Σε τροχιά εκλογών η χώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Σφίγγα» ο πρωθυπουργός στο ζήτημα του χρόνου των εκλογών, παρά τις πλάγιες ερωτήσεις και τα πειράγματα που δέχθηκε από τους υπουργούς για τα σενάρια του φθινοπώρου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άνοιξε τα χαρτιά του, όπως επίσης απέφυγε αυτήν τη φορά να κάνει συστάσεις στα κυβερνητικά στελέχη για τις εξορμήσεις τους στις εκλογικές τους περιφέρειες. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση μπαίνει στον τελευταίο χρόνο της θητείας της και είναι λογικό να δημιουργούνται σενάρια και συζητήσεις, αλλά η δική του στάση δεν αλλάζει.

Μόλις αποχώρησαν τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι φωτογράφοι και οι πόρτες της αίθουσας στο Μαξίμου έκλεισαν για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέρασε χωρίς περιστροφές στα θέματα της ημερήσιας διάταξης αποφεύγοντας τις συζητήσεις που ήταν εκτός ατζέντας.

Εκλογικός «αστερίσκος»

Ένα ακόμη σημείο που προκάλεσε ερωτήματα μεταξύ των υπουργών ήταν οι αναφορές του πρωθυπουργού σε ζητήματα τα οποία θα υλοποιηθούν την επόμενη τετραετία, χωρίς όμως να γίνει περισσότερο συγκεκριμένος όσον αφορά τον χρονικό ορίζοντα. «Οι αλλεπάλληλες κρίσεις δυσκολεύουν την πορεία μας, όμως σε καμία περίπτωση δεν την αλλάζουν. Όπως δεν αλλάζουν ούτε την προσπάθεια ούτε τον προορισμό μας», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο την ώρα που προσερχόντουσαν τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μαξίμου, είχαν ήδη πληροφορηθεί τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο capital.gr όπου επαναλάμβανε την πρόθεσή του να εξαντλήσει την τετραετία, υποστηρίζοντας όμως πως μια μακρά προεκλογική περίοδο θα έβλαπτε την πορεία της χώρας.

«Ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μια έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μια πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ζυγίζει όλα τα δεδομένα και στα μέσα Αυγούστου αναμένεται να πάρει τις τελικές του αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις του. Θα στήσει κάλπες τον Σεπτέμβριο ή στο τέλος της άνοιξης του 2023. Μέχρι εκείνη τη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο πως οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας.

Προβληματίζει η Γαλλία

Κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν πως ο πρωθυπουργός είχε αρκετές ευκαιρίες μέσα στην τριετία να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία, όπως μετά τα επεισόδια στον Έβρο ή την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, προκειμένου να «κάψει» την απλή αναλογική, αλλά επέλεξε να βάλει το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό.

Στο Μαξίμου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα αποτελέσματα στις γαλλικές εκλογές, τόσο για τα μεγάλα ποσοστά αποχής όσο και για το γεγονός πως, παρά την εκλογική του νίκη, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν κατάφερε να έχει καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή. Παρόμοια εικόνα αναμένεται να υπάρξει και στη χώρα μας όποτε και αν στηθούν οι κάλπες, καθώς το σύστημα της απλής αναλογικής οδηγεί ουσιαστικά σε ακυβερνησία.

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η διεξαγωγή διπλής εκλογικής αναμέτρησης, ώστε να ισχύσει το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, το οποίο θα δώσει σταθερή κυβέρνηση, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις. «Τις εκλογές θα τις αποφασίσει ο πρωθυπουργός. Άρα, τώρα το να λέμε εμείς εάν θα γίνουν ή όχι δεν έχει σημασία», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας πως στόχος της ΝΔ είναι η αυτοδυναμία και αναφέρθηκε στα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στο Παρίσι. «Δείτε τι έγινε στις γαλλικές εκλογές».

Στο Μαξίμου θα συνεχίσουν να δίνουν βαρύτητα σε μέτρα και αποφάσεις που θα έχουν κοινωνικό πρόσημο, όπως συνέβη με τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με τις οποίες αρχικά στήριξε τους κοινωνικά ασθενέστερους, τα προγράμματα για τους ανέργους όπως το «πρώτο ένσημο» αλλά και η φθηνή στέγη για τα νέα ζευγάρια που θα ακολουθήσει. Παράλληλα η επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων, που ύστερα από χρόνια αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά,

αφορά ένα θέμα που αγγίζει τον πυρήνα της κοινωνίας. Επίσης στελέχη της ΝΔ πραγματοποιούν περιοδείες σε λαϊκές γειτονιές με στόχο την ανάδειξη του κυβερνητικού προγράμματος που οδήγησε στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Πηγη: political.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου