Δαδιά: Στάχτη πάνω από 25.000 στρέμματα δάσους – Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Εικοσιπέντε χιλιάδες στρέμματα σπάνιου δάσους έχουν γίνει στάχτη στη τεράστια πυρκαγιά που συνεχίζει να κατακαίει για 6η μέρα, το τεράστιας οικολογικής σημασίας δάσος της Δαδιάς. Την ίδια στιγμή οι φωτιές σε Ηλεία και Λέσβο έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Στη Λέσβο οι κάτοικοι, αναζητούν ευθύνες για την καταστροφή που υπέστησαν.

Για έκτη μέρα οι φλόγες συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο στο δάσος της Δαδιάς, όπου οι προσπάθειες της πυροσβεστικής επικεντρώνονται νοτιοδυτικά ώστε να μην κινδυνεύσει το χωριό Λευκίμμη.

«Η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη δόθηκαν πραγματικά άκρως επικίνδυνες μάχες προκειμένου η φωτιά να μην επεκταθεί εντός του οικισμού και πραγματικά με δυσκολία κατορθώσαμε και γλιτώσαμε τον οικισμό» είπε ο δήμαρχος.

Η φωτιά στο πέρασμα της έχει καταστρέψει μιας σπάνιας οικολογικής σημασίας δάσος.

Στο οικοσύστημα της Δαδιάς ζουν πολλά είδη σπάνιας πανίδας και χλωρίδας. Οι ταΐστρες των πουλιών έχουν καεί ολοσχερώς και αυτά έχουν μεταναστεύσει σε πιο πεδινές περιοχές, ενώ τα ζαρκάδια έχουν κινηθεί προς τα Πομακοχώρια για να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Στις φλόγες για τέταρτη ημέρα η Λέσβος

Καλύτερη είναι η εικόνα στο πύρινο μέτωπο στη Λέσβο που επικεντρώνεται ανατολικά της περιοχής Βρίσας. Διαρκώς σε επιφυλακή βρίσκονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Με δάκρυα στα μάτια ηλικιωμένοι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ενώ οι αρχές κάνουν συνεχώς εκκλήσεις να μην επιστρέψουν στους οικισμούς.

  • Και απομακρύνουν εκ νέου όσους επέστρεψαν.

Όταν ο εφιάλτης τελειώσει, η επόμενη μέρα θα είναι ημέρα απόδοσης ευθυνών, καθώς υπάρχουν μαρτυρίες για λάθη και καθυστερήσεις στη διαχείριση της πυρκαγιάς.

Την ίδια στιγμή, ειδικό κλιμάκιο της πυροσβεστικής έχει μεταβεί στην Λέσβο, για να διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς, αφού κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι η φωτιά ξεκίνησε ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία.

  • Σε ύφεση η φωτιά στην Ηλεία

Σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο είναι, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή, Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων, στην Ηλεία.

Οι κάτοικοι της περιοχής, με κουβάδες λάστιχα και κλαδιά προσπαθούσαν να σώσουν το βιος τους. Η μεγάλη φωτιά τους ξύπνησε μνήμες των φονικών πυρκαγιών του 2007.

Στην περιοχή των Κρεστένων, έφτασε το πρωί της Δευτέρας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο υπουργός ενημερώθηκε για την επιχείρηση των δυνάμεων πυρόσβεσης, ενώ σε δηλώσεις στις τηλεοπτικές κάμερες μίλησε ανοιχτά για εμπρησμό. Νωρίς το πρωί της Τρίτης, δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού, για να αποτρέψουν κυρίως τυχόν αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη έκταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου