Αλλάζει ο καιρός: «Ψυχρή λίμνη» με βροχές, καταιγίδες και χαλάζι – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Γενικά καλός θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουνίου, στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Έρχεται «ψυχρή λίμνη»

Αλλάζει ο καιρός από σήμερα, με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας, την εκδήλωση σφοδρών βροχοπτώσεων και ισχυρών καταιγίδων, ενώ λόγω της καιρικής αστάθειας αρκετές περιοχές δεν αποκλείεται να δουν και χαλάζι.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, αιτία γι’ αυτή την αλλαγή του καιρού είναι αυτό που καλούμε στη Μετεωρολογία «φαινόμενο ψυχρής λίμνης».

«Με τον όρο “ψυχρή λίμνη” αναφερόμαστε σε μια “κλειστή” περιοχή στη μέση και ανώτερη ατμόσφαιρα όπου η θερμοκρασία του αέρα υποχωρεί απότομα προκαλώντας μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας στον αέρα που βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της Γης και στον αέρα που βρίσκεται πιο ψηλά. Αυτή η θερμοκρασιακή αντίθεση με τη σειρά της δημιουργεί έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια με αποτέλεσμα την ανάπτυξη καταιγίδων που υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνες», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, μετά τις υψηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες αναμένουμε επικίνδυνα μπουρίνια. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν συμπεριλαμβάνονται τόσο η Αττική όσο και η Θεσσαλονίκη.

Όπως γράφει στο Facebook, ο κ. Μαρουσάκης: «Στροφή 180 μοιρών θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες μιας και από την πολλή ζέστη και τα μελτέμια θα οδηγηθούμε σε έντονη αστάθεια που θα προκαλέσει καταιγίδες με έντονους κεραυνούς και χαλάζι».

«Πονηρός καιρός»

Στη συνέχεια σημειώνει ο κ. Μαρουσάκης: «Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τη νέα εβδομάδα είναι σε θέση να μας “ξεγελάσουν” και να μας πιάσουν στον ύπνο…

Και αυτό το λέμε διότι μπορεί η ημέρα να ξεκινά με πολύ καλό καιρό, ήλιο και ζέστη, τίποτα όμως δεν θα προϊδεάζει γι’ αυτό που θα ακολουθεί στη συνέχεια, όπου προς το απόγευμα και νωρίς το βράδυ θα ξεσπάνε από το πουθενά ισχυρές καταιγίδες με έντονους τοπικά κεραυνούς και χαλάζι. Γι’ αυτό και τονίζουμε ότι όταν βλέπουμε στον ουρανό να μαζεύονται “βαριά” σύννεφα και πριν ακούσουμε τα πρώτα μπουμπουνητά ή δούμε τις πρώτες ψιχάλες, θα πρέπει να απομακρυνόμαστε από τη θάλασσα και από εκτεθειμένα σημεία γενικότερα και να πηγαίνουμε σε ασφαλή σημεία μιας και οι κεραυνοί είναι ικανοί να προκαλέσουν ακόμη και το θάνατο!».

Στον δεύτερο χάρτη μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των βροχοπτώσεων για τις επόμενες ημέρες όπου οι περιοχές που θα επηρεάζονται θα είναι τα ηπειρωτικά αλλά και το δυτικό και βόρειο Αιγαίο.

Τα φαινόμενα θα ξεκινούν το μεσημέρι από ορεινούς όγκους της ηπειρωτικής χώρας και γρήγορα θα εξαπλώνονται και σε πεδινές περιοχές ενώ από το απόγευμα και το βράδυ θα εξελίσσονται σε θαλάσσιες παραθαλάσσιες εκτάσεις.

Ο καιρός σήμερα

Γενικά αίθριος καιρός. Στη Μακεδονία και τη Θράκη από τις προμεσημβρινές ώρες, καθώς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά, από το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδευόνται από χαλαζοπτώσεις, τις βραδινές ώρες θα περιοριστούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και την ανατολική Θεσσαλία.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι στο βόρειο Αιγαίο και βαθμιαία και στο κεντρικό θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στα 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια, ενώ στην υπόλοιπη χώρα δεν θα αλλάξει σημαντικά και θα φτάσει κατά τόπους τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα νησιά και τα παραθαλάσσια θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τη Δευτέρα 6 Ιουνίου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, τις νυχτερινές ώρες θα περιοριστούν στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία.
  • Άνεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στα 5 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά, όπου πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Τα φαινόμενα, που πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις, τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στη βόρεια και ανατολική Θεσσαλία.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4, από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 5 και το βράδυ έως 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 19 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 και στην Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ, βαθμιαία στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με την ίδια ένταση.
  • Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από τις βραδινές ώρες βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, τη νύχτα θα γίνουν βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους έντονα και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.
  • Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

  • Η πρόγνωση την Τρίτη

Στη Θράκη, την ανατολική και κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη βόρεια Εύβοια και την κεντρική Στερεά προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός, αλλά στα ηπειρωτικά από τις μεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που ενδέχεται κατά τόπους να είναι ισχυρά και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα κεντρικά και τα ανατολικά ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, γρήγορα στο Ιόνιο θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα φτάσει στα βόρεια τους 27 με 29 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 29 με 31 ενώ στα νησιά και τα παραθαλάσσια θα είναι κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

  • ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 08-06-2022

Στα ανατολικά ηπειρωτικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες που από το μεσημέρι θα ενταθούν. Τα φαινόμενα που ενδέχεται κατά τόπους να είναι ισχυρά και να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, από αργά το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία και τα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός, αλλά στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ, βαθμιαία όμως θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά.

  • ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 09-06-2022

Στη Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο νεφώσεις με τοπικές βροχές ή καταιγίδες, που το βράδυ θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι στα νότια νοτιοδυτικοί έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

  • ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-06-2022

Στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, ενώ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο μέχρι το απόγευμα θα πνέουν νότιοι με την ίδια ένταση.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

  • ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 11-06-2022

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικούς όμβρους ή καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά και την Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου