι αναστολές εργασίας με όλα τα ατομικά και συλλογικά μέτρα προστασίας.

Οι Βουλευτές

  • Δελής Γιάννης
  • Στολτίδης Λεωνίδας 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου