Οδηγοί ταξί: Ζητούν αύξηση στα κόμιστρα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή – οικονομική κρίση

Δεν υπάρχουν σχόλια


Βασίλης Γεωργιάδης:

«Όσο βαθαίνει η κρίση στα καύσιμα, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση του κλάδου σε όλη την Ελλάδα. Θα πρέπει κι εμείς να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες…»

Η εκτόξευση του κόστους στην ενέργεια και οι διαρκώς αυξανόμενες τιμές στα καύσιμα έχουν αναγκάσει τους οδηγούς των ταξί να υποβάλουν αίτημα στο αρμόδιο υπουργείο με το οποίο ζητούν αύξηση στα κόμιστρα.

Αναλυτικότερα, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας και ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο εν μέσω της συνεχιζόμενης αστάθειας και των κυρώσεων που σχετίζονται με τον πόλεμο της Ουκρανίας. Για τον κλάδο των ταξί αυτό το ράλι τιμών αποτελεί κίνδυνο για την βιωσιμότητά του. Μετά από δύο χρόνια υπολειτουργίας λόγω της υγειονομικής κρίσης, το ταξί βρίσκεται προ των πυλών της χρεωκοπίας.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο Πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Ταξί Ξάνθης, κύριος Βασίλης Γεωργιάδης, «όσο βαθαίνει η κρίση στα καύσιμα, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση του κλάδου σε όλη την Ελλάδα. Ο κύκλος εργασιών έχει πέσει δραματικά. Τα λειτουργικά έξοδα του κλάδου, από την άλλη, έχουν εκτοξευτεί στα ύψη. Με τόσο υψηλά λειτουργικά έξοδα, πλέον, δεν βγαίνουμε. Για παράδειγμα, συνάδελφοι που εκτελούν μαθητικά δρομολόγια με συμβάσεις διαπιστώνουν αυξήσεις στο κοστολόγια της τάξης του 30% τουλάχιστον, τη στιγμή που η τιμή για τα κόμιστρα παραμένει η ίδια. Εδώ και μήνες ζητάμε από την κυβέρνηση αύξηση της ταρίφας. Δεν είναι μόνον τα καύσιμα που έχουν αυξηθεί, αλλά κι όλα τα υπόλοιπα, λάδια, λάστιχα, σέρβις και πάει λέγοντας…».

Όπως ο ίδιος εξηγεί, οι οδηγοί ταξί αναμένουν επίσημη απάντηση του αρμοδίου υπουργείου στο αίτημά τους για αύξηση στα κόμιστρα, πιθανότατα στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.

«Πλέον, τελούμε εν αναμονή της κυβερνητικής απόφασης, αν και εκτιμούμε ότι αυτή θα είναι αρνητική. Θα πρέπει να σημειωθεί, δε, ότι από το 2009 η τιμή στα κόμιστρα παραμένει η ίδια. Με τα νέα ωστόσο δεδομένα στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων αυτή θα πρέπει να αλλάξει. Θα πρέπει κι εμείς να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε χωρίς κανένα λόγο, ίσα- ίσα για να βγάζουμε τα έξοδά μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι» καταλήγει ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου