3η θέση για τους μαθητές του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης σε πανελλήνιο διαγωνισμό Διαστημικής

Δεν υπάρχουν σχόλια


Την 3η θέση στον Πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό CanSat in Greece που διεξήχθη από 27 έως 30 Απριλίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έλαβαν οι μαθητές του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης. Πρόκειται για έναν πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής. Αποτελεί προκριματική φάση του ευρωπαϊκού διαγωνισμού CanSats in Europe, ο οποίος διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).

  Η ομάδα Sats N’ Roses αποτελείται από τους μαθητές: Δημητρακόπουλο Αλέξανδρο, Ελαφρό Ωρίωνα, Θεοφιλόπουλο Σταμάτη, Καλογιάννη Δέσποινα, Κερασίδη Λευτέρη, Κουκουδέτσου Μάρθα, Μαμούτ Μπαρτού, Σιούτα Κωνσταντίνο και Ψωμαδοπούλου Χριστίνα. Επικεφαλής καθηγητής ήταν ο κ. Μπαλουκίδης Δημήτρης, καθηγητής πληροφορικής του σχολείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ομάδα απέσπασε πολύ θετικά σχόλια – ακόμη κι από τον ίδιο τον πρύτανη του ΕΜΠ, Ανδρέα Μπουντουβή – για την ευρηματικότητα και την πρωτοτυπία του ονόματός της.


Τα παιδιά σχεδίασαν και κατασκεύασαν ένα δορυφόρο στο μέγεθος ενός αναψυκτικού και ένα σταθμό βάσης ο οποίος λαμβάνει τα δεδομένα που στέλνει ο δορυφόρος μέσω κεραίας στη συχνότητα 433MHz. Ο δορυφόρος ενσωματώθηκε σε πύραυλο κι εκτοξεύθηκε σε ύψος 1km. Ένα αλεξίπτωτο, που είχαν κατασκευάσει και προσαρμόσει στον δορυφόρο οι μαθητές απελευθερώθηκε βοηθώντας στην προσγείωση. Η ανάκτηση του δορυφόρου σημειώθηκε με επιτυχία και τα συστήματα λειτούργησαν απολύτως όπως είχε προγραμματιστεί.

  Η εκπαιδευτική διαστημική αποστολή περιλάμβανε την μέτρηση θερμοκρασίας, υγρασίας, διοξειδίου του άνθρακα, ατμοσφαιρικής πίεσης, φωτεινότητας, υγρασίας εδάφους και θέσης του δορυφόρου με σκοπό την διερεύνηση δυνατότητας ανάπτυξης χλωρίδας σε έναν άγνωστο πλανήτη.

  Η ομάδα Sats N’ Roses βίωσε μια εμπειρία απίστευτη. Η κούραση και ενθουσιασμός εναλλάσσονταν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και του διαγωνισμού. Ανέκυψαν δυσκολίες αλλά ευτυχώς αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς και οι μαθητές επέστρεψαν νικητές.

  Το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία χάρη στην προετοιμασία των μαθητών υπό την επίβλεψη του κ. Μπαλουκίδη, την επιμονή τους αλλά και στην πολύτιμη ηθική και οικονομική στήριξη του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του 3ου ΓΕΛ, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αρκετών τοπικών επιχειρήσεων που πίστεψαν στο όνειρο τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Δημοσίευση σχολίου