Μίνα Γκάγκα: Έρχονται καινούρια επικαιροποιημένα εμβόλια το φθινόπωρο

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


«Θα είναι ένα διπλό εμβόλιο που θα έχει περισσότερα στελέχη και που ήδη η Moderna φαίνεται να το πετυχαίνει, οπότε πιστεύουμε όλοι ότι θα το έχουμε το φθινόπωρο» ανέφερε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας

«Αυτό που συζητάμε είναι ένα εμβόλιο για προφύλαξη το φθινόπωρο και πιστεύουμε ότι θα έχουμε καινούρια επικαιροποιημένα εμβόλια. Γι’ αυτό και τις παραγγελίες που είχαμε να παραλάβουμε το καλοκαίρι με βάση την πανευρωπαϊκή συμφωνία και τα νούμερα των εμβολίων που αντιστοιχούν στην χώρα μας, τις πάμε πιο πίσω και θα παραλάβουμε τα καινούρια επικαιροποιημένα το φθινόπωρο» τόνισε σε δηλώσεις της η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

«Θα είναι ένα διπλό εμβόλιο που θα έχει περισσότερα στελέχη και που ήδη η Moderna φαίνεται να το πετυχαίνει, οπότε πιστεύουμε όλοι ότι θα το έχουμε το φθινόπωρο» συμπλήρωσε.

Δεν συζητάμε για άνοιγμα της 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό

Όσον αφορά την 4η δόση, επισήμανε πως άνοιξε πριν καιρό για τους ευάλωτους, εδώ και αρκετούς μήνες, επομένως όσοι ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες η σύσταση είναι να το κάνουν.

«Για όλο τον πληθυσμό πιστεύουμε και αυτό μένει να το δούμε, ότι θα υπάρξει σύσταση για προφύλαξη, όπως υπάρχει για την γρίπη, το φθινόπωρο» σημείωσε.

Μιλώντας για την 4η δόση σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα αυτές τις μέρες που φαίνεται πως διανύει το 6ο πανδημικό κύμα, η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι το παράδειγμα που έχουμε από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι πως δεν έχει ανοίξει τέταρτη δόση για τον γενικό πληθυσμό.

«Η μόνη χώρα που άνοιξε την 4η δόση στην περιοχή μας είναι το Ισραήλ, που έβαλε εμβόλια πολύ νωρίς και άνοιξε την κοινωνία πολύ νωρίς. Η δική μας επιτροπή εμπειρογνωμόνων δεν συζητάει άνοιγμα της 4ης δόσης για τον γενικό πληθυσμό» ξεκαθάρισε.

Με την παραδοχή πως πράγματι αυξάνονται τα κρούσματα, όπως διαπιστώθηκε από τους αριθμούς της Τρίτης, αλλά και ότι καταγράφεται μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες, σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, δεν υπάρχει λόγος ιδιαίτερης ανησυχίας καθώς στο peak της πανδημίας οι νοσηλείες ξεπερνούσαν τις 5500-6000 ενώ τώρα είναι κάτω από τις 1000.

Δεν θα δούμε εικόνες όπως τον χειμώνα

«Όμως έχουμε μια μικρή σταθερή αύξηση και αυτό το παρακολουθούμε καθημερινά. Δεν πρέπει να χτυπάμε το καμπανάκι του συναγερμού αλλά πρέπει να φροντίζουμε. Είναι μια ελεγχόμενη κατάσταση που σημαίνει ότι μπορούμε να είμαστε λίγο πιο χαλαροί σε σχέση με τον χειμώνα. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα υγείας, εκείνοι που είναι μεγαλύτερης ηλικίας και όταν εμείς οι ίδιοι έχουμε στο περιβάλλον μας ανθρώπους που είναι ευάλωτοι προσέχουμε. Δεν νομίζω ότι θα δούμε τις εικόνες που είδαμε τον χειμώνα. Έχουμε μια μικρή αύξηση που σαφώς μετράει σαν 6ο κύμα, αλλά δεν συγκρίνεται με προηγούμενα κύματα όπως το 3ο και το 4ο. Δεν περιμένουμε να αυξηθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, παρ’ όλα αυτά ελέγχουμε καθημερινά, η επιτήρηση συνεχίζεται αμείωτα, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει κανονικά, είμαστε εδώ για να πάρουμε οποιαδήποτε μέτρα αν χρειαστεί. Αυτή την στιγμή δεν φαίνεται να χρειάζεται κάτι άλλο, απλώς προσοχή» είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας.

«Όπως πάντα, αν δούμε ότι κάτι μπορεί να είναι επιβλαβές για την δημόσια υγεία και αυξάνει την πίεση στα νοσοκομεία, φυσικά θα ληφθούν μέτρα. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα θα πάνε εξαιρετικά καλά αν προσέξουμε όλοι λίγο και θα έχουμε ένα καλό καλοκαίρι που το χρειαζόμαστε όλοι» κατέληξε η κ. Γκάγκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου