Η Τουρκία δεν θα αποχωρήσει ποτέ απο το ΝΑΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια

 


Δήλωσε ο Μάικλ Ρούμπιν, μελετητής στο American Enterprise Institute

Η κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα βγάλει την Τουρκία από το ΝΑΤΟ επειδή μπορεί να ενεργήσει με σχετική ατιμωρησία μέσα από τον οργανισμό και να αναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα άλλα μέλη και τη Ρωσία να υποβάλουν προσφορά για την υποστήριξή της, δήλωσε ο Μάικλ Ρούμπιν, μελετητής στο American Enterprise Institute. .

«Με απλά λόγια, μέσα στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία μπορεί να είναι νταής και να ξεφύγει με τη συμπεριφορά της. Εκτός ΝΑΤΟ, ωστόσο, ο Ερντοάν θα αντιμετώπιζε πραγματικές συνέπειες για τις ενέργειές του», δήλωσε ο Ρούμπιν σε ένα άρθρο για τον ειδησεογραφικό ιστότοπο 19FortyFive την Πέμπτη.

Δεν υπάρχει νομικός μηχανισμός για την αποβολή της Τουρκίας από τη συμμαχία και δεν πρόκειται ποτέ να αποχωρήσει οικειοθελώς, είπε ο Ρούμπιν.

Ο Ερντογάν κερδίζει περισσότερα από το να είναι «δούρειος ίππος» στη συμμαχία, είπε ο Ρούμπιν. Για παράδειγμα, η Τουρκία μπορεί να απειλήσει την περιφερειακή ανταγωνίστρια Ελλάδα και ακόμη και να επιτεθεί στον δυτικό γείτονά της από το ΝΑΤΟ, αλλά αν το κάνει από έξω έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις, είπε.

«Όποτε η Τουρκία εντείνει τις εντάσεις με την Ελλάδα, οι διπλωμάτες επιδιώκουν να εκτονώσουν την ένταση και οι αναλυτές και οι δημοσιογράφοι μιλούν για την πιθανότητα πολέμου μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ», είπε ο Ρούμπιν.

«Η δυναμική, ωστόσο, αλλάζει σημαντικά όταν η Τουρκία αποχωρεί από το ΝΑΤΟ. Οποιαδήποτε επίθεση στο Καστελλόριζο, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Σάμο, την Ικαρία ή οποιαδήποτε άλλη ελληνική επικράτεια θα πυροδοτούσε το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ που όριζε ότι εάν κάποιος σύμμαχος του ΝΑΤΟ πέσει θύμα ένοπλης επίθεσης, είναι παρόμοια με επίθεση σε κάθε μέλος της συμμαχίας. και όλα τα μέλη θα ανταποκριθούν ανάλογα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου