Ανοίγουν νέοι δρόμοι για τα ελληνικά μάρμαρα Δράμας και Καβάλας

Δεν υπάρχουν σχόλια


Σε χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο «ταξιδεύει» το ελληνικό μάρμαρο, «ντύνοντας» σημαντικά έργα ενώ τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας και τα «κατάλοιπά» της δημιούργησαν νέες συνθήκες και καινούρια δεδομένα στον κλάδο.

Η Ελλάδα αποτελεί διεθνώς τον τέταρτο μεγαλύτερο εξαγωγέα μαρμάρου καθώς και πλακών διεθνώς ενώ το 75% της συνολικής παραγωγής της κατευθύνεται σε 120 χώρες.

Σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις το τελευταίο διάστημα διαδραματίζει η αγορά της Κίνας στην οποία πηγαίνει περίπου το 50% του εξαγώγιμου μαρμάρου της χώρας μας, ενώ για το ακατέργαστο μάρμαρο το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 80%.

Όπως εξήγησε κατά διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους η κ. Ιουλία Χαϊδά αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ, η οποία έχει μερίδιο 15% στις ελληνικές εξαγορές μαρμάρου, λόγω των περιορισμών στην Κίνα τα ταξίδια είχαν σταματήσει και οι διαδικασίες για την πώληση των προϊόντων γίνονταν μέσω φωτογραφιών και βίντεο.

«Η Κίνα που ήταν η κύρια αγορά μας έχει υποχωρήσει από 60% στο 30%. Ωστόσο πρόκειται για ένα μειονέκτημα που γίνεται πλεονέκτημα. Μας βοηθά να απεξαρτηθούμε από αυτή την αγορά καθώς η τόσο μεγάλη εξάρτηση από μία αγορά δεν είναι καλή» τόνισε χαρακτηριστικά.

Έτσι η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ έχει «ανοίξει» νέες αγορές και αυτή τη στιγμή διαθέτει όγκους μαρμάρου στην Ινδία, την Αίγυπτο και την Τυνησία. Σύμφωνα με την κ. Χαϊδά πρόκειται για μεγάλες αγορές οι οποίες απορροφούν μεγάλες ποσότητες μαρμάρου κατώτερης ποιότητας, κάτι που «εξυπηρετεί» την εταιρεία.

Καθώς, όπως σημείωσε, «οι Κινέζοι έχουν γίνει πιο επιλεκτικοί, προτιμούν καλύτερο μάρμαρο και βρήκαμε αγορές να διοχετεύσουμε τις κατώτερες ποιότητες». Παράλληλα έτοιμα και ημιέτοιμα προϊόντα της εταιρείας διοχετεύονται επίσης σε χώρες της Νότιας Αμερικής όπως το Μεξικό, στις ΗΠΑ και τον Αραβικό Κόλπο.

Οι επεκτάσεις σε δύο από τα λατομεία που διαθέτει η εταιρεία, σε Βώλακα Δράμας και τον Νέστο στην Καβάλα κατά 100 και και 200 στρέμματα αντίστοιχα στα οποία αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο , αναμένεται να της δώσουν τη δυνατότητα για εξόρυξη μεγαλύτερων ποσοτήτων και καλύτερης ποιότητας μαρμάρων

Σύμφωνα με την κ. Χαϊδά πάντως, το δίμηνο Μάιος – Ιούνιος τόσο η κινέζικη αγορά όσο και οι υπόλοιπες φαίνεται να ανακάμπτουν, κάτι που επιτρέπει την αισιοδοξία για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ανάκαμψη παρατηρείται τέλος και στην ελληνική αγορά καθώς, όπως επεσήμανε η κ. Χαϊδά υπάρχουν έργα και καταγράφεται ζήτηση κυρίως από τον κλάδο του τουρισμού για την ανακατασκευή ξενοδοχείων.

Πηγή:cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου