Φορολογικές δηλώσεις 2022: Τα 20+2 εισοδήματα που εξουδετερώνουν τα τεκμήρια

Δεν υπάρχουν σχόλια


Πώς οι φορολογούμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλες τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και τις αποζημιώσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές

Στην παγίδα των τεκμηρίων πιάνονται κάθε χρόνο χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για εισοδήματα που δεν έχουν αποκτήσει. Η «μάχη» με τα τεκμήρια είναι πολλές φορές άνιση. Τα νοικοκυριά αδυνατούν να δικαιολογήσουν τις τεκμαρτές δαπάνες και επιβαρύνονται με πρόσθετο φόρο. Ωστόσο η φορολογική νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξουδετερώσουν τα τεκμήρια καθώς μπορούν να επικαλεστούν έως και 22 κατηγορίες εισοδημάτων τα οποία δεν θεωρούνται εισοδήματα αλλά μπορούν χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των τεκμηρίων.

Στα ποσά αυτά περιλαμβάνονται εισοδήματα από:

  1. Πώληση ακινήτου.
  2. Εφάπαξ καταβαλλόμενη παροχή από ταμεία πρόνοιας και ασφαλιστικούς οργανισμούς του Δημοσίου και επαγγελματικά ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.
  3. Διάθεση λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
  4. Εισαγωγή συναλλάγματος από νυν ή πρώην κατοίκους αλλοδαπής.
  5. Δάνεια.
  6. Κληρονομιές.
  7. Δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών (δωρεοδόχος).
  8. Κέρδη από λαχεία, ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ κ.λπ.
  9. Χρηματική αποζημίωση που καταβάλλεται με βάση τις διατάξεις της παρ. 1 άρθρου 168 του ν. 4001/2011 για την αποκατάσταση ζημιάς ή φθοράς που προκλήθηκε από την εγκατάσταση του αγωγού φυσικού αερίου.
  10. Αποζημίωση για ηθική βλάβη.
  11. Υποτροφίες που δεν φέρουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος και της παρ. 6 του άρθρου 24 του ν. 4386/2016.
  12. Επιστροφές καταβεβλημένων κεφαλαίων/δανείων.
  13. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων (άρθρο 25 του ν. 4865/2021).
  14. Εισπραττόμενα από συζύγους χρηματικά ποσά, δυνάμει του άρθρου 1400 του Α.Κ., λόγω αξίωσης συμμετοχής στα αποκτήματα του γάμου.
  15. Ποσό που προκύπτει από τον πλειστηριασμό κατοικιών, προκειμένου να καλυφθεί το τεκμήριο της ολοσχερούς τοκοχρεωλυτικής απόσβεσης του στεγαστικού δανείου (κωδικοί 727-728 του Πίνακα 5).
  16. Προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ σε χρήμα
  17. Επίδομα γέννησης.
  18. Αποζημιώσεις, λοιπές παροχές ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν σε εργαζόμενους ή σε μη έχοντες εξαρτημένη εργασία στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του COVID-19 και επιδόματα (περιλαμβάνεται και η οικονομική ενίσχυση – αποζημίωση που καταβλήθηκε σε επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19).
  19. Ποσά που εισπράχθηκαν εντός του έτους 2021 ως προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού.
  20. Αποζημιώσεις και λοιπές παροχές ειδικού σκοπού που χορηγήθηκαν εξαιτίας των συνεπειών φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, σεισμοί και λοιπές θεομηνίες [πλήν πρώτης αρωγής για στεγαστική συνδρομή (επισκευή και ανακατασκευή κατοικίας) και για οικοσκευή λόγω φυσικών καταστροφών].
  21. Ποσά που καταβλήθηκαν εντός του φορολογικού έτους 2021, σε εκμισθωτές ακινήτων λόγω μερικής ή μη καταβολής μισθωμάτων κατ’ εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19.
  22. Λοιπές περιπτώσεις (στις περιπτώσεις αυτές συγκαταλέγονται και ποσά που δεν έχουν τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος ήτοι δεν υπάρχει περιοδικότητα και μόνιμη πηγή προέλευσης).

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου