Μουσουλμάνοι προσκυνητές συρρέουν στη Μέκκα για το πρώτο μετά την πανδημία Χατζ

Δεν υπάρχουν σχόλια


Χιλιάδες προσκυνητές άρχισαν να φτάνουν στην ιερή πόλη της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία την Παρασκευή, μεταξύ περίπου ενός εκατομμυρίου μουσουλμάνων που αναμένεται να παρευρεθούν στην περίοδο προσκυνήματος χατζ του 2022 μετά από δύο χρόνια μεγάλης αναστάτωσης που προκλήθηκε από Πανδημία covid.

Τυλιγμένοι με λευκές ρόμπες, με μερικούς να κουβαλούν ομπρέλες στον φλεγόμενο ήλιο της ερήμου, εκατοντάδες έκαναν το πρώτο τελετουργικό του χατζ, το οποίο περιλαμβάνει το περπάτημα σε κύκλο γύρω από την Κάαμπα, το ιερό κτίριο στο κέντρο του Μεγάλου Τζαμιού της Μέκκας.

«Δόξα τω Θεώ… Είναι αδύνατο να περιγράψω τα συναισθήματά μου αυτή τη στιγμή», είπε ο Αχμέντ Σαγιέντ Μαχμούντ, ένας Αιγύπτιος προσκυνητής. «Το να βρίσκομαι στο Μεγάλο Τζαμί και στη γη των δύο ιερών τζαμιών με κάνει πολύ χαρούμενο».

Η Σαουδική Αραβία, η έδρα των ιερότερων τοποθεσιών του Ισλάμ στη Μέκκα και τη Μεδίνα, επέτρεψε φέτος σε ξένους ταξιδιώτες να κάνουν το χατζ. Μόνο μερικές χιλιάδες Σαουδάραβες πολίτες και κάτοικοι παρακολούθησαν το ετήσιο προσκύνημα τα τελευταία δύο χρόνια καθώς ο COVID-19 προκάλεσε όλεθρο στην παγκόσμια οικονομία και περιόρισε τα ταξίδια.

Ωστόσο, οι αρχές είπαν ότι μόνο ένα εκατομμύριο άνθρωποι μπορούν να συμμετάσχουν στη σεζόν του 2022, λιγότερο από τα μισά επίπεδα προ πανδημίας, και η πρόσβαση περιορίζεται σε προσκυνητές ηλικίας 18 έως 65 ετών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή έχουν ανοσοποιηθεί κατά του ιού και δεν πάσχουν από χρόνιες ασθένειες .

  • ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αξιωματικοί ασφαλείας ανακατεύτηκαν με προσκυνητές μέσα στο τζαμί. Ένας ιστός από κάμερες παρακολούθησης επέβλεπε το περιβάλλον του και τα σημεία ελέγχου έλεγχε την πρόσβαση στην πόλη για να εξασφαλίσει ένα χατζ χωρίς περιστατικά, το οποίο έχει αμαυρωθεί στο παρελθόν από θανατηφόρες ταραχές, πυρκαγιές και ταραχές.

Με τα χρόνια, το βασίλειο έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για να κάνει μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές συγκεντρώσεις στον κόσμο πιο ασφαλή. Το Χατζ, ένα καθήκον που γίνεται μια φορά στη ζωή για κάθε ικανό μουσουλμάνο που μπορεί να το αντέξει οικονομικά, είναι μια σημαντική πηγή εισοδήματος για την κυβέρνηση από τη διαμονή, τη μεταφορά, τα τέλη και τα δώρα των πιστών.

Το 2019, τον τελευταίο χρόνο πριν χτυπήσει η πανδημία, περίπου 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έκαναν το χατζ, ενώ περίπου 19 εκατομμύρια συμμετείχαν στην umrah, μια άλλη μορφή προσκυνήματος στη Μέκκα που – σε αντίθεση με το χατζ – μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή του έτος.

Ένα σχέδιο οικονομικής μεταρρύθμισης του διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στοχεύει στην αύξηση της χωρητικότητας της umrah και του haj σε 30 εκατομμύρια προσκυνητές ετησίως και στη δημιουργία εσόδων 50 δισεκατομμυρίων ριάλ (13,32 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2030.

Πηγη: reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου