- Πριμ σε κτηνοτροφία
- Η αναθεώρηση αφορά τόσο προϊόντα όσο και το ύψος των ενισχύσεων
Στην αναθεώρηση του μέτρου των συνδεδεμένων ενισχύσεων, τόσο σε επίπεδο προϊόντων – κλάδων, όσο και στο ύψος της ενίσχυσης, θα προχωρήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τουλάχιστον όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στις παρατηρήσεις της Κομισιόν επί του Στρατηγικού Σχεδίου της νέας ΚΑΠ 2023 – 2027.
Παράλληλα, στην απάντηση αυτή επισημαίνεται ότι θα ληφθούν υπόψη και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας σε σχέση «με την ανάγκη στήριξης στρατηγικής σημασίας γεωργικών τομέων και ιδίως της κτηνοτροφίας».
Συγκεκριμένα στην απάντηση της Ελλάδας σχετικά με το σχόλιο της Κομισιόν για την αναθεώρηση των συνδεδεμένων αναφέρονται τα εξής:
«Αναγνωρίζουμε την ορθότητα του σχολίου της Κομισιόν και η Ελλάδα θα αναθεωρήσει την προσέγγιση όσον αφορά στο μέτρο των συνδεδεμένων ενισχύσεων, τόσο σε επίπεδο προϊόντων-κλάδων, όσο και στο ύψος της ενίσχυσης. Το αναθεωρημένο μέτρο θα είναι σε απόλυτη σύμπνοια με τις αδυναμίες που διαπιστώθηκαν στην ανάλυση SWOT, λαμβάνοντας υπόψη την συμπληρωματικότητα με άλλα μέτρα πολιτικής για τα συγκεκριμένα προϊόντα-κλάδους, ενώ θα ληφθούν υπόψη και οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας σε σχέση με την ανάγκη στήριξης στρατηγικής σημασίας γεωργικών τομέων και ιδίως της κτηνοτροφίας».
Επί της ουσίας μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων η ριζική αναθεώρηση τόσο του αριθμού των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όσο των τομέων που θα ενισχυθούν, ενώ δίνεται το πράσινο φως για αύξηση πριμ στους κτηνοτρόφους.
Πάντως, αυτή την περίοδο, σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, γίνεται επανεκκίνηση της προβλεπόμενης διαδικασίας διαβουλεύσεων με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που περιλαμβάνει εντατικές διμερείς συναντήσεις σε τεχνικό επίπεδο για την οριστικοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας μας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 και την έγκρισή του εντός του τρέχοντος έτους
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου